Θα αποτύχει η κυβερνητική επιχείρηση της Ομερτά, δηλώνει ο Κατρούγκαλος

Share on:

Γράφει η Στυλιάνα Λουκά

Οι σπασμωδικές κινήσεις για συγκάλυψη των υποθέσεων παρακολούθησης από τον Πρωθυπουργό της χώρας, προκαλούν περισσότερη ζημιά στο θεσμικό μας πολιτισμό, από τις ίδιες τις υποθέσεις.

Σχετικά με την παρακολούθηση του Ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη, ο Πρωθυπουργός έχει δηλώσει πως ήταν νόμιμη αλλά παρόλα αυτά λάθος. Απέφυγε να μιλήσει ξεκάθαρα στη Βουλή και κατά συνέπεια στον ελληνικό λαό, για το αν όντως γίνονται παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων, γεγονός που αφήνει χώρο για σχολιασμούς και εικασίες από την ευρύτερη κοινωνία. Μέχρι τώρα είναι οφθαλμοφανές ότι ακολουθεί την εύκολη οδό της διαφυγής, ενδείξεις μιας ιδιόμορφης ομερτά που υπονομεύει συνεχώς τους θεσμούς και τη δημοκρατία της χώρας μας.

Αντιδράσεις προκαλεί το γεγονός ότι το σκάνδαλο της παρακολούθησης καταγγέλθηκε από προηγούμενο αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας και πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, ο οποίος δήλωσε δημόσια ότι «η επίκληση του απορρήτου σε τέτοιες περιπτώσεις υποτάσσεται στην ανάγκη κάθαρσης του δημόσιου βίου». Επίσης λόγο για συγκάλυψη των παρακολουθήσεων, έκαναν βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, όπως ο κ. Κώστας Τζαβάρας, επέκριναν την λογική επίκλησης του απορρήτου, λέγοντας ότι «ανοίγει ο δρόμος για μια αθέατη και απόρρητη “Δημοκρατία”».

Η κυβερνητική πλειοψηφία στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, παραβιάζει τον Κανονισμό της Βουλής όντας συνεργός στο εν λόγω αντιδημοκρατικό εγχείρημα στην Εξεταστική Επιτροπή.

Οι μάρτυρες που πρότειναν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Εξεταστική Επιτροπή, απορρίφθηκαν ένας προς ένα. Επίσης, η κυβερνητική πλειοψηφία απέρριψε το αίτημα τους να προσκομιστούν υπηρεσιακοί φάκελοι της ΕΥΠ, αλλά και όλα τα κρίσιμα έγγραφα που ζητήθηκαν από την Εξεταστική Επιτροπή.

Η αντιπολίτευση αναγκάστηκε να αποχωρήσει δύο φορές, καταγγέλλοντας παράλληλα τις αντιδημοκρατικές κινήσεις και μεθοδεύσεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Όλα όμως οδηγούν σε υποψίες ότι οι αποφάσεις ήταν προειλημμένες. Το γεγονός ότι ζητήθηκε να μην κληθεί κανένα πολιτικό πρόσωπο, ούτε καν ο κ. Φέλιξ Μπίτζιος και ο κ. Γιάννης Λαβράνος, που είναι άμεσα εμπλεκόμενοι με το κατασκοπικό λογισμικό και τις υπόγειες διαδρομές της κυβέρνησης.

Η αντιπολίτευση και συγκεκριμένα ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος, σχολιάζει πως δεν άφησαν το θέμα έτσι. Ζήτησαν να κληθούν οι παραπάνω από την Επιτροπή Θεσμών, με την δυνατότητα που τους δίνει ο κανονισμός για υποχρεωτική κλήτευση, μιας και το ζήτησαν τα 2/5 των βουλευτών μελών της Επιτροπής. Παρόλα αυτά, στην Επιτροπή εμφανίστηκε μόνο ο πρώην γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο οποίος στις περισσότερες κρίσιμες ερωτήσεις είτε δήλωσε άγνοια, είτε επικαλέσθηκε ξανά το απόρρητο, μολονότι αυτό κατά τον Κανονισμό δεν μπορεί να προβληθεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

Υπενθυμίζει ο κ. Κατρούγκαλος, πως η πλειοψηφία αποφάσισε να γίνει η συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών, παραβιάζοντας ρητά τον κανονισμό που προβλέπει μυστικότητα της συνεδρίασης καθώς κεκλεισμένων των θυρών γίνεται μόνο όταν ασκείται κοινοβουλευτικός έλεγχος από την ΕΥΠ. Ουσιαστικά, μετά από αυτό οι υποψίες έχουν πέσει στη Νέα Δημοκρατία ότι είναι σαν να συνομολογεί πως επισυνδέσεις της ΕΥΠ και οι παρακολουθήσεις μέσω Predator, που ήταν βασικό αντικείμενο της εν λόγω συνεδρίασης, έχουν κοινό κέντρο οργάνωσης και συντονισμού. Αυτό προέκυπτε από την συμπληρωματικότητα τους στις υποθέσεις Ανδρουλάκη και Κουκάκη.

Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, θέτει το εξής ερώτημα: “Μπορεί κανείς να πιστέψει στα σοβαρά ότι είναι σύμπτωση ότι η μόλυνση του τηλεφώνου του κ. Κουκάκη με το Predator έγινε μόλις διέκοψε την επισύνδεση η ΕΥΠ, ή ότι το ακριβώς ανάλογο, αν και χρονικά αντίστροφο συνέβη με τον κ. Ανδρουλάκη;”. Συμπληρώνοντας πως, όταν απέτυχε η μόλυνση του κινητού του, συνεχίσθηκε παρόλα αυτά η παρακολούθηση της ΕΥΠ.

Ο ίδιος σύνδεσμος όμως που αποστάλθηκε στα κινητά των Ανδρουλάκη, Κουκάκη και Σπίρτζη αποτελεί σατανική σύμπτωση;

Ως σκανδαλώδης σχολιάστηκε η στάση της Νέας Δημοκρατίας ως προς τους Μπίτζιο, Λαβράνο και Ντίλιαν, που δεν παρουσιάστηκαν στην Επιτροπή. Σύμφωνα με τον Κανονισμό και συγκεκριμένα το άρθρο 41Α παρ. 2, προβλέπει ρητά ότι «η επιτροπή έχει την εξουσία συλλογής πληροφοριών και εγγράφων και την εξουσία κλήσης και εξέτασης προσώπων με ανάλογη εφαρμογή των άρθρων 146 και 147» (όπου η αρμοδιότητα βίαιης προσαγωγής)  και ότι «η προσέλευση είναι υποχρεωτική».

Η πλειοψηφία παράλληλα, αποφάσισε να αποσταλούν οι ερωτήσεις γραπτώς μέσω του προξενείου σε πρόσωπα που δεν αποτελούν καν μόνιμους κάτοικους εξωτερικού, δίνοντας τους το έναυσμα της “προστασίας” και επί της ουσίας ματαιώνοντας την δυνατότητα να εξεταστούν όπως προβλέπει κανονικά ο Κανονισμός.

Δηλώνει κατηγορηματικά ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος, πως δεν πρόκειται να αφήσουν να ξεχαστεί το θέμα. Στρέφοντας τον λόγο στα δημοσιογραφικά site αποκαλώντας τα “εξαπτέρυγα της κυβέρνησης”, προσθέτοντας πως οι υποκλοπές δεν είναι “νεκρές” όπως διέδιδαν και προσκομούσαν “νέα στοιχεία”.

Η όλη υπόθεση εξετάζεται ενδελεχώς και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και από το Συμβούλιο της Ευρώπης. Η αντιπολίτευση προειδοποίησε έγκαιρα ότι όσοι μάρτυρες αρνήθηκαν να μιλήσουν, επικαλούμενοι το απόρρητο που επί της ουσίας δεν υπάρχει, υπέχουν και ποινικών ευθυνών βάσει του άρθρου 224 του Ποινικού Κώδικα και δηλώνουν κατηγορηματικά, πως οι ευθύνες θα αποδοθούν.

Απόλυτη για ακόμη μία φορά δηλώνει η αντιπολίτευση ΣΥΡΙΖΑ, πως θα συνεχίσουν τις προσπάθειες διαλεύκανσης της υπόθεσης με όσα μέτρα έχουν στη διάθεση τους.

“Δεν πρόκειται πλέον μόνον για την διαλεύκανση του σκανδάλου. Είμαστε υποχρεωμένοι να υπερασπίσουμε την δημοκρατία και τον κοινοβουλευτισμό.”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος.

ValueNews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE