Αποκλειστικό φωτορεπορτάζ από την επίσκεψη Μητσοτάκη στα Ελληνικά χωριά της Βορείου Ηπείρου

Share on:

Σε έντονο συγκινησιακό κλίμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε στους ομογενείς στην παραλία της Χειμάρρας, όπου τον υποδέχτηκαν θερμά υπο τον ήχο των συνθημάτων «Ελλάς Ελλάς μη μας ξεχνάς». Ο κ.Μητσοτάκης επεσήμανε ιδιαίτερα ότι είναι μεγάλη του τιμή που επισκέπτεται τη Χειμάρρα.

«Η εθνική μειονότητα της Αλβανίας θα έχει στο πρόσωπό μου έναν σταθερό συμπαραστάτη στα δίκαια αιτήματά σας», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Σήμερα είναι μια ξεχωριστή στιγμή για μένα, αλλά πιστεύω και μια σπουδαία στιγμή για τον Ελληνισμό απανταχού της γης…. Εσείς που επιλέξατε να παραμείνετε εδώ στη Χειμάρρα είστε γέφυρα φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Δήλωσε χαρακτηριστικά πως δεν θα σταματήσει να υποστηρίζει τα βήματα της γειτονικής χώρας. «Υποχρέωση της Αλβανίας είναι ο πλήρης σεβασμός των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στο θέμα αυτοπροσδιορισμού, στο θέμα της γλώσσας και στο ζήτημα των περιουσιακών δικαιωμάτων» .

«Πιστεύω ότι σε πνεύμα συνεργασίας και φιλίας με την αλβανική κυβέρνηση όλα αυτά τα ζητήματα μπορούν να επιλυθούν και θα επιλυθούν, σας το εγγυώμαι προσωπικά. Όπως λύνουμε και τα ζητήματα των ανασφάλιστων υπερηλίκων και των συνταξιοδοτικών σας δικαιωμάτων, έτσι θέλω να ξέρετε ότι η Ελληνική Κυβέρνηση θα είναι πάντα κοντά σας, όπως ήταν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις κοντά σας, αυτό πρέπει να κάνουμε και αυτό θα κάνουμε», τόνισε.

Πύρρος Δήμας μαζί με τον Πρωθυπουργό

Μαζί με τον Πρωθυπουργό παρευρέθηκε και ο χρυσός Ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας στα χωριά της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας.

Ο Πύρρος Δήμας χαρακτήρισε τη μέρα ως ιστορική, ο οποίος ήταν αρκετά συγκινημένος. «Θα ερχόμουν από την άλλη άκρη του κόσμου, δεν θα το έχανα με τίποτα» σημείωσε.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, επισκέφθηκε το ελληνόφωνο Σχολείο «Όμηρος» όπου φοιτούν 145 παιδιά και διδάσκουν 17 εκπαιδευτικοί. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεναγήθηκε στους χώρους του σχολείου και συνομίλησε με τους μαθητές. «Ήρθα να σας πω πόσο σπουδαία δουλειά κάνετε, που κρατάτε ζωντανή την ελληνική γλώσσα την παράδοση την ορθοδοξία και να ξέρετε ότι είμαστε πάντα κοντά σας», ανέφερε μιλώντας στους εκπαιδευτικούς. Αμέσως μετά επισκέφθηκε την Εκκλησία των «Αγίων Πάντων», η οποία βρίσκεται εντός του προαύλιου χώρου του σχολείου. Στη συνέχεια περπάτησε στον πεζόδρομο της πόλης και συνομίλησε με τους κατοίκους που τον υποδέχθηκαν, μέχρι τα γραφεία της «Ομόνοιας».

Τον πρωθυπουργό συνόδευε στην επίσκεψή του ο βουλευτής Κέρκυρας της Ν.Δ. Στέφανος Γκίκας.

Επόμενοι σταθμοί της επίσκεψης του κ. Μητσοτάκης είναι η Λειβαδιά και η Δερβιτσάνη. Εκ μέρους της αλβανικής κυβέρνησης τον πρωθυπουργό θα υποδεχθούν στη Δερβίτσανη ο Αλβανός ομόλογός του Έντι Ράμα, ενώ στη Λειβαδιά η υπουργός Περιβάλλοντος και Τουρισμού, Μιρέλα Κουμπάρο.


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE