Έρχονται τα ψηφιακά νομίσματα | Ποιες χώρες θα τα έχουν έως το 2023

Share on:

Ένας μεγάλος αριθμός, συνολικά 24, κεντρικών τραπεζών σε αναπυσσόμενες και ανεπτυγμένες οικονομικά χώρες του κόσμου, θα έχει υιοθετήσει μέχρι το 2030 ψηφιακά νομισμάτα, σύμφωνα με μεγάλη έρευνα της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS), που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα.

Η έρευνα «έτρεξε» μεταξύ 86 κεντρικών τραπεζών μέχρι το τέλος 2022.

Όπως αναφέρει το Reuters, οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο μελετούν και εργάζονται πάνω σε ψηφιακές εκδόσεις των νομισμάτων τους για λιανική χρήση, προκειμένου να αποφύγουν να αφήσουν τις ψηφιακές πληρωμές στον ιδιωτικό τομέα εν μέσω μιας επιταχυνόμενης μείωσης των μετρητών. Ορισμένες εξετάζουν επίσης εκδοχές χονδρικής για συναλλαγές μεταξύ χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Τα περισσότερα από τα νέα ψηφιακά νομίσματα των κεντρικών τραπεζών (CBDCs) θα προκύψουν στο χώρο της λιανικής, όπου έντεκα κεντρικές τράπεζες θα μπορούσαν να ακολουθήσουν τα βήματα των ομολόγων τους στις Μπαχάμες, την Ανατολική Καραϊβική, την Τζαμάικα και τη Νιγηρία, οι οποίες ήδη λειτουργούν ζωντανά ψηφιακά νομίσματα λιανικής πώλησης.

Στην πλευρά της χονδρικής πώλησης, η οποία θα μπορούσε στο μέλλον να επιτρέψει στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να έχουν πρόσβαση σε νέες λειτουργίες, εννέα κεντρικές τράπεζες θα μπορούσαν να εγκαινιάσουν CBDCs, σύμφωνα με την BIS.

«Η ενίσχυση των διασυνοριακών πληρωμών συγκαταλέγεται στις κύριες εργασίες ων κεντρικών τραπεζών σχετικά με τα CBDCs χονδρικής» σημειώνεται στην έκθεση.

Η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας (SNB) δήλωσε στα τέλη Ιουνίου ότι θα εκδώσει ένα χονδρικό CBDC στο ψηφιακό χρηματιστήριο της Ελβετίας στο πλαίσιο πιλοτικής εφαρμογής, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βρίσκεται σε καλό δρόμο για να ξεκινήσει την πιλοτική εφαρμογή του ψηφιακού της ευρώ πριν από μια πιθανή κυκλοφορία το 2028. Οι πιλοτικές δοκιμές στην Κίνα φτάνουν τώρα σε 260 εκατομμύρια ανθρώπους και δύο άλλες μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες, η Ινδία και η Βραζιλία, σχεδιάζουν να λανσάρουν ψηφιακά νομίσματα το επόμενο έτος.

Η BIS ανέφερε επίσης ότι το ποσοστό των κεντρικών τραπεζών που συμμετείχαν στην έρευνά της και ασχολούνται με κάποια μορφή CBDC αυξήθηκε στο 93%, με το 60% να δηλώνει ότι η εμφάνιση των stablecoins και άλλων cryptoassets έχει επιταχύνει το έργο τους.

Το Reuters υπενθυμίζει πως ο τελευταίος 1,5 χρόνος ήταν ταραχώδης για την αγορά των κρυπτονομισμάτων, φέρνοντας ως παραδείγματα την κατάρρευση της FTX τον Νοέμβριο του 2022 και τις χρεκοπίες της Sillicon Balley Bank και Signature Bank στις ΗΠΑ νωρίτερα το 2023, που εξυπηρετούσαν επενδυτές crypto.

Αν και οι εξελίξεις αυτές δεν είχαν σημαντικό αντίκτυπο στις παραδοσιακές χρηματοπιστωτικές αγορές, οδήγησαν σε μαζικές πωλήσεις αρκετών cryptoassets.

Σχεδόν το 40% των ερωτηθέντων στην έρευνα της BIS δήλωσαν ότι η κεντρική τους τράπεζα ή άλλα ιδρύματα στη δικαιοδοσία τους πραγματοποίησαν πρόσφατα μελέτη σχετικά με τη χρήση stablecoins και άλλων κρυπτοαποθεμάτων μεταξύ των καταναλωτών ή των επιχειρήσεων, σύμφωνα με την έρευνα.

«Εάν χρησιμοποιηθούν ευρέως για πληρωμές, τα cryptoassets, συμπεριλαμβανομένων των stablecoins, μπορεί να αποτελέσουν απειλή για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα» σημειώνεται στην έκθεση.

insider.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE