Εκστρατεία ενημέρωσης Μητσοτάκη για την Τουρκική προκλητικότητα

Share on:

Η εκστρατεία ενημέρωσης της διεθνούς κοινότητας κορυφώθηκε με την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της 77ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και πλαισιώθηκε από έναν μαραθώνιο επαφών που είχαν τόσο ο ίδιος πρωθυπουργός, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά την παραμονή τους στη Νέα Υόρκη.

Διπλωματικοί κύκλοι στην Αθήνα εξέφραζαν την ικανοποίηση τους για τα αποτελέσματα της πρωθυπουργικής παρουσίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, υποστηρίζοντας ότι οι ελληνικές θέσεις βρήκαν ευήκοα ώτα, προκαλώντας εκνευρισμό στην Άγκυρα. Κατά τους ίδιους κύκλους η Ελλάδα έδωσε απάντηση από το βήμα του ΟΗΕ στις «αβάσιμες θέσεις» του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με «σοβαρή και συγκροτημένη στάση».

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει την ευκαιρία να αναδείξει τις ελληνικές θέσεις έναντι τηςα ναθεωρητικής ρητορικής της Τουρκίας σε μία σειρά διεθνών συναντήσεων στις οποίες θα συμμετάσχει το αμέσως προσεχές διάστημα, ξεκινώντας από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος την Τρίτη, στο Ηράκλειο.Ακολουθεί, στις 30 Σεπτεμβρίου, η Σύνοδος Κορυφής των Μεσογειακών Κρατών Μελών της ΕΕ στο Αλικάντε της Ισπανίας.

Ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται η Σύνοδος Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας που θα πραγματοποιηθεί παράλληλα με την Άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις 6-7 Οκτωβρίου, στην Πράγα, όπου αναμένεται να δώσει το παρών και ο κ. Ερντογάν. Η Τουρκία είναι μεταξύ των 44 χωρών που προσκλήθηκαν στην πρώτη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας. Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν δεν απέκλεισε μάλιστα το ενδεχόμενο κάποιας συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Πράγα, λέγοντας ωστόσο ότι μια ενδεχόμενη συνάντηση θα κριθεί από τα βήματα που θα κάνει η ελληνική πλευρά. Προς το παρόν δεν υπάρχει προγραμματισμένη μία τέτοια συνάντηση.

Το πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη, όσον αφορά στην παρουσία του σε ευρωπαϊκές συναντήσεις κορυφής στο εγγύς μέλλον, κλείνει με τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 20-21 Οκτωβρίου, στις Βρυξέλλες


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE