Ξεσηκωμός των αγροτών σε Γερμανία και Γαλλία | Τι συμβαίνει στην Ελλάδα – τι λέει ο Αυγενάκης

Share on:

Γερμανία | «Αν πεθάνει ο αγρότης, πεθαίνει και η χώρα»

Σε όλη τη χώρα, καλά διατεταγμένες πομπές τρακτέρ, πολλών εκατοντάδων αγροτών, κινούνται κατά μήκος αυτοκινητοδρόμων καθ’ οδόν προς τα αστικά κέντρα, καταλαμβάνοντας κεντρικές πλατείες σχεδόν σε κάθε μεγάλη πόλη. Σε ορισμένα σημεία, οι αγρότες συγκρούστηκαν με την αστυνομία – κάτι που η χώρα είχε πολλά χρόνια να δει.

Τη Δευτέρα, τα «καραβάνια» κατέβηκαν από όλες τις κατευθύνσεις στο Βερολίνο, την πρωτεύουσα της Γερμανίας. Υπολογίζεται ότι 10.000 αγρότες παρέλασαν στην πόλη, αψηφώντας το χιόνι και τους παγωμένους ανέμους. Οι σειρήνες, οι κόρνες και τα κουδούνια των διαδηλωτών δημιούργησαν ένα θόρυβο που ακουγόταν πολλά τετράγωνα μακριά. Οι περιστατικοί τους χειροκροτούσαν, εκδήλωναν ανοιχτά τη συμπαράστασή τους.

Στα τρακτέρ ήταν στερεωμένα πανό με συνθήματα όπως «Αν πεθάνει ο αγρότης, πεθαίνει και η χώρα», «Καλύτερα θάνατος παρά σκλαβιά», «Ο θάνατος της γεωργίας = πείνα» και «Αν οι Γερμανοί αγρότες καταστραφούν, θα εισάγετε το φαγητό σας».

Όπως εξηγεί το Foreign Policy, άμεσο αντικείμενο της οργής του αγροτικού τομέα ήταν η ανακοίνωση της κυβέρνησης της 4ης Ιανουαρίου ότι θα ακυρώσει μια μακροχρόνια επιδότηση για το πετρέλαιο κίνησης.

Οι αγρότες βασίζονται στο ντίζελ για πολλούς τύπους μηχανημάτων και αποζημιώνονται περίπου 21 λεπτά του ευρώ (23 σεντς ΗΠΑ) ανά λίτρο, δηλαδή για το 12% της συνολικής τιμής ενός λίτρου. Η επιδότηση μεταφράζεται σε περίπου 1.700 ευρώ τον μήνα για τη μέση φάρμα και στοιχίζει στους Γερμανούς φορολογούμενους περίπου 440 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Οι περιβαλλοντολόγοι και οι φιλελεύθεροι της αγοράς είχαν εδώ και καιρό στο στόχαστρο τους την επιδότηση του ντίζελ, αλλά το αίτημα ήρθε στο προσκήνιο στα τέλη του περασμένου έτους, όταν το ανώτατο δικαστήριο της Γερμανίας έκρινε αντισυνταγματική τη μεταφορά 60 δισ. ευρώ που είχαν υπολογιστεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid-19 σε μέτρα πράσινης μετάβασης. Η απόφαση άφησε μία τεράστια τρύπα στον προϋπολογισμό που το Βερολίνο παλεύει έκτοτε να κλείσει.

Τελικά η κυβέρνηση υποχώρησε και συμφώνησε να μειώσει την επιδότηση σταδιακά μέσα σε τρία χρόνια.

«Οι περισσότεροι Γερμανοί αγρότες δεν είναι φτωχοί», λέει στο Foreign Policy ο Stephan Cramon-Taubadel, γεωργός οικονομολόγος από το Πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν. Επισήμανε την πρόσφατη μελέτη του λόμπι των αγροτών, η οποία δείχνει ότι το μέσο εισόδημα ενός αγρότη πλήρους απασχόλησης είναι 82.000 ευρώ ετησίως — και αυτό είναι απλώς γεωργικό εισόδημα, συνήθως μόνο ένα μέρος του συνολικού εισοδήματος πολλών αγροκτημάτων.

Γαλλία | Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες

Οι εκπρόσωποι των Γάλλων αγροτών απείλησαν να κλιμακώσουν τις διαμαρτυρίες τους τη Δευτέρα πριν από τη συνάντηση τους με την κυβέρνηση για να αντιμετωπιστεί η οργή τους.

«Υπάρχει ένα γενικό αίσθημα ότι έχουμε βαρεθεί», δήλωσε ο Αρνό Γκαγιό, επικεφαλής της Ένωσης Νέων Αγροτών (Jeunes Agriculteurs) στο κανάλι France 2, αφού οι αγρότες απέκλεισαν δρόμους σε τμήματα της Γαλλίας την περασμένη εβδομάδα, σε μια δράση παρόμοια με τις εκτεταμένες διαμαρτυρίες των αγροτών στη Γερμανία.

«Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή, όσο δεν έχω τις απαντήσεις, θα δυσκολευόμουν να τους εξηγήσω ότι πρέπει να φύγουν (από τις διαμαρτυρίες)», είπε.

Οι αγρότες αναφέρουν μεταξύ των παραπόνων τους έναν κυβερνητικό φόρο στα καύσιμα των τρακτέρ, τις φθηνές εισαγωγές, τα προβλήματα αποθήκευσης νερού και τις πιέσεις στις τιμές από τους λιανοπωλητές και γραφειοκρατία.

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είναι επιφυλακτικός απέναντι στην αυξανόμενη υποστήριξη των αγροτών προς την ακροδεξιά ενόψει των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Ιούνιο. Η κυβέρνηση έθεσε σε αναμονή ένα σχέδιο νόμου για τη γεωργία, λέγοντας ότι ήθελε πρώτα να ακούσει τους εκπροσώπους των αγροτών για να συμπεριλάβει πρόσθετα μέτρα για τη στήριξη του τομέα.

Το μεγαλύτερο αγροτικό συνδικάτο της Γαλλίας FNSEA δήλωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο πανεθνικών διαδηλώσεων τις επόμενες εβδομάδες.

Σε μια ένδειξη ότι το κίνημα επιταχύνεται, ο Aρνό Ρουσό, επικεφαλής της FNSEA, δήλωσε στο ραδιόφωνο France Inter τη Δευτέρα: «Ξεκινώντας από σήμερα, κατά τη διάρκεια ολόκληρης της εβδομάδας και για όσο διάστημα χρειαστεί, θα οργανωθεί ένας ορισμένος αριθμός δράσεων».

Ελλάδα | Προετοιμάζουν δυναμικές κινητοποιήσεις

Στην Ελλάδα, οι αγρότες προετοιμάζονται για εκτεταμένες κινητοποιήσεις, προγραμματίζοντας την ευρεία διαμαρτυρία τους από τις 24 Ιανουαρίου και μετά. Η κινητοποίηση έρχεται σε μία κρίσιμη στιγμή για τη Θεσσαλία ειδικότερα, μετά τις πρόσφατες πλημμύρες που προκάλεσαν σημαντικές καταστροφές σε αγροτικά μηχανήματα και υποδομές.

Τα κύρια αιτήματα των αγροτών σε όλη την Ελλάδα περιλαμβάνουν τη μείωση του κόστους παραγωγής, κατώτατες εγγυημένες τιμές που ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, και την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, ιδιαίτερα από την εφαρμογή της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που άρχισε να εφαρμόζεται από 1/1/2023 και μετά.
Αυτές οι κινητοποιήσεις αντικατοπτρίζουν τις αυξανόμενες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο αγροτικός τομέας στην Ελλάδα, καθώς και την ανάγκη για ευαισθητοποίηση και λύσεις από την κυβέρνηση και τις αρμόδιες αρχές.

Η επόμενη περίοδος είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για όλες αυτές τις κινητοποιήσεις που είναι προγραμματισμένες.

Αυγενάκης | Δεν υπάρχουν προβλήματα

Ερωτηθείς για τις αγροτικές κινητοποιήσεις στη Γερμανία, ο Υπουργός επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη καλύψει τους Έλληνες αγρότες και τους έχει δώσει όσα διεκδικούν οι Γερμανοί αγρότες.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχουν καταβληθεί περίπου 160 εκατ. ευρώ σε σχεδόν 290.000 αγρότες, ότι μείωσε τον ΦΠΑ για την αγορά αγροτικών μηχανημάτων από το 24% στο 13% , ότι μείωσε κατά 50% τη φορολογία στα κέρδη των αγροτών που συμμετέχουν σε συνεταιριστικές δομές και ότι κατήργησε την φορολόγηση των κοινοτικών ενισχύσεων.

«Ως ελληνική κυβέρνηση έχουμε και τα αντανακλαστικά και τη θέληση. Προτεραιότητα μας είναι η στήριξη του πρωτογενούς τομέα», συμπλήρωσε.

Λ.-Αυγενάκης:-Ενιαίος-Φορέας-Διαχείρισης-Υδάτων-θα-δημιουργηθεί-στην-Κρήτη

Αναφορικά με τους ελέγχους που ο ίδιος ο ΥπΑΑΤ έδωσε εντολή να ξεκινήσουν στην αγορά γάλακτος, είπε ότι ΕΦΕΤ, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και στελέχη του Υπουργείου βρίσκονται και σήμερα σε διαφορετικά σημεία τόσο σε σουπερ μάρκετ όσο και σε πύλες εισόδου και ελέγχουν τα θέματα εισαγωγής γάλακτος.

«Είμαστε εδώ να συνεργαστούμε με όλους τους θεσμικούς φορείς. Δεν έχουμε κανέναν λόγο να χαριστούμε σε κανέναν», πρόσθεσε.

Μετά από την επίσκεψή του στο Βερολίνο, ο Υπουργός θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, όπου την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί, για πρώτη φορά μετά από πρωτοβουλία του, συνάντηση της EUMED-9, δηλαδή των εννέα Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας του Ευρωπαϊκού Νότου. Επί τάπητος θα τεθούν η κλιματική κρίση, η ακαρπία και ο περονόσπορος και τα ψάρια εισβολείς.

«Είμαι χαρούμενος και υπερήφανος που η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα και είναι μια υπολογίσιμη δύναμη. Πρέπει να δούμε πώς συνολικά η ευρωπαϊκή κοινότητα θα λειτουργήσει αλληλέγγυα προς τα κράτη μέλη, που αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα. Είναι ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να δημιουργήσει μηχανισμούς που δεν έχει», κατέληξε.

Με πληροφορίες από naftermporiki, agrotypos


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE