Κεντρική Τράπεζα Τουρκίας | Προβλέπεται πληθωρισμός 58%

Share on:

Υπερδιπλάσιο πληθωρισμό στο 58% αναμένει πλέον η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας για το 2023. Το παράδοξο είναι ότι στις αναθεωρημένες προβλέψεις της τράπεζας δεν υπήρξε κάποιος ανατρεπτικός παράγοντας που οδηγεί σε ξαφνική εκτίναξη του πληθωρισμού. Πρόκειται απλώς για την πρώτη ρεαλιστική πρόβλεψη, έπειτα από χρόνια εξαιρετικά αισιόδοξων προσδοκιών.

Η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, Hafize Gaye Erkan, η οποία ανέλαβε τα καθήκοντά της πριν από ένα μήνα, ανακοίνωσε ότι πλέον αναμένεται πληθωρισμός 58% έναντι 22,3% που αναμενόταν από τον προκάτοχό της.

Η Erkan βρίσκεται ανάμεσα στα πρόσωπα, τα οποία φέρνουν έναν διαφορετικό αέρα στην οικονομική σκηνή της Τουρκίας. Τα προηγούμενα δύο χρόνια, ιδίως στο πεδίο της νομισματικής πολιτικής, υπήρχαν άτομα τα οποία ακολουθούσαν ανορθόδοξες πολιτικές κατ’ εντολή του Τούρκου προέδρου Recep Tayyip Erdoğan, οι οποίες πήγαιναν κόντρα στην οικονομική θεωρία και τα εμπειρικά δεδομένα.

Μιλώντας από την Άγκυρα, η Erkan δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα θέτει τα θεμέλια για την έναρξη μιας βιώσιμης στρατηγικής προς μείωση του πληθωρισμού το 2024. Η πρώτη βελτίωση στην τάση των τιμών καταναλωτή αναμένεται να φανεί από το δεύτερο τρίμηνο του επόμενου έτους, δήλωσε.

«Βρισκόμαστε σε μία μετάβαση προς τις περιόδους μείωσης του πληθωρισμού και σταθεροποίησης, τις οποίες έχουμε οραματιστεί. Κατά τη διάρκεια αυτής της μετάβασης, οι αγορές σταθεροποιούνται με τις δικές τους εσωτερικές δυναμικές», δήλωσε χαρακτηριστικά η Erkan.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι, ο πληθωρισμός στη χώρα άγγιξε το 86%, ενόσω ο Τούρκος πρόεδρος ασκούσε πίεση για χαλάρωση της νομισματική πολιτικής. Έκτοτε, η άνοδος των τιμών επιβραδύνθηκε και αναμένεται να επιταχυνθεί εκ νέου, αλλά μόνο προσωρινά, προειδοποίησε η Erkan.

Η πολυαναμενόμενη σύσφιγξη

Την περασμένη εβδομάδα, η κεντρική τράπεζα ανέβασε το βασικό επιτόκιο δανεισμού στο 17,5%, απογοητεύοντας την αγορά που προέβλεπε μεγαλύτερη αύξηση ώστε να υποχωρήσει ο πληθωρισμός, αλλά και προκειμένου να δοθεί μία σαφής διάθεση για αναστροφή της χρόνιας ανορθόδοξης νομισματικής πολιτικής. Στην προηγούμενη συνεδρίαση του Ιουνίου, η κεντρική τράπεζα είχε αυξήσει το επιτόκιο δανεισμού στο 15% για πρώτη φορά έπειτα από δύο χρόνια μειώσεων.

«Η νομισματική σύσφιγξη θα ενισχυθεί περαιτέρω όσο χρειαστεί σε σωστό χρόνο και με τον κατάλληλο ρυθμό, έως ότου επιτευχθεί σημαντική βελτίωση στο πεδίο του πληθωρισμού», αναφερόταν στην ανακοίνωση από την αρμόδια επιτροπή της κεντρικής τράπεζας. Σημειώνεται πως ο πληθωρισμός ανέρχεται κοντά στο 40%, έχοντας υποχωρήσει αρκετά από την κορύφωση του 2022.

Παρότι όμως η κεντρική τράπεζα κινείται πια προς τη σωστή κατεύθυνση, η αγορά θεωρεί ότι κάνει πολύ αργές κινήσεις. Στη συντριπτική τους πλειονότητα οικονομολόγοι και επενδυτές ανέμεναν πιο επιθετική στάση από την κεντρική τράπεζα και ξεκάθαρη απομάκρυνση από τις πολιτικές που προωθούσε ο Erdoğan εδώ και περίπου δύο χρόνια. Υπενθυμίζεται πως και η αύξηση του Ιουνίου, της τάξης των 650 μονάδων βάσης, απογοήτευσε την αγορά. 

moneyreview.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE