Στάσιμη η οικονομία της Γερμανίας το 2ο τρίμηνο του έτους

Share on:

Η Γερμανία εξήλθε από την ήπα χειμερινή ύφεση το δεύτερο τρίμηνο του έτους, αν και παρέμεινε στάσιμη, διατηρώντας τις ανησυχίες για την υγεία της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης.

Ειδικότερα, το γερμανικό ΑΕΠ παρέμεινε αμετάβλητο το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με τους προηγούμενους τρεις μήνες, σε εποχιακά προσαρμοσμένη βάση, όπως ανακοίνωσε σήμερα η γερμανική στατιστική υπηρεσία.

Οι μέσες εκτιμήσεις σε δημοσκόπηση του Reuters «έβλεπαν» μικρή αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,1%.

Πάντως αναθεωρήθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης του πρώτου τριμήνου σε -0,1% από -0,3%.

Τα στοιχεία υποδηλώνουν αναιμική ανθεκτικότητα της γερμανικής οικονομίας, που βρίσκεται αντιμέτωπη με ύφεση στη μεταποίηση, και οι προοπτικές για τους επόμενους μήνες είναι δυσοίωνες, σχολιάζει το πρακτορείο Bloomberg.

Οι δείκτες της αγοράς υποδεικνύουν ταχεία αποδυνάμωση της ζήτησης, συμπεριλαμβανομένου του τομέα των υπηρεσιών που μέχρι στιγμής είχε αντισταθεί.

Στην τελευταία της αξιολόγηση για την γερμανική οικονομία, η Bundesbank ανέφερε ότι η ανάκαμψη μέχρι το τέλος του έτους θα μπορούσε να είναι «κάπως πιο διστακτική» από ό,τι αναμενόταν τον Ιούνιο λόγω της ασθενούς εξωτερικής ζήτησης και του υψηλότερου κόστους χρηματοδότησης καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αυξάνει τα επιτόκια. Τότε, το γερμανικό ίδρυμα είχε προβλέψει συρρίκνωση 0,3% για το 2023.

Την ίδα ώρα, οι προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που δημοσιεύθηκαν αυτή την εβδομάδα, έδειξαν ότι η Γερμανία θα είναι η μόνη χώρα της G7 που θα καταγράψει συρρικνούμενη παραγωγή φέτος καθώς αντιμετωπίζει τις παρατεινόμενες επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης.

naftemporiki


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE