Η έναρξη της σχολικής χρονιάς στο Ελληνικό σχολείο της Λιβαδειάς στη Βόρεια Ήπειρο

Share on:

Γράφει η Γιαννούλα Δαλιάνη

Η 12η Σεπτεμβρίου μεγάλη και ιδιαίτερη ημέρα. Οι πόρτες του σχολείου ανοίγουν ξανά. Όλοι μαζί, Διευθυντής και Δάσκαλοι με ακούραστη και ποιοτική δουλειά έχουν προετοιμάσει άψογα τα προγράμματα και τις αίθουσες, ώστε οι μαθητές να τα βρουν έτοιμα για ένα καινούργιο ξεκίνημα.

Οι δάσκαλοι περιμένουν με ιδιαίτερη χαρά και ενθουσιασμό τους μαθητές να ξεκινήσουν με ζήλο τη νέα σχολική χρονιά 2022 – 2023.

Μια ιδιαίτερη μέρα είναι και για τα πρωτάκια, που κάνουν ξεκίνημα στη ζωή τους. Πάντα τα πρωτάκια συνοδεύονται την πρώτη ημέρα του σχολείου από τους γονείς. Γελαστά, χαρούμενα με λουλούδια στο χέρι να τα προσφέρουν στη δασκάλα. Η δασκάλα τα περιμένει με ανοιχτές αγκαλιές και τα καλωσορίζει στο σχολείο.

Τα παιδιά, αν και μικρά μας ψυχολογούν, όσο και εμείς αυτά.

Αν αυτά θα βρουν ένα θερμό, χαρούμενο, σοβαρό περιβάλλον, τα αποτελέσματα θα είναι θετικά ως προς τη μάθηση και την διαπαιδαγώγηση. Αν όμως δεν βρουν αυτή τη ζεστασιά και την αρμονία θα συμβεί το αντίθετο.

Πρέπει να καλλιεργήσουμε την αγάπη για το σχολείο. Το σχολείο είναι σοβαρός χώρος που τα παιδιά όχι μόνον μαθαίνουν, παίρνουν γνώσεις, αλλά και διαπαιδαγωγούνται.

Όλοι πρέπει να βοηθήσουν ώστε να ενισχυθεί το τρίπτυχο : Γονείς, Δάσκαλοι, Παιδιά.

Οι δάσκαλοι κάνουν μεγάλες προσπάθειες στον χώρο αυτό. Σχεδόν όλοι προσπαθούν ώστε οι μαθητές να έχουν καλά αποτελέσματα. Όμως θέλουν και την υποστήριξη των γονέων και των παιδιών. Πολλές φορές όμως και οι ίδιοι οι γονείς δεν καταλαβαίνουν τον μεγάλο αγώνα του δασκάλου. Νομίζοντας, ότι αν έρθουν οι μαθητές στο σχολείο πρέπει να τα μάθουν όλα. Τα παιδιά όμως μερικές φορές, λόγω της φόρτισης που έχουν άμα δουν και λίγο την αμέλεια των άλλων πλευρών, αμέσως το αντιλαμβάνονται και αρχίζουν να «τεμπελιάζουν».

Η Μάθηση θέλει αγώνα. Συνεχή αγώνα μάλιστα, γιατί καθημερινά αυξάνονται οι καινούργιες έννοιες μαθημάτων.

Πολλές φορές οι γονείς κάνουν συγκρίσεις, ανάμεσα στα παιδιά, γιατί ο ένας μαθητής είναι καλύτερος, αυτά το ίδιο διαβάζουν.

Υπάρχει αυτή η μικροζηλία που τρέφουν για τα παιδιά.

Η άλλη έκφραση : «Έλα διάβασε μη σε περάσουν οι άλλοι και μείνεις τελευταίος» . Η μάθηση δεν είναι αγώνας γηπέδου, αλλά συνεχής αγώνας γιατί οι γνώσεις δεν τελειώνουν αλλά αυξάνουν…

Η ζωή, η καθημερινότητα σε θέλει ενήμερο για το καθετί. Η τεχνολογία αλλάζει, προχωράει, οπότε μαθαίνεις κατά κάποιον τρόπο όλη τη ζωή.

Πολλές φορές μερικά παιδιά έρχονται κουρασμένα, γιατί ασχολούνται με τον υπολογιστή είτε από αμέλεια γονέων είτε για να τα βλέπουν ήσυχα το βράδυ, να ασχολούνται με κάτι, να μην γκρινιάζουν. Όμως τα όρια ξεπερνούνται και αντί αυτά να απορροφήσουν κάτι θετικό, μπαίνουν στον υπολογιστή, παθαίνουν εξάρτηση και δεν ξεκολλούν από αυτό. Έτσι που αυτά μερικές φορές είναι άκεφα και κουρασμένα.

Δασκάλες υποδέχονται τους μαθητές τους, φορώντας μάσκες, κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, στο 1ο Δημοτικό σχολείο Ναυπλίου, Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020. Ένα διαφορετικό «πρώτο κουδούνι» χτυπάει σήμερα στα σχολεία. Η πανδημία του κορονοϊού έφερε νέα δεδομένα και έτσι, το παζλ της λειτουργίας των σχολείων φέτος συνθέτουν κομμάτια από μία μακρά λίστα μέτρων πρόληψης, βασικότερα εκ των οποίων η υποχρεωτική χρήση μάσκας, ο σχολαστικός καθαρισμός χεριών, αιθουσών και εξοπλισμού. ΑΠΕ-ΜΠΕ /ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

Με πολύ ιδιαίτερη και ακούραστη δουλειά, προσπαθούμε να κρατάμε ενήμερους τους γονείς και τα παιδιά, σχετικά με τα θέματα της εξάρτησης παιδιών από τον υπολογιστή και άλλα πολλά.

Η μάθηση δεν είναι μόνο το πόσο και πως εξηγεί ο δάσκαλος, αλλά και πόσο διαθέσιμος είναι ο μαθητής να απορροφήσει γνώσεις. Γιαυτό χρειάζεται περισσότερη προσοχή ως προς τον χρόνο με τους υπολογιστές και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια.

Γιατί τα παιδιά είναι σε μια τρυφερή ηλικία και πολλά πράγματα τα βλέπουν ως καλά, ενώ το κακό γίνεται σιγά σιγά και πάνω σε αυτά τα κουρασμένα παιδιά στοχεύουν οι αρνητικοί άνθρωποι.

Γιαυτό όλα θέλουν τα όρια τους. Όλα θέλουν μέτρο, υπομονή.

Πρέπει να καλλιεργήσουμε στα παιδιά την υπομονή στο χώρο της μάθησης και διαπαιδαγώγησης, ώστε αν έρθουν μετά θετικά αποτελέσματα.

Τα παιδιά για να προχωρήσουν, θέλουν σωστό περιβάλλον, όχι μόνο στο σχολείο αλλά και στο σπίτι. Όταν στο σπίτι υπάρχει δυσαρμονία, το παιδί την επόμενη ημέρα δεν είναι συγκεντρωμένο στο μάθημα. «Απλώς τα μάτια βλέπουν …» Έτσι που πρέπει να φροντίσουμε όλους τους παράγοντες για να έχει πρόοδο ένα παιδί, στις σημερινές μέρες.

Οι δάσκαλοι κάνουν εξαιρετική δουλειά και ακούραστη και με τους μαθητές και με τους γονείς, ώστε να υπάρχει καλή και σωστή κατανόηση, αναφέροντας και εξηγώντας τα διάφορα προβλήματα.

Οι δάσκαλοι προσπαθούν να αποδείξουν στους μαθητές ότι : «Ο καλύτερος τους φίλος είναι και θα παραμείνει το βιβλίο», το οποίο θα τους φωτίζει και θα τους εμπνέει ένα λαμπρό μέλλον στη ζωή τους.

Γράφει η Γιαννούλα Δαλιάνη

Valuenews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE