Με εντατικούς ρυθμούς η στρατιωτική συνεργασία της Ελλάδας με άλλες χώρες

Share on:

Γράφει ο Γιώργος Διονυσόπουλος :

H χώρα μας εντείνει τη στρατιωτική της συνεργασία με τρίτες χώρες, προχωρώντας στη διεξαγωγή στοχευμένων ασκήσεων, με απώτερο στόχο την αντιμετώπιση της τουρκικής στρατιωτικής απειλής στη ΝΑ Μεσόγειο. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η συνεκπαίδευση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευη΄και το  Σάββατο ανάμεσα σε μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής μας Αεροπορίας με το ισπανικό αεροπλανοφόρο «Juan Carlos I» στα δυτικά της Κρήτης.

Το συγκεκριμένο αεροπλανοφόρο είναι ίδιας κλάσης και παρόμοιο με το τουρκικό πλοίο «TCG Anadolu», το οποίο μετά την άρνηση των Αμερικανών να δώσουν F-35 στην Τουρκία κατέληξε να βαπτιστεί «πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων». Στο πλαίσιο της συνεκπαίδευσης διεξήχθησαν εικονικές αερομαχίες και αναχαιτίσεις ανάμεσα σε ελληνικά F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας με AV-8B Harrier που ανήκουν στη δύναμη του αεροπλανοφόρου, αλλά και σύνθετες επιχειρήσεις ανταλλαγής τακτικής εικόνας, στοχοποίησης, προχωρητικών ελιγμών και αντιμετώπισης αεροπορικής απειλής.

Την ίδια στιγμή, με αμείωτη ένταση συνεχίζονται και οι τουρκικές προκλήσεις, δεδομένου ότι δίπλα στη συνεχή επιθετική ρητορική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει έρθει τις τελευταίες ημέρες να προστεθεί και η αυξημένη δραστηριότητα που αναπτύσσουν οι τουρκικές ακταιωροί σε περιοχές, κυρίως, του κεντρικού και νοτίου Αιγαίου. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί αλλά και του υψηλού κινδύνου ατυχήματος που ενέχει η τουρκική επιθετικότητα αποτελεί προχθεσινό βίντεο από το επεισόδιο που σημειώθηκε στις 5 Ιανουαρίου στο Φαρμακονήσι ανάμεσα σε τουρκική ακταιωρό και σκάφος του Λιμενικού Σώματος.

Στο βίντεο εμφανίζεται η τουρκική ακταιωρός να προχωρεί σε μια σειρά από επικίνδυνους ελιγμούς με σκοπό τον εμβολισμό του ελληνικού σκάφους, το πλήρωμα του οποίου προχώρησε σε ρίψη προειδοποιητικών βολών. Αμέσως μετά τις προειδοποιητικές βολές η ακταιωρός εγκατέλειψε το σημείο με έναν άνδρα του Λιμενικού να φωνάζει: «Ελάτε πίσω, αν σας βαστάει!».

Αμυντική συμφωνία και με τη Βρετανία

Την ώρα που οι τουρκικές προκλήσεις κλιμακώνονται η χώρα μας προχωρά στη σύναψη αμυντικής συμφωνίας και με τη Μεγάλη Βρετανία, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τη θέση της στη ΝΑ Μεσόγειο. Αν και σύμφωνα με πληροφορίες δεν αναμένεται να έχει το εύρος και το βάθος με τις αντίστοιχες συμφωνίες που έχει υπογράψει η Ελλάδα με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γαλλία, εντούτοις θεωρείται εξαιρετικά σημαντική, δεδομένου ότι σηματοδοτεί, επί της ουσίας, την επιστροφή του ενδιαφέροντος των Βρετανών για την περιοχή μας.

Αθήνα και Λονδίνο επιδιώκουν να εμβαθύνουν περαιτέρω τη συνεργασία τους, αρχής γενομένης από τα εξοπλιστικά, τη συνεκπαίδευση στρατιωτικών δυνάμεων, την ανταλλαγή πληροφοριών, την αμυντικοτεχνική σύμπραξη κ.λπ. Να θυμίσουμε ότι, πέρα από τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, η χώρα μας έχει υπογράψει συμφωνίες αμυντικής συνεργασίας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία, ενώ ανάλογο πλαίσιο διέπει και τα τριμερή γεωοικονομικά σχήματα Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου και Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ.

Το πρώτο βήμα της ελληνοβρετανικής αμυντικής σύγκλισης αναμένεται να γίνει την ερχόμενη Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου, στο Λονδίνο, όπου ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Βρετανός ομόλογός του Μπεν Γουάλας αναμένεται να συνυπογράψουν τη διακήρυξη μιας διακρατικής αμυντικής συνεργασίας.


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE