Η Κίνα αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο σε τιμή ευκαιρίας

Share on:

Σε μεγάλο πελάτη της Ρωσίας εξελίσσεται η Κίνα καθώς ετοιμάζεται να αυξήσει τις ποσότητες πετρελαίου που θα αγοράσει. Oι εξαγωγές της Ρωσίας προβλέπεται να εκτοξευθούν τον Μάιο στα 1,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα, από 750.000 βαρέλια που ήταν το πρώτο τρίμηνο του έτους και 800.000 το 2021.

Η Κίνα έρχεται να καλύψει το κενό που δημιουργήθηκε στις εξαγωγές της Ρωσίας, από τις κυρώσεις της Δύσης, αγοράζοντας σιωπηρά και σε τιμή ευκαιρίας.

Στοιχεία ναυτιλιακών εταιρειών αναφέρουν ότι το μεγαλύτερο ασιατικό διυλιστήριο Sinopec και ο εμπορικός βραχίονας Unipec έχουν κάνει τις μεγαλύτερες αγορές σε ποσότητες πετρελαίου.

Κινεζικοί κολοσσοί έρχονται να καλύψουν το κενό που έχουν αφήσει οι ΗΠΑ, η Βρετανία και άλλοι δυτικοί αγοραστές μετά την απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου. Επιπλέον η Ευρωπαική Ενωση είναι σε φάση οριστικοποίησης του δικού της εμπάργκο καθώς δεν έχει αλλάξει τη στάση της η Ουγγαρία.

Stop στις αγορές από τη Ρωσία βάζουν τα ευρωπαϊκά διυλιστήρια

Υπό το φόβο παραβίασης του εμπάργκο που έχει επιβληθεί στη Ρωσία και ενδεχόμενου στιγματισμού τους, πολλά ευρωπαικά διυλιστηρια σταμάτησαν να αγοράζουν πετρέλαιο.

Η Vitol και η Trafigura, δύο από τους κορυφαίους traders εμπορευμάτων, ήταν οι πρώτοι που σταμάτησαν την αγορά πριν τις 15 Μάϊου και ήταν νομότυποι με τον κανονισμό της ΕΕ που απαγορεύει οποιαδήποτε αγορά, εκτός και αν είναι απόλυτα αναγκαία για την ενεργειακή αυτάρκεια της ΕΕ.

Μείωση της τιμής του βαρελιού κατά 29 δολάρια

Ιδιαίτερα συμφέρουσα θεωρείται η τιμή του ρωσικού πετρελαίου για τις κινεζικές εταιρείες, αφού αυτή τη στιγμή είναι περίπου 29 δολάρια το βαρέλι, χαμηλότερα από την τιμή πριν τον πόλεμο. Η τιμή αυτή είναι χαμηλότερη και από τις τιμές πετρελαίου από τη Μέση Ανατολή, τις ΗΠΑ, την Αφρική και την Ευρώπη.

Εκτός των ποσοτήτων που εισάγει η Κίνα μέσω θαλάσσης, εισάγει και 800,000 βαρέλια μέσω πετρελαιαγωγών, βάσει συμφωνίας που έχει επιτευχθεί σε επίπεδο κυβερνήσεων.

Το σύνολο των εισαγωγών που θα πραγματοποιήσει η Κίνα για το μήνα Μάιο θα φτάσουν 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα και με το ποσοστό αυτό καλύπτει το 15% της συνολικής της ζήτησης.

Πηγή : ValueNews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE