Ασφυκτική πίεση δέχεται η οικονομία της Ιταλίας

Share on:

Την περασμένη Δευτέρα, η Ιταλίδα πρωθυπουργός βρέθηκε αντιμέτωπη με κάποια διαφορετικού τύπου, λιγότερο θετικά, στοιχεία. Σύμφωνα με αυτά, η οικονομική ανάκαμψη της Ιταλίας μετά την πανδημία του κορωνοϊού δεν είχε την ένταση και το εύρος που αναμενόταν.

Η οικονομία της Ιταλίας συρρικνώθηκε κατά 0,3% το δεύτερο τρίμηνο του 2023, ενώ στην αντίποδα την ίδια περίοδο η ευρωζώνη κατέγραψε ανάπτυξη της τάξης του 0,3%.

Οι προκλήσεις για τον κυβερνητικό συνασπισμό της Μελόνι είναι πολλές. Έχουν να κάνουν με τη συγκράτηση του πληθωρισμού, τη διατήρηση της αναπτυξιακής τροχιάς και τη βιωσιμότητα του ιταλικού χρέους. Όπως σχολιάζουν ωστόσο αναλυτές, η Μελόνι επικεντρώθηκε στον πληθωρισμό και «έχασε» την ανάπτυξη.

Μέσα σε ένα τέτοιο οικονομικό περιβάλλον πια, η ιταλική κυβέρνηση αρχίζει να παίρνει πίσω μέτρα στήριξης των φτωχότερων νοικοκυριών που είχαν δρομολογηθεί τα προηγούμενα χρόνια και να αυστηροποιεί τα κριτήρια που πρέπει να πληρούνται προκειμένου κάποιος να μπορεί να λάβει αυτήν τη στήριξη.

Τις τελευταίες ημέρες, περίπου 160.000 άνθρωποι, οι οποίοι αξιολογήθηκαν από τις ιταλικές Αρχές ως ικανοί να εργαστούν, έλαβαν γραπτά μηνύματα που τους ενημέρωναν ότι τα επιδόματά τους περικόπτονται με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν διαμαρτυρίες στη Νάπολη και σε άλλες πόλεις.

Παράλληλα, από τον Μάιο και έπειτα, η (μέχρι πρότινος βασισμένη σε κρατικές επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές) οικοδομική δραστηριότητα στη χώρα έχει μειωθεί, ενώ πιο αργά από το επιθυμητό κινούνται και οι επενδύσεις που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ.

Αναλυτές εκτιμούν, πάντως, ότι η ιταλική οικονομία θα ξαναμπεί σε τροχιά, πετυχαίνοντας την ύψους 1% ανάπτυξη που έχει θέσει ως στόχο για το 2023.

kathimerini


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE