Moody’s | Συναλλαγματικός κίνδυνος για Ουκρανία και Τουρκία

Share on:

 Τράπεζες σε χώρες όπως η Ουκρανία και η Τουρκία αντιμετωπίζουν «πολύ υψηλό» κίνδυνο από περιορισμούς στις ροές κεφαλαίων, αδύναμα διεθνή αποθέματα και υψηλό επίπεδο χρέους σε ξένο νόμισμα, ανέφερε σε έκθεσή της η Moody’s Investors Service. .

Η Λευκορωσία, το Ελ Σαλβαδόρ, η Νιγηρία, η Κιργιζία και το Τατζικιστάν συμπληρώνουν τη λίστα των χωρών που επίσης εκτίθενται σε υψηλά επίπεδα καταθέσεων σε δολάρια, σύμφωνα με την έκθεση που καλύπτει 39 τραπεζικά συστήματα σε αναδυόμενες οικονομίες της αγοράς όπου οι καταθέσεις σε συνάλλαγμα είναι το 10% ή περισσότερο των συνολικών καταθέσεων.

«Η υψηλή δολαριοποίηση προκαλεί πολλαπλά προβλήματα όταν το τοπικό νόμισμα πέφτει απότομα σε αξία», σύμφωνα με την έκθεση με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο της Moody’s και ανώτερο πιστωτικό διευθυντή, Ευγένιε Ταρζιμάνοφ. «Οι τράπεζες γίνονται ευάλωτες σε μια αύξηση των αθετήσεων δανείων σε ξένο νόμισμα που χορηγούνται σε μη αντισταθμισμένους δανειολήπτες, γεγονός που πλήττει την κερδοφορία των τραπεζών, ενώ η ρευστότητα και το κεφάλαιό τους μπορεί επίσης να τεθούν υπό πίεση».

Τα τοπικά νομίσματα στις αναδυόμενες αγορές έχουν αποδυναμωθεί έναντι του δολαρίου ΗΠΑ φέτος, καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκια εν μέσω αυξανόμενου πληθωρισμού. Ο δείκτης νομισμάτων αναδυόμενων αγορών της MSCI (.MIEM00000CUS) βρίσκεται σε τροχιά για τη μεγαλύτερη πτώση του από το 2015.

Ο Moody’s βλέπει ότι τα διεθνή αποθέματα στις περισσότερες αναδυόμενες οικονομίες της αγοράς έχουν μειωθεί μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς οι κυβερνήσεις χρηματοδοτούν τα ελλείμματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και υπερασπίζονται τα νομίσματά τους έναντι του δολαρίου ΗΠΑ.

reuters


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE