Να γιατί “ο Ερντογάν είναι ήδη στην Ελλάδα”

Share on:

Γράφει η Γιώτα Χατζηθεοδώρου

Προς τι ο πανικός ορισμένων για την φράση του Τούρκου προέδρου : «Θα έρθουμε ένα βράδυ ξαφνικά»;

Είναι οι ευθείες απειλές του Τούρκου Προέδρου που προκαλούν φόβο ή ένα αναμάσημα προκλητικών δηλώσεων για την τροφοδότηση της Ελληνοτουρκικής κρίσης;

Κι όμως ο Ερντογάν είναι ήδη στην Ελλάδα και τέτοιες φράσεις είναι σύνηθες φαινόμενο να εκφράζονται κατά καιρούς από την Τουρκική πλευρά για να προκαλούν τον φόβο.

Ωστόσο, είναι γεγονός ότι τόσο ο Τούρκος Πρόεδρος όσο και ο εταίρος του Μπαχτσελί έχουν υπερέβη τα εσκαμμένα και κινούνται σε μια κόκκινη γραμμή, ανάμεσα στην παράνοια και την γελοιότητα.

Αξιόλογοι Διεθνολόγοι και Στρατηγοί αναλυτές αποκλείουν το ενδεχόμενο πολεμικής σύρραξης ανάμεσα στις δύο χώρες, όχι όμως και ένα “θερμό επεισόδιο” που επιδιώκεται από την γείτονα χώρα, με απώτερο στόχο την διεκδίκηση κυριαρχιακών δικαιωμάτων στο Αιγαίο και όχι μόνον.

Τα σύνορα αλλάζουν μόνο με πόλεμο

Οι Τούρκοι επιμένουν στην αποστρατικοποίηση των Ελληνικών νησιών και φαίνεται ότι υπάρχει ένα “παράθυρο” στην επιμονή τους, που μεγενθύνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Η Τουρκία εδώ και πολλά χρόνια θεωρεί ότι η υποχρέωση της Ελλάδας να αποστρατικοποιήσει τα νησιά, πηγάζει από την απόφαση των Μεγάλων Δυνάμεων τον Φεβρουάριο του 1914, με την οποία αυτά δόθηκαν στην Ελλάδα και παράλληλα τέθηκαν σε καθεστώς αποστρατικοποίησης. Αυτό επιβεβαιώθηκε και στο άρθρο 12 της Συνθήκης της Λωζάνης.  

Η Ελληνική πλευρά ορθά αντιτείνει ότι δεν είναι νομικά δυνατό να εφαρμόζονται όλα αυτά τα άρθρα μαζί γιατί τότε θα είχαμε διπλή ρύθμιση. Το άρθρο 12 της Συνθήκης της Λωζάνης αφορά αποκλειστικά σε θέματα κυριαρχίας, ενώ το ζήτημα της αποστρατικοποίησης ρυθμίζεται σε άλλα άρθρα.

Εν ολίγοις δεν τίθεται ζήτημα αποστρατικοποίησης των Ελληνικών νησιών και αμφισβήτησης κυριαρχιακών δικαιωμάτων των συνόρων μας. Όπως ορθά μας ξεκαθάρισε και ο Καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Ιωάννης Μάζης, τα σύνορα αλλάζουν μόνο με πόλεμο…

Η εξέλιξη αυτή είναι στη γνώση του Ερντογάν, των συγκυβερνώντων και των αξιωματούχων του, που φροντίζουν να μας τροφοδοτούν με προκλήσεις, παραβιάζοντας σχεδόν καθημερινά τον εθνικό εναέριο χώρο μας, στέλνοντας τουρκικά γεωτρύπανα για δήθεν έρευνες στο Αιγαίο, εργαλειοποιώντας χιλιάδες μετανάστες και στοιβάζοντας τους στα σύνορα μας στον Έβρο και τα ακριτικά νησιά, παρουσιάζοντας ανιστόρητους χάρτες κ.α.

Προκαλούν επίσης κατά καιρούς, τονίζοντας την δήθεν ύπαρξης “Τουρκικής Μειονότητας στη Θράκη”. Αυτές οι πρακτικές, αλλά και άλλες πιο υπόγειες όπως η εκλογή ψευτομουφτήδων στη Θράκη, βλέπουν το φως της δημοσιότητας και γίνονται πρώτο θέμα σε Ελληνικά και Τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης.

Ο Ερντογάν έχει ήδη εισβάλλει στη Θράκη με το δικό του τρόπο, στρατεύοντας εκατοντάδες μουσουλμάνους Έλληνες πολίτες, τους οποίους αμείβει για να ζητοκραυγάζουν υπέρ του Τουρκικού κράτους και να λένε ότι είναι οι Τούρκοι.

Σημειωτέο ότι η μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη αποτελείται από Πομάκους, Ρωμά και τουρκογενείς που διαβούν στην περιοχή από την περίοδο της ανταλλαγής πληθυσμών.

Μειονοτικοί Βουλευτές, όπως ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ξάνθης Μπαράν Μπουρχάν έγραψε στον προσωπικό λογαριασμό στο twitter για ύπαρξη Τουρκικής μειονότητας στη Θράκη, έσπευσε όμως να ανασκευάσει πριν τεθεί ζήτημα διαγραφής του. Ο ακόμη πιο φιλότουρκος Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης Χουσείν Ζειμπέκ, μίλησε ανοιχτά για ύπαρξη Τουρκικής Μειονότητας, σε δηλώσεις του σε τουρκικό κανάλι (αποφεύγει δηλώσεις σε Ελληνικά μέσα ενημέρωσης). Η ύπαρξη δε του τουρκόφωνου κόμματος DEB (Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας) με έδρα την Κομοτηνή, αλλά και η παρουσία του Τουρκικού Προξενείου στην Κομοτηνή, αποδεικνύουν περίτρανα την ισχυρή παρουσία του Ταγίπ Ερντογάν και της Τουρκίας στη Θράκη, εδώ και πολλές δεκαετίες. Η παρουσία αυτή διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο τόσο στις Βουλευτικές, όσο και στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Καθώς πέραν του ισχυρού αριθμού υποψηφίων της μειονότητας που ευαγγελίζονται τις πολιτικές της Τουρκίας, ακόμη και Έλληνες χριστιανοί υποψήφιοι Βουλευτές, Δήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι “κάνουν τα στραβά μάτια” στις προκλητικές δηλώσεις με μοναδικό σκοπό να αποσπάσουν μερικές ψήφους και την καρέκλα ηγέτη που επιθυμούν. Έτσι ο Ερντογάν, αλλά ακόμη και ο διάδοχος του κάποια στιγμή θα έχουν ήδη στήσει τον δρόμο της διεκδίκησης τόσο της “ύπαρξης Τουρκικής μειονότητας” στη Θράκη, ακόμη και εδαφών σε μεταγενέστερο χρόνο.

Οι Τούρκοι δεν σταματούν εδώ, φροντίζουν να “εισβάλλουν” και σε οικονομικό επίπεδο, καθώς πολλές τουρκικές εταιρείες δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, ενώ ιστορικά μεγάλα ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας βρίσκονται ήδη στα χέρια Τούρκων αγοραστών.

Η χώρα μας προσελκύει περισσότερο το ενδιαφέρον των Τούρκων επενδυτών λόγω της εγγύτητας, της ασφάλειας, των συχνών αεροπορικών συνδέσεων Αθήνας – Κωνσταντινούπολης και, φυσικά, λόγω των ελκυστικών τιμών της εγχώριας αγοράς ακινήτων, που έχουν αλλάξει κατά πολύ το τοπίο του real estate.

Σύμφωνα με υπεύθυνους μεσιτικών γραφείων, οι Τούρκοι επενδυτές επικεντρώνονται στο κέντρο της Αθήνας προκειμένου να εκμεταλλευτούν ακίνητα ή ξενοδοχειακά συγκροτήματα με τη μορφή του Airbnb αλλά και σε περιοχές όπως η Καλλιθέα, το Παλαιό Φάληρο και η Νέα Σμύρνη.

Τουρκικές εταιρείες στην Ελλάδα

Ήδη μεγάλες τουρκικές επιχειρήσεις έχουν επενδύσει στην ελληνική αγορά και δραστηριοποιούνται. Μερικές εξ’ αυτών είναι

  • DOGUS GOUP: Επενδύσεις σε τουριστικές υποδομές (Μαρίνες Ζέας, Λευκάδας, Φλοίσβου, Γουβιών). Πούλησε τη συμμετοχή του (49%) στο ξενοδοχείο Hilton Αθηνών (Φεβρ. 2019).
  • EREN HOLDING: Xαρτοποιία-συσκευασία (Nova Paper & Packaging Hellas SA)
  • PAK HOLDINGS: Xαρτοποιία-συσκευασία (MEL SA)
  • POLISAN: XΗΜΙΚΑ στη Βιομηχανική Περιοχή Βόλου
  • ZIRAAT BANΚ: Τουρκική κρατική τράπεζα στην Ελλάδα από το 2008 (Αθήνα, Κομοτηνή, Ξάνθη)
  • SUOZ ENERGY: Τεχνολογία φωτοβολταϊκών πάνελ

Εν κατακλείδι ας μην αναμένουμε νύχτα και με στρατιωτική στολή τον Ταγίπ Ερντογάν και τους δικούς του, είναι ήδη εδώ….

Valuenews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE