Νέους δασμούς σε κινεζικές εισαγωγές 18 δις ανακοίνωσε ο Μπάιντεν

Share on:

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε νέους δασμούς την Τρίτη σε κινεζικές εισαγωγές αξίας 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων . Ο Λευκός Οίκος είπε ότι οι αυξήσεις των δασμών ήταν απαραίτητες για την προστασία των αμερικανικών βιομηχανιών από τον αθέμιτο ανταγωνισμό.

Από φέτος, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα τετραπλασιάσει τους δασμούς στα εισαγόμενα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα, από 25% σε 100%. Ο εισαγωγικός φόρος στα κινεζικά ηλιακά κύτταρα θα διπλασιαστεί, από 25% σε 50%. Και οι δασμοί σε ορισμένες κινεζικές εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου θα τριπλασιαστούν, από 7,5% σήμερα σε 25%.

Ο πρόεδρος κάλεσε επίσης την Εμπορική Αντιπρόσωπο των ΗΠΑ Katherine Tai να υπερτριπλασιάσει τους δασμολογικούς συντελεστές στις μπαταρίες ιόντων λιθίου για ηλεκτρικά οχήματα και στις μπαταρίες λιθίου που προορίζονται για άλλες χρήσεις. Από το 2025, οι δασμοί στους εισαγόμενους κινεζικούς ημιαγωγούς θα αυξηθούν από 25% σε 50%.

Πρώτη φορά θα επιβληθούν δασμοί στις κινεζικές εισαγωγές ιατρικών βελόνων και συρίγγων, καθώς και σε τεράστιους γερανούς από πλοίο σε ακτή, ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε ενημερωτικό δελτίο. Τα κινεζικά λαστιχένια ιατρικά γάντια και ορισμένες αναπνευστικές συσκευές και μάσκες προσώπου θα πληγούν επίσης με υψηλότερους δασμούς.

Ορισμένα είδη, όπως οι μπαταρίες και ο φυσικός γραφίτης, θα έχουν μεγαλύτερες περιόδους σταδιακής επιβολής δασμών.Ο Λευκός Οίκος είπε ότι αυτό είναι εν μέρει για να δώσει στον κατασκευαστικό τομέα των ΗΠΑ χρόνο να κλιμακωθεί σε σημείο που να παράγονται αρκετές μπαταρίες εγχώρια για να καλύψουν τη ζήτηση των καταναλωτών .

«Η Κίνα παράγει με ρυθμό και με τροχιά που ξεπερνά κατά πολύ κάθε εύλογη εκτίμηση της παγκόσμιας ζήτησης», δήλωσε ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος σε συνομιλία με τους δημοσιογράφους τη Δευτέρα.

«Αυτό θα πλημμυρίσει την παγκόσμια αγορά με προσφορά που υπονομεύει την ικανότητά μας να χτίζουμε παραγωγική ικανότητα στο εσωτερικό και… μας αφήνει όλους σε όλο τον κόσμο πιο ευάλωτους στον οικονομικό καταναγκασμό», είπε ο αξιωματούχος.

Προειδοποιητικά σημάδια

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου σε διάφορους φορείς έχουν εκφράσει ανησυχίες τις τελευταίες εβδομάδες σχετικά με τις εγχώριες επιδοτήσεις της Κίνας για την παραγωγή καθαρής ενέργειας.

Πιστεύουν ότι οι επιδοτήσεις του Πεκίνου βοηθούν τις εταιρείες να υπερπαράγουν φθηνά προϊόντα καθαρής ενέργειας, όπως ηλιακούς συλλέκτες και ηλεκτρικά οχήματα που ξεπερνούν την εγχώρια ζήτηση.

Εάν οι εταιρείες δεν μπορούν να πουλήσουν αυτό το πλεόνασμα στο εσωτερικό, προειδοποίησαν Αμερικανοί αξιωματούχοι, θα μπορούσαν να καταλήξουν να το ντάμπινγκ στις παγκόσμιες αγορές, δυσκολεύοντας την ολοκλήρωση των εκκολαπτόμενων βιομηχανιών καθαρής ενέργειας σε άλλες χώρες.

«Η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα της Κίνας στρεβλώνει τις παγκόσμιες τιμές και τα πρότυπα παραγωγής και βλάπτει τις αμερικανικές επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, καθώς και τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο», δήλωσε η υπουργός Οικονομικών Janet Yellen τον Μάρτιο πριν από την επίσκεψή της στην Κίνα, όπου αντιμετώπισε κυβερνητικούς αξιωματούχους για το θέμα.

Tο κινεζικό κυβερνητικό πρακτορείο ειδήσεων, χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς της Yellen «αβάσιμους» και «αντανακλά τη νοοτροπία μηδενικού αθροίσματος ορισμένων πολιτικών στην Ουάσιγκτον».

cnbc


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE