Κατακραυγή για Κινέζες αθλήτριες που διατάχτηκαν να παίξουν σε διεθνή αγώνα φορώντας μάσκες Ν95.

Share on:

Ένας αγώνας βόλεϊ που είδε την εθνική ομάδα γυναικών της Κίνας να αγωνίζεται φορώντας μάσκες N95 έχει προκαλέσει σοκ.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο Κύπελλο Ασίας στις Φιλιππίνες και είδε την κινεζική ομάδα να αντιμετωπίζει το Ιράν. Φωτογραφίες από τον αγώνα, που δείχνουν τις αθλήτριες με τις μάσκες τους, κυκλοφόρησαν γρήγορα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – προκαλώντας μια ασυνήθιστη έκρηξη κριτικής στο διαδίκτυο, με περισσότερες από 16 εκατομμύρια προβολές για το θέμα στο Weibo, τη μεγαλύτερη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης της Κίνας. 

Πολλοί χρήστες του Διαδικτύου εξέφρασαν την οργή τους, υπονοώντας ότι η υγεία των παικτών θυσιαζόταν για χάρη της στρατηγικής της χώρας για μηδενικό Covid.

Οι παίκτες αργότερα έβγαλαν τις μάσκες τους για το δεύτερο σετ και συνέχισαν τη νίκη.

Η Ένωση Πετοσφαίρισης της Κίνας ζήτησε αργότερα συγγνώμη, λέγοντας ότι η απόφαση ελήφθη λόγω «έλλειψης εμπειρίας».

Ωστόσο, πολλοί παρέμειναν επικριτικοί, με έναν να λέει ότι ήταν ένα παράδειγμα αξιωματούχων που πήραν την εντολή της Κίνας με τη μάσκα «πολύ μακριά».

«Οι ηγέτες μας… παίρνουν τα πράγματα πολύ μακριά – είναι τόσο απλό», έγραψε ένας χρήστης.

Ένα σχόλιο του Weibo έγραψε: “Είναι πιο σημαντική η υγεία ή η απόδοση; Πρέπει να αναλάβουμε κάποια ευθύνη απέναντι στους αθλητές μας”. Ένας άλλος είπε: “Μέχρι πότε θα συνεχιστεί αυτή η λεγόμενη φάρσα πρόληψης της επιδημίας; Θέλουμε να γίνουμε το αστείο όλων των άλλων χωρών;” 

Η οργή στο διαδίκτυο ώθησε την Κινεζική Ένωση Βόλεϊ να απαντήσει την Πέμπτη με μια δημόσια συγγνώμη. Σε μια δήλωση στο Weibo, εξήγησε ότι οι οργανωτές της ομάδας πριν από τον αγώνα είχαν μάθει για παίκτες που είχαν μολυνθεί από τον Covid σε άλλες ομάδες και είπε ότι ορισμένα συμπτώματα είχαν αναφερθεί μεταξύ των μελών της κινεζικής ομάδας. 

Για να αποφευχθεί η εξάπλωση, ζήτησαν από τις παίκτριες τους να φορούν μάσκες κατά την είσοδό τους στο γήπεδο. Αλλά επειδή δεν ήταν ξεκάθαροι για το αν οι παίκτες έπρεπε να φορούν μάσκες στο γήπεδο, η ομάδα τις κράτησε κατά τη διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου. 

Αφού έχασαν το πρώτο σετ, οι περισσότερες παίκτριες αργότερα έβγαλαν τις μάσκες τους στο ημίχρονο – και αργότερα κέρδισαν με 3-1 το Ιράν. «Αφού συνειδητοποίησαν ότι το παιχνίδι με μάσκα δεν είναι καλό για την υγεία των παικτών, οι παίκτριες μας έβγαλαν τις μάσκες και ολοκλήρωσαν το επόμενο παιχνίδι», ανέφεραν οι οργανωτές. 

Η δήλωση έκανε επίσης αναφορά στις νέες «δυσκολίες» που αντιμετωπίζουν οι κινεζικές ομάδες που αγωνίζονται στο εξωτερικό – τα μέλη των οποίων σε μεγάλο βαθμό δεν έχουν εκτεθεί στον Covid. 

Η Κίνα συνεχίζει να εφαρμόζει τους αυστηρότερους περιορισμούς Covid στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της εντολής μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, καθημερινά rapid test για ολόκληρες πόλεις εκατομμυρίων κατοίκων, ξαφνικά lockdown και κλειστά σύνορα.

Για να μπει στην Κίνα κάποιος πρέπει να περάσει από υποχρεωτική καραντίνα σε ξενοδοχείο ή ειδικό στρατόπεδο απομόνωσης έως και 28 ημερών ασχέτως εθνικότητας. 

Γιάννης Μήτσου.

ValueNews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE