Υποχώρηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ευρώπη

Share on:

Η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη υποχώρησε για πέμπτο διαδοχικό μήνα τον Νοέμβριο, φανερώνοντας ότι η οικονομία διολισθαίνει σε ήπια ύφεση, καθώς οι καταναλωτές μειώνουν τις δαπάνες εν μέσω κλιμακούμενου πληθωρισμού, σύμφωνα με τελευταία έρευνα.

Ο τελικός σύνθετος δείκτης υπευθύνων αγορών (PMI) της S&P Global για την ευρωζώνη μειώθηκε στο 47,8 τον Νοέμβριο από 47,3 τον Οκτώβριο, σημειώνοντας χαμηλό 23 μηνών, σύμφωνα με προκαταρκτική εκτίμηση. Σημειωτέον, οτιδήποτε κάτω από 50 θεωρείται συρρίκνωση του κλάδου.

«Μια πέμπτη συνεχόμενη μηνιαία πτώση της παραγωγής αυξάνει την πιθανότητα η ευρωζώνη να διολισθήσει σε ύφεση» σχολίασε ο Κρις Ουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Global Market Intelligence. «Ωστόσο, προς το παρόν η ύφεση παραμένει απλώς μέτρια, με τη χαλάρωση του συνολικού ρυθμού συρρίκνωσης τον Νοέμβριο να σημαίνει ότι μέχρι στιγμής η ευρωζώνη φαίνεται ότι θα δει συρρίκνωση του ΑΕΠ μόλις κατά 0,2%».

Σε δημοσκόπηση του Reuters τον περασμένο μήνα, οι οικονομολόγοι έδωσαν πιθανότητα 78% για ύφεση στα κράτη-μέλη του ευρώ εντός ενός έτους και προέβλεψαν ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 0,4% το τρέχον τρίμηνο.

Με τη ζήτηση να μειώνεται ξανά και τις ελάχιστες προοπτικές μιας επικείμενης ανάκαμψης, οι εταιρείες μείωσαν τις προσλήψεις – ο δείκτης απασχόλησης υποχώρησε στο 51,8 από 52,5. Η ανεργία στην ευρωζώνη μειώθηκε στο 6,5% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία την Πέμπτη.

Ο δείκτης PMI στον κυρίαρχο κλάδο των υπηρεσιών μειώθηκε στο 48,5 από 48,6, τη χαμηλότερη τιμή από τις αρχές του 2021 και κάτω από την προκαταρκτική εκτίμηση του 48,6. Ωστόσο, οι τιμές εισροών και εκροών υποχώρησαν, υποδηλώνοντας ότι οι πληθωριστικές πιέσεις μπορεί να έχουν ήδη κορυφωθεί, πιθανότατα ευχάριστα νέα για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ο δείκτης τιμών παραγωγής σημείωσε χαμηλό τριών μηνών στις 62,3 μονάδες.

Πηγή: Reuters


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE