Τα φθηνά φωτοβολταϊκά της Κίνας απειλούν την Ευρωπαϊκή Βιομηχανία

Share on:

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι βρίσκεται η ενεργειακή μετάβαση της Ευρώπης: χάρη στο «κύμα» φθηνών εισαγωγών από κινεζικά φωτοβολταϊκά πάνελ, τα πάρκα φτιάχνονται με ρυθμούς-ρεκόρ. Ταυτόχρονα, όμως, οι ίδιες εισαγωγές απειλούν τους ντόπιους κατασκευαστές, εκ των οποίων ορισμένοι βρίσκονται στο χείλος της κατάρρευσης.

Οι προειδοποιήσεις για κατάρρευση της παραγωγής εντός των ευρωπαϊκών συνόρων πληθαίνουν και ο κλάδος κάνει λόγο για χρεοκοπίες εάν δεν γίνουν εγκαίρως οι κατάλληλες παρεμβάσεις. Ειδικότερα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Παραγωγής Φωτοβολταϊκών (ESMC) σε επιστολή προς την πρόεδρο της Κομισιόν Ursula von der Leyen δήλωσε πριν από μερικές ημέρες ότι μέσα σε λίγες εβδομάδες μπορεί να χαθεί πάνω από το 50% της ευρωπαϊκής δυναμικότητας παραγωγής.

Το ΕSMC πρότεινε μεταξύ άλλων την υιοθέτηση νέων μέτρων στήριξης, τα οποία θα ευνοήσουν τους ντόπιους παραγωγούς. Εάν όμως δεν μπορούν να ληφθούν γρήγορα τέτοιου είδους αποφάσεις, σημείωσε το συμβούλιο, τότε η Ε.Ε. μπορεί να εξετάσει έκτακτα εμπορικά μέτρα, όπως δασμούς και περιορισμούς.

Ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Robert Habeck, σε επιστολή του προς την Κομισιόν πριν μερικούς μήνες εξέφραζε την αντίθεσή του σε κανόνες περιορισμού των κινεζικών εισαγωγών. Τόνισε ότι εάν τεθούν τέτοιοι όροι, θα επιβραδυνθεί ευρωπαϊκή ανάπτυξη στον τομέα της πράσινης ενέργειας και το 90% της αγοράς φωτοβολταϊκών θα ακριβύνει. Προειδοποίησε επίσης για χρεοκοπίες των ευρωπαϊκών εταιρειών που συναρμολογούν και εγκαθιστούν πάνελ χρησιμοποιώντας τα εισαγόμενα υλικά.

Πόλεμος τιμών

«Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι αυτή τη στιγμή εξαρτόμαστε σε έναν πολύ σημαντικό βαθμό από τις εισαγωγές, προκειμένου να φτάσουμε στους στόχους της Ε.Ε. για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, οποιοδήποτε πιθανό μέτρο πρέπει να εξεταστεί με βάσει τους στόχους που έχουμε θέσει εμείς οι ίδιοι σε ό,τι αφορά την ενεργειακή μετάβαση», σχολίασε αυτή την εβδομάδα η Ευρωπαία Επίτροπος Οικονομικών Υπηρεσιών, Mairead McGuinness.

Εντός της βιομηχανίας οι απόψεις διίστανται. Οι παραγωγοί ζητούν από τις κυβερνήσεις να αγοράσουν το πλεόνασμα των υλικών που γεμίζουν τις αποθήκες, προκειμένου να αποσυμπιέσουν την αγορά, και εναλλακτικώς να εξετάσουν το σενάριο εμπορικών περιορισμών. Ωστόσο, ο ευρύτερος ενεργειακός κλάδος αντιτίθεται στους εμπορικούς κανόνες.

«Δεν μπορείς να μειώσεις την εξάρτησή σου από την Κίνα σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, αλλιώς δεν θα ολοκληρώσεις τα έργα», δήλωσε χαρακτηριστικά στο Reuters ο Miguel Stilwell d’ Andrade, διευθύνων σύμβουλος της πορτογαλικής EDP. Τόνισε μάλιστα ότι στις ΗΠΑ, όπου ισχύουν δασμοί στις κινεζικές εισαγωγές, οι τιμές των φωτοβολταϊκών έχουν εκτιναχθεί. «Έχει πληθωριστικό αντίκτυπο…οι τιμές των πάνελ είναι υπερδιπλάσιες σε σχέση με την Ευρώπη», σημείωσε.

Η Ευρώπη βρίσκεται σε πόλεμο τιμών με την Κίνα, δήλωσε ο Gunter Erfurt, διευθύνων σύμβουλος της ελβετικής εταιρείας παραγωγής πάνελ Meyer Burger. Δεδομένου ότι ορισμένες κινεζικές εταιρείες έχουν τη δυνατότητα να πωλούν κάτω από τις τιμές παραγωγού, η Ευρώπη τρέχει να προφτάσει τους ξένους ανταγωνιστές. «Ο κλάδος των φωτοβολταϊκών στην Κίνα δέχεται στρατηγικές επιχορηγήσεις εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων εδώ και χρόνια», τόνισε ο ίδιος.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE