Το αφιέρωμα στη βασίλισσα Ελισάβετ μετά τον θάνατο της

Share on:

Στα 96 της η βασίλισσα Ελισάβετ, άφησε χθες την τελευταία της πνοή, με την είδηση του θανάτου της να «ταξιδεύει» σε όλο τον κόσμο.

Το πρόσωπο της κοσμεί πολλά εξώφυλλα ανά τον κόσμο, με δεκάδες αφιερώματα να έχουν γραφτεί ήδη. Από αυτά δε θα μπορούσε να λείπει και το πασίγνωστο περιοδικό, TIME.

Το νέο εξώφυλλο του λοιπόν, φιλοξενεί μια φωτογραφία της μακροβιότερης μονάρχη από τον Sir Cecil Beaton, έναν βρετανό φωτογράφο μόδας, πορτρέτου και πολέμου. Ο Beaton, ο οποίος πέθανε το 1980, είχε μακρά ιστορία στη φωτογράφιση των βασιλικών μελών και οι εικόνες του, ταυτόχρονα μεγαλειώδεις και οικείες, βοήθησαν στη διαμόρφωση της εικόνας της μοναρχίας στα μέσα της δεκαετίας του 1900.

Προσκλήθηκε για πρώτη φορά από τη βασίλισσα Ελισάβετ Α για να φωτογραφίσει τη βασιλική οικογένεια γύρω στο 1939, όταν έγραψε στο ημερολόγιό του: «Επιλέγοντας εμένα να τραβήξω τις φωτογραφίες της, η βασίλισσα έκανε μια τολμηρή καινοτομία. Είναι αδιανόητο ότι ο προκάτοχός της θα με είχε καλέσει – το έργο μου εξακολουθούσε να θεωρείται επαναστατικό και αντισυμβατικό».

Ο Beaton καλλιέργησε επίσης μια μακροχρόνια σχέση με τη βασίλισσα Ελισάβετ Β, ακόμα πριγκίπισσα όταν πρωτογνώρισε την οικογένεια, και συνέχισε να φωτογραφίζει μνημειώδη γεγονότα, όπως η στέψη της το 1953 και οι γεννήσεις και των τεσσάρων παιδιών της: πρίγκιπας Κάρολος, πριγκίπισσα Άννα, πρίγκιπας Ανδρέας και πρίγκιπας Εδουάρδος.

epaselect epa06780614 Britain’s Queen Elizabeth II reacts during the derby at Epsom Downs racecourse in Surrey, Britain, 02 June 2018. EPA/STR

Η εικόνα στο εξώφυλλο αυτού του τεύχους σηματοδοτεί την τελευταία φωτογραφία που τράβηξε ο Beaton τη βασίλισσα Ελισάβετ Β’, το καλοκαίρι του 1968, όταν ήταν 42 ετών. Σε αυτήν, η βασίλισσα φοράει τον μανδύα του ναυάρχου σε ένα μπλε φόντο, μια δυνατή και απλή εικόνα που θεωρείται διαχρονική.

Στο εξώφυλλο, η φωτογραφία του Beaton πλαισιώνεται από μια ασημένια κορδέλα, ένα σπάνιο φαινόμενο για το TIME, το οποίο σπάνια αποκλίνει από το εμβληματικό κόκκινο περίγραμμά του. Η τελευταία φορά που το περιοδικό χρησιμοποίησε ασημένιο περίγραμμα για εξώφυλλο ήταν το 2008, όταν ο Μπαράκ Ομπάμα ανακηρύχθηκε πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η βασίλισσα Ελισάβετ II έχει μια ιστορία στο εξώφυλλο του TIME: κοσμούσε για πρώτη φορά το μπροστινό μέρος του περιοδικού το 1929 ως «Πριγκίπισσα Λίλυμπετ». Έκτοτε έχει βρεθεί στο εξώφυλλο τουλάχιστον 10 φορές μέχρι τώρα, μεταξύ των οποίων τον Ιανουάριο του 1953 ως Πρόσωπο της Χρονιάς του TIME για το 1952. Πιο πρόσφατα, η Βασίλισσα εμφανίστηκε στο εξώφυλλο του TIME’s Europe στις 4 Ιουνίου 2012 για να τιμήσει το Diamond Jubilee της .

ValueNews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE