Νέα Συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου

Share on:

Βαρύ πλήγμα στα τουρκικά σχέδια με το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο επιφέρει η νέα διακρατική συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου. Η Τουρκία προσπαθεί να προσεγγίσει την Αίγυπτο, ωστόσο, η Αθήνα είναι αυτή που υπογράφει διακρατική συμφωνία με το Κάιρo.

Μετά την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, Αθήνα και Κάιρο προχωρούν σήμερα Τρίτη στην υπογραφή νέας διακρατικής συμφωνίας (“Μνημόνιο Κατανόησης σχετικά με την Συνεργασία στους Τομείς Αεροναυτικής και Ναυτικής Έρευνάς και Διάσωσης”) σε ειδική τελετή.

Σε αυτή θα συμμετέχουν ο Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Νίκος Δένδιας καθώς και οι ομόλογοί τους, ο Στρατηγός Μοχάμεντ Ζάκι και ο Σάμεχ Σούκρι.

Με την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας τίθεται σε εφαρμογή νέο επιχειρησιακό σχέδιο για την οριοθετημένη περιοχή μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου, η οποία ακυρώνει στην πράξη το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Οι δύο πλευρές θα συμφωνήσουν σε κοινές επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης (SAR) στην επίμαχη περιοχή.

Η συμφωνία είναι απολύτως σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας σε μια περιοχή που η Τουρκία έχει βάλει στο στόχαστρο.

Η συγκεκριμένη συμφωνία αποκτά ιδιαίτερη πολιτική βαρύτητα, καθώς είναι η δεύτερη που υπογράφουν οι δύο χώρες μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE