Φυσικό αέριο |Έτοιμη να βοηθήσει την Ευρώπη η Νορβηγία

Share on:

Από τότε που η Ρωσία έκοψε τις ροές προς την Ευρώπη, η Νορβηγία έγινε ο κορυφαίος προμηθευτής φυσικού αερίου της περιοχής, με τη Μόσχα να αποδίδει τις μειώσεις σε τεχνικά ζητήματα που προκαλούνται από τις δυτικές κυρώσεις για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Για την Ευρώπη, ο ρωσικός ισχυρισμός δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα πρόσχημα.

Η Νορβηγία αναμένεται να παράγει περίπου 122 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου φέτος, σύμφωνα με επίσημες προβλέψεις τον Μάιο, σημειώνοντας αύξηση κατά 8% από το 2021, καθώς οι παραγωγοί αύξησαν την παραγωγή όσο το δυνατόν περισσότερο.

Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Αλεξάντερ Νόβακ, δήλωσε σήμερα ότι οι εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου στην ΕΕ θα μειωθούν κατά 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φέτος, όπως ανέφερε το Interfax. Ενδεικτικά, το 2021 η Ρωσία είχε εξάγει περίπου 150 bcm στην ΕΕ.

Από την πλευρά τους, οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ θα προσπαθήσουν να εγκρίνουν νέα μέτρα για τη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου και της ενέργειας στην έκτακτη σύνοδο κορυφής στις 30 Σεπτεμβρίου και ζήτησαν βοήθεια από τη Νορβηγία, η οποία δεν είναι μέλος της ΕΕ.

Οι σημερινές συνομιλίες του Νορβηγού πρωθυπουργού αφορούσαν τις μακροπρόθεσμες συμβάσεις προμήθειας. Οι εταιρείες ενέργειας δήλωσαν ότι είναι έτοιμες να υπογράψουν τέτοιες συμφωνίες, αλλά θα πρέπει να γνωρίζουν τις αντισυμβαλλομένες πλευρές, ειδικά μετά την κατάρρευση μιας σειράς ευρωπαϊκών παρόχων ενέργειας, λόγω των εμποδίων που τους επέβαλαν οι κανόνες της ΕΕ για μετακύληση ολόκληρου του επιπλέον κόστους στους καταναλωτές.«Στο σημερινό επίπεδο τιμών, είναι πολύ μεγάλος κίνδυνος για τους περισσότερους ιδιώτες παίκτες. Έτσι, από τη μία πλευρά είναι ζήτημα μηχανισμών τιμολόγησης και από την άλλη ζήτημα του πώς τα κράτη και οι εταιρείες θα μπορέσουν να συνεργαστούν για να λύσουν αυτήν την πολύ σοβαρή κατάσταση», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Oeyvind Eriksen, πρόεδρος της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής φυσικού αερίου της Νορβηγίας, Aker BP.

Ο ίδιος πρόσθεσε, πάντως, ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν και ότι θα υπάρξει λύση, «αλλά είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε τι είδους θα είναι αυτή η λύση»

Όπως δήλωσαν αμφότερες οι πλευρές την Τετάρτη, Νορβηγία και ΕΕ συμφώνησαν να σχηματίσουν μια ειδική ομάδα, με τη νορβηγική αντιπροσωπεία να θέτει επικεφαλής τον πρεσβευτή της χώρας στην ΕΕ, σύμφωνα με το γραφείο του πρωθυπουργού.


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE