Γιατί ο Ερντογάν χάνει στη Θράκη

Share on:

Η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, όπως αυτή πήρε σάρκα και οστά στα τέλη Φεβρουαρίου του 2020, η στάση της μουσουλμανικής μειονότητας με τις εξελίξεις που σημειώνονται τελευταία στους κόλπους της και η επιχειρηματική διείσδυση στη Θράκη από την πλευρά της Τουρκίας αποτελούν τα τρία «σημεία», όπου ο Ερντογάν έδειχνε ότι είχε υψηλές προσδοκίες, όμως οι εξελίξεις τον έχουν διαψεύσει. 

Το μεταναστευτικό στον Έβρο και στην υπόλοιπη Θράκη αποτελεί ένα από τα βασικά ζητήματα της επιθετικής πολιτικής που τα τελευταία χρόνια ακολουθεί η Τουρκία. Κατευθύνοντας κατά καιρούς κυριολεκτικά με το πιστόλι στον κρόταφο μεγάλες ομάδες προσφύγων και μεταναστών στα σύνορα, με σκοπό να ασκούν πίεση στις ελληνικές αρχές, η Τουρκία εξακολουθεί να επιχειρεί να δημιουργεί θέματα. Είναι η επανάληψη της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού. Μάλιστα διακινώντας κατά καιρούς διάφορες «ειδήσεις» χωρίς επιβεβαίωση, ειδικά για πυροβολισμούς εναντίον ομάδων μεταναστών, προσπαθεί να πλήξει την αξιοπιστία της Ελλάδας στη διεθνή και ειδικά στην ευρωπαϊκή κοινότητα για ανθρωπιστικά ζητήματα και κυρίως για τη συμπεριφορά απέναντι στους πρόσφυγες.

Το σχέδιο που είχε σκοπό να υλοποιήσει με την κρίση των Καστανιών, έδειξε ότι απέτυχε. Μάλιστα τώρα οι ελληνικές αρχές έχουν λάβει αποφάσεις ενισχύοντας κατά πολύ τα μέτρα επιτήρησης των συνόρων για τον εντοπισμό της δράσης των διακινητών που οδηγούν μεγάλες ομάδες στον ποταμό Έβρο, κερδίζοντας τεράστια χρηματικά ποσά.  «Είμαστε πολύ καλύτεροι απ’ ότι πριν δύο χρόνια», απαντούν αξιωματικοί των συνόρων και δείχνουν τα όσα έχουν υλοποιηθεί μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα στον Έβρο. 

Πλέον η περιοχή εκτός του αρχικού φράχτη στις Καστανιές, ο οποίος παρεμπιπτόντως ενισχύθηκε, έχουν καλυφτεί με παρόμοια τεχνικά εμπόδια τρεις ακόμη ευάλωτες περιοχές στις Φέρες. Εκεί όπου τα «καραβάνια» που συνόδευαν οι διακινητές έβρισκαν εύκολα περάσματα προς το ελληνικό έδαφος. Την ίδια ώρα οι ελληνικές αρχές έχουν ενισχύσει τα τεχνικά μέσα επιτήρησης των συνόρων με τη λειτουργία του μεγάλου συστήματος καμερών σε όλο το μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων. Παράλληλα έχουν ενισχυθεί σημαντικά οι δυνάμεις τόσο του στρατού όσο και της συνοριοφυλακής. Μόνον σε επίπεδο αστυνομίας έχουν προσληφθεί μόνον για τον Έβρο επιπλέον 400 συνοριοφύλακες, ενώ είναι σε εξέλιξη η προκήρυξη για την πρόσληψη ακόμη 250.

Η μειονότητα και οι επενδύσεις 

Η μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη ακόμη και στις αρχές αυτού του αιώνα, αποτελούσε το κομβικό σημείο της τουρκικής πολιτικής και ειδικά για τους χειρισμούς της σε όλες τις υποθέσεις που σχετίζονται με την Ελλάδα. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια τα μέλη της μειονότητας διαρκώς απομακρύνονται από την «αίγλη» του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής και τις θέσεις οργανώσεων η άποψη των οποίων θα μπορούσε μέχρι και να ταυτιστεί με τουρκική πολιτική. Το τελευταίο διάστημα η Τουρκία βλέποντας τις θέσεις μειονοτικών άρχισε να μην ασχολείται τόσο έντονα με τη μειονότητα ή καλύτερα να αδυνατεί να διεισδύσει όπως παλιότερα σε αυτήν. «Είναι μία δουλειά που γίνεται διαρκώς. Και αυτό είναι το δίκαιο. Οι μουσουλμάνοι της Θράκης πρέπει να αισθανθούν την πραγματικότητα, ότι έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους χριστιανούς και ότι δεν υπάρχει καμία διαφοροποίηση», σχολίαζαν τροπικοί παράγοντες στην Κομοτηνή.  

Πέραν κορυφαίων εκπροσώπων της μειονότητας οι οποίοι με διάφορους τρόπους τελευταία ξεκαθαρίζουν σε φερέφωνα της τουρκικής πολιτικής ότι οι ίδιοι εξυπηρετούν τα συμφέρονται της πατρίδας τους, που είναι η Ελλάδα, πλέον και η οργανωμένη μειονότητα στα χωριά της Θράκης απομακρύνεται από τις φιλικές επαφές που παλιότερα είχε με τη γειτονική χώρα. Οι εικόνες που σχεδίαζαν πριν χρόνια οι τούρκοι imagemakers με την υποδοχή Τούρκων πολιτικών σε μειονοτικά χωριά δεν έχει πλέον ανταπόκριση και δύσκολα επιχειρείται. Την τελευταία φορά μάλιστα οι τούρκοι πολιτικοί που επισκέφτηκαν τη Θράκη απογοητεύτηκαν που δεν είδαν γεμάτους δρόμους με μειονοτικούς να τους περιμένουν. 

«Υπάρχει και μία μείωση του αριθμού των παιδιών που κατευθύνονται στα τουρκικά πανεπιστήμια. Τα παιδιά αυτά σπουδάζουν πλέον στα ελληνικά ιδρύματα και πρέπει εμείς να συνεχίσουμε να τους δείχνουμε την εμπιστοσύνη μας», συμπλήρωναν τοπικοί παράγοντες. Δεν ήταν τυχαίο πως ακόμη και στην πρόσληψη των συνοριοφυλάκων στην προκήρυξη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη τέθηκε υποχρεωτικός αριθμός κάλυψης των προσληφθέντων από άτομα της μειονότητας, που αντιστοιχεί στο 5%. Μάλιστα αντίστοιχο ποσοστό προσληφθέντων έχει προβλεφτεί και στην τελευταία προκήρυξη για τις νέες προσλήψεις συνοριοφυλάκων.  

Τέλος οι πολυδιαφημισμένες επενδύσεις τουρκικών εταιριών και η εκπροσώπησή τους από μεγάλα τραπεζικά ιδρύματα στη Θράκη, μάλλον δεν προχώρησε. Μπορεί η τουρκική Τράπεζα που άνοιξε στη Θράκη στην αρχή να παρουσίασε μία δυναμική για την κοινωνία της περιοχής με χορήγηση δανείων και άλλων παροχών, όμως πληροφορίες αναφέρουν ότι η οικονομική κατάσταση στην Τουρκία δεν αφήνει πλέον πολλά περιθώρια. Οικονομικοί παράγοντες στη Θράκη μιλούν για υποτυπώδη λειτουργία της, καθώς ακόμη και οι μειονοτικοί που επέμειναν να έχουν εκεί τις καταθέσεις τους εκφράζουν πλέον φόβους λόγω της κατάστασης που επικρατεί στην τουρκική οικονομία.  

ΠΗΓΗ : karfitsa.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE