Πως τα ακραία καιρικά φαινόμενα επηρεάζουν τη Διεθνή Οικονομία

Share on:

Το ίδρυμα Adrienne Arsht Rockefeller διαπιστώνει πως οι τομείς που πλήττονται στον μέγιστο βαθμό από τις υψηλές θερμοκρασίες είναι οι κατασκευές και η αγροτική παραγωγή, όπως είναι αυτονόητο, δεδομένου ότι απαιτούν φυσική δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους. Προβλέπει πως μέχρι το 2050 οι υψηλές θερμοκρασίες θα έχουν μειώσει κατά 3,5% την οικονομική δραστηριότητα του κατασκευαστικού κλάδου, που μεταφράζεται σε απώλεια 1,2 δισ. δολ. ετησίως. 

Σε ό,τι αφορά την αγροτική παραγωγή, εκτιμά πως θα έχει χάσει το 3,7% της οικονομικής της δραστηριότητας, που ισοδυναμεί με 130,7 εκατ. δολ. ετησίως. Και βέβαια, η μείωση της σοδειάς και ιδιαιτέρως σε αναγκαία είδη μεγάλης διατροφικής αξίας θα αποτελεί εφεξής μείζων πλήγμα που δέχονται οι οικονομίες από τους καύσωνες.

Εχει εξακριβωθεί ότι στην αγροτική παραγωγή οι συγκριτικά υψηλές θερμοκρασίες από 29 έως 32 βαθμούς Κελσίου ευνοούν τις καλλιέργειες. Η σοδειά πλήττεται όμως όταν ανέβει περισσότερο η θερμοκρασία και η ζημιά γίνεται αισθητή στη σοδειά καλαμποκιού, σόγιας 
και μπαμπακιού. 

Φέτος, όμως, ο καύσωνας στο μεγαλύτερο μέρος του ευρωπαϊκού Νότου πλήττει τη σοδειά του αναντικατάστατου ως προς τη διατροφική του αξία ελαιόλαδου. Οι υψηλές θερμοκρασίες που σημειώθηκαν πρόωρα φέτος την Ισπανία από τους ανοιξιάτικους μήνες έχουν περιορίσει τη σοδειά στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν 10 ετών. Πρόκειται για τη χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή ελιάς στον κόσμο, η οποία, σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιόλαδου, φέτος θα παράγει στην καλύτερη περίπτωση 850.000 τόνους, όταν η συνήθης παραγωγή ήταν γύρω στο 1,3 εκατ. τόνους ετησίως. Αντίστοιχη ζημιά αναμένεται, άλλωστε, στην παραγωγή της Ιταλίας και της Πορτογαλίας και όχι μόνον σε ό,τι αφορά το ελαιόλαδο, αλλά και τις ντομάτες και τα φρούτα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προειδοποιήσει για τον κίνδυνο ελλείψεων βασικών ειδών διατροφής μετά τη σημαντική πτώση της παραγωγής ως συνεπακόλουθο του καύσωνα και της ξηρασίας σε περισσότερο από τον μισό Νότο της Ευρώπης.

Σε μελέτη της από το 2019 η Παγκόσμια Οργάνωση Εργασίας κατέστησε σαφές ότι όσο επιδεινώνεται η κλιματική κρίση τόσο αυξάνονται οι απώλειες για την παγκόσμια οικονομία, καθώς υπογράμμισε πως «η ζημία στην οικονομία από τους καύσωνες υπολογιζόταν στα 280 δισ. δολ. το 1995, αλλά το 2030 αναμένεται να φτάσει στα 2,4 τρισ. δολ.».

16 τρισ. δολάρια υπολογίζεται ότι έχασε η παγκόσμια οικονομία μέσα σε 30 χρόνια εξαιτίας των επιπτώσεων του καύσωνα.

Στην πρόσφατη έκθεσή του το ινστιτούτο μηχανολόγων IMechE τονίζει πως «η καλή θερμοκρασία είναι πολύ σημαντική στους χώρους εργασίας και όταν δεν υπάρχει επιδεινώνονται όλα, το ηθικό των εργαζομένων, η παραγωγικότητα, η υγεία και η ασφάλειά τους». Προσθέτει πως «υπάρχει ένα ευρύτατο φάσμα προβλημάτων, όπως ο αυξημένος κίνδυνος εργατικών ατυχημάτων, καθώς η συγκέντρωση των ανθρώπων είναι μειωμένη σε συνθήκες καύσωνα».

kathimerini


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE