Επίθεση Τσίπρα στην Κυβέρνηση για την ακρίβεια και την ενέργεια

Share on:

Ο Αλέξης Τσίπρας άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για την ακρίβεια και τις τιμές στην ενέργεια, κάνοντας λόγο για εσκεμμένη απόφαση της κυβέρνησης να κρατήσει τις τιμές ψηλά.

Σε ερώτηση για τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και το κόστος των προτάσεων είπε:

«Έχουμε μία διαδικασία αναδιανομής πλούτου, από τη μεσαία τάξη, σε κάποιους ισχυρούς. Από τη μία παίρνουμε από την τσέπη του φορολογούμενου, με τον υψηλό ΦΠΑ και με το άλλο χέρι δίνουν επιδοτήσεις για να διατηρηθεί ακέραιος ο μηχανισμός.

Τα δημοσια έσοδα αυξήθηκε κατά 7 δισ, τα 4 δισ. από έμμεσους φόρους, που πληρώνουν κατά κύριο λόγο οι μικρομεσαίοι. Τα λεφτά τα παίρνουν από τη μία τσέπη, του δίνουν ψίχουλα, σε σχέση με το κόστους που πληρώνει και την ιδια στιγμή, κερδίζουν αυτοί που κέρδιζαν. Όσο περισσότερα δίνουν σε επιδοτήσεις, τόσο κερδίζουν οι ίδιοι».

«Εμείς έχουμε προτείνει, πέρα από τη μείωση των έμμεσων φόρων, για όσο διαρκεί κρίση, να πάψουμε το τέλος επιτεύματος και να φέρουμε αύξηση αφορολόγητου στα 10.000 ευρώ για όλους τους πολίτες. Το κόστος δεν είναι 23 δισ. που λέει η κυβέρνηση», δήλωσε σε σχετική ερώτηση και πρόσθεσε: «Εμείς πιστεύουμε σε ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα. Παραδέχθηκα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αναγκάστηκε να επιβαρύνει τη μεσαία τάξη, αλλά είχαμε ένα μνημόνιο και έπρεπε να βγάλουμε το κεφάλι έξω».

Για τα εθνική θέματα δήλωσε: «Δεμ υπάρχει αμφιβολία ότι είναι ανησυχητική η κλιμάκωση της ρητορικής. Ένας λόγος είναι τα εσωτερικά θέματα, καθώς ο Ερντογάν δεν επιθυμεί να είναι πρώτο θέμα η οικονομία, αλλά η απειλή και ο πόλεμος με την Ελλάδα. Όμως υπάρχει και η πολιτική της δημιουργίας τετελεσμένου. Δεν αξιοποιήσαμε ορισμένες ευκαιρίες. Το 2021, μετά την εκλογή Μπάιντεν, που είχε φύγει ο Τραμπ, ο οποίος είχε σχεδόν φιλικές σχέσεις με τον Ερντογάν. Τότε, είχα ζητήσει από την κυβέρνηση, να συνδέσει την τελωνειακή ένωση της Τουρκίας, μετη Χάγη. Κακώς τότε ο κ. Μητσοτάκης εστίασε στην ενίσχυση των εξοπλισμών. Αυτό είναι ένα μέρος, αλλά δεν λύνει το πρόβλημα. Πολύ σημαντικό πράγμα η εξοπλιστική επάρκεια της χώρας. Εμείς ασκήσαμε κριτική σε εξοπλισμούς που βγάζει τον προϋπολογισμό μας πολύ έξω. Είναι ένα σύνολο γεγονότων που δημιουργεί την κατάσταση αυτή στον Ερντογάν. Είτε έχει τον Ερντογάν, είτε κάποιον άλλον, η Τουρκία είναι μία υπολογίσιμη περιφερειακή δύναμη. Δεν είναι δυνατόν κάθε φορά που ασκούμε κριτική, να μας κατηγορούν ότι είμαστε τουρκόφιλοι. Δεν έχουμε ενιαία μέτωπο εξωτερικής πολιτικής, στο προσφυγικό, υπάρχει η ρητορική της κυβέρνησης ότι παίρνουμε το μέρος του Ερντογάν. Λέμε για τα όπλα στην Ουκρανία, είναι με τον Πούτιν. Λέμε για την Τουρκία, είμαστε με τον Ερντογάν. Πρέπει να υπάρχουν και διαφωνίες. Λάθος της κυβέρνησης το 2021. Λάθος ότι η κόκκινη γραμμή είναι τα έξι μίλια. Το είπε ο κ. Γεραπετρίτης και ήταν λάθος.


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE