Οι κυρώσεις πλουτίζουν τη Ρωσία (και τις ΗΠΑ) φτωχαίνοντας την Ευρώπη

Share on:

Της Κατερίνα Πάντα

Την ώρα που η Ρωσία έχει στριμώξει ενεργειακά την Ευρώπη, η οποία επί της ουσίας είναι δέσμια των προθέσεων του Πούτιν και αναμένει σκληρό χειμώνα πιθανότατα με δελτίο στην ενέργεια που σημαίνει ύφεση, ανεργία, πληθωρισμό κλπ, το ευρώ εξασθενεί και κατρακυλά σε χαμηλά 20ετίας φθανοντας στην απόλυτη ισοτιμία 1:1 με το δολάριο σήμερα.

Η Μόσχα από την άλλη επιδεικνύει ισχυρή αντοχή στις κυρώσεις και αξιοσημείωτη ανοδική πορεία στις εξαγωγές της. Χάρη στην εξαιρετική πορεία των εξαγωγών ενέργειας αλλά & των άλλων των εμπορευμάτων, εκτόξευσε στο επίπεδο ιστορικού ρεκόρ των 70,1 δισ. δολαρίων το πλεόνασμα των τρεχουσών συναλλαγών στο δεύτερο τρίμηνο του 2022 και σε επίπεδο πρώτου εξαμήνου στα 138,5 δισ. δολάρια. Το αντίθετο αναμένεται για την Ευρωζώνη όπου για πρώτη ίσως φορά θα είναι ελλειμματική σε επίπεδο δεκαετίας για τόσο διάστημα.

Το ρούβλι σε αντίθεση με το ευρώ και σε σχέση με τα επίπεδα ισοτιμιών όπου βρισκόταν πριν από την εισβολή, ενισχύεται κοντά στο 40%.

Κάπως έτσι ήρθαν τα πάνω κάτω, οι κυρώσεις πλουτίζουν τη  Ρωσία (αλλά και τις ΗΠΑ) φτωχαίνοντας την Ευρώπη και δεν τολμώ καν να σκεφτώ την τραγική οικονομική κατάσταση της Ευρώπης τον χειμώνα, αν ο Πούτιν δεν ξανανοίξει τις ροές του ΦΑ.

Τα ραπανάκια ευχαρίστως παραχωρούν την θέση τους στους ευρωπαίους ηγέτες. Την κερδίζουν επάξια.

Η Κατερίνα Πάντα είναι οικονομολόγος

ValueNews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE