Βρετανία | Μειώθηκε ο πληθωρισμός στο 7,9%

Share on:

Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο υποχώρησε σημαντικά τον Ιούνιο, κάτω από τις προσδοκίες, και διαμορφώθηκε στο 7,9% σε ετήσια βάση.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει ετήσια άνοδο του ονομαστικού δείκτη τιμών καταναλωτή κατά 8,2%, μετά την υψηλότερη από την αναμενόμενη μέτρηση 8,7% του Μαΐου, αλλά οι ετήσιες αυξήσεις των τιμών συνεχίζουν να υπερβαίνουν τον στόχο του 2% της Τράπεζας της Αγγλίας.

Σε μηνιαία βάση, ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,1%, κάτω από την πρόβλεψη για αύξηση κατά 0,4%. Ο δομικός πληθωρισμός – ο οποίος εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας, των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού – παρέμεινε κολλημένος στο 6,9% σε ετήσια βάση, αλλά μειώθηκε από το υψηλό 31 ετών του 7,1% τον Μάιο.

Η πτώση των τιμών των καυσίμων συνέβαλε καθοριστικά στη μείωση του ετήσιου δείκτη ΔΤΚ, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν τον Ιούνιο του 2023 αλλά λιγότερο από τον Ιούνιο του 2022.

imerisia


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE