ΔΝΤ | Παγκόσμια ανάπτυξη της οικονομίας και αύξηση του κόστους ζωής

Share on:

Μεγαλύτερη ανάπτυξη αναμένει πλέον το ΔΝΤ στη διεθνή οικονομία φέτος, εκτιμώντας ότι οι κίνδυνοι έχουν υποχωρήσει τους τελευταίους μήνες, αφότου οι ΗΠΑ γλίτωσαν την πτώχευση και οι αμερικανικές και ευρωπαϊκές αρχές απέτρεψαν ένα τραπεζικό ντόμινο.

Τώρα, στην αναθεωρημένη έκθεση, το ΔΝΤ προβλέπει ανάπτυξη 3% το 2023, ενώ στην ανάλυση του Απριλίου ανέμενε 2,8%. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι εξακολουθεί να πρόκειται για σημαντική επιβράδυνση από το 3,5% του 2022. Βέβαια, προειδοποιεί ότι συνεχίζουν να ελλοχεύουν κίνδυνοι.

Πληθωρισμός

Το ΔΝΤ σημειώνει ότι τα υψηλότερα επιτόκια δανεισμού ναι μεν συμβάλλουν στην αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων, αλλά επιβαρύνουν την ανάπτυξη. Σημειώνει δε ότι στην περίπτωση νέων πιέσεων, όπως μια κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία ή οι κλιματικές καταστροφές, μπορεί να οδηγήσουν σε περαιτέρω σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες.

Επιπλέον, επεσήμανε ότι συνεχίζουν να υπάρχουν κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, καθώς τα επιτόκια δανεισμού παραμένουν υψηλά, η ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας είναι βραδύτερη από το προσδοκώμενο, οι αναπτυσσόμενες οικονομίες έχουν συσσωρεύσει υψηλό χρέος και ανακύπτουν προβλήματα από τον γεωπολιτικό και οικονομικό κατακερματισμό, ο οποίος επιτείνεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις εντάσεις ΗΠΑ-Κίνας.

Πλέον, το ΔΝΤ προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 6,8% φέτος έναντι 7%, που ανέμενε στην πρόβλεψη του Απριλίου. Σημειώνεται ότι πέρυσι ο πληθωρισμός διεθνώς ανερχόταν στο 8,7%.

Ωστόσο, ανέβασε παράλληλα τις προβλέψεις του για την αύξηση του κόστους ζωής κατά 0,3% το 2024, στο 5,2%, λέγοντας ότι αναμένει βραδύτερη μείωση του δομικού πληθωρισμού, του δείκτη δηλαδή που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας, του καπνού και των τροφίμων.

Η Γερμανία μοναδική χώρα της G7 με ύφεση

Μεγαλύτερη επιβράδυνση αναμένεται να εμφανίσουν οι ανεπτυγμένες οικονομίες, οι οποίες παρουσιάζουν αδυναμίες στον τομέα της μεταποίησης. Ειδικότερα, στις ΗΠΑ αναμένεται ανάπτυξη 1,8% φέτος και 1% το 2024. Για την Κίνα προβλέπει ανάπτυξη 5,2% φέτος, προειδοποιώντας όμως ότι η ανάκαμψη επιβραδύνεται.

Για τη Βρετανία, η πρόβλεψη βελτιώθηκε κατά 0,7% στο 0,4% φέτος λόγω της καλύτερης εικόνας στην κατανάλωση, της πτώσης στις τιμές ενέργειας, τη χαλάρωση των ανησυχιών για το Brexit και τον ανθεκτικό χρηματοπιστωτικό τομέα. Για τη Γερμανία αναμένει συρρίκνωση 0,3% φέτος, ενώ στην προηγούμενη εκτίμηση το ΔΝΤ «έβλεπε» πτώση 0,1%. Τη διολίσθηση αυτή αποδίδει στις αδυναμίες στον τομέα της μεταποίησης και στη συρρίκνωση που καταγράφηκε το πρώτο τρίμηνο του έτους.

moneyreview.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE