Το Αζερμπαϊτζάν μπορεί να διπλασιάσει την ποσότητα φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Share on:

Το Αζερμπαϊτζάν έχει τη δυνατότητα να διπλασιάσει, τουλάχιστον, τις εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη, στα 18 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα έως το 2027, δήλωσε ο Αζέρος Πρόεδρος Ιλχάμ Αλίεφ.«Είμαστε, φυσικά, πολύ μετριοπαθείς, όταν δίνουμε αυτά τα στοιχεία», έγραψε ο Αλίεφ στον ιστότοπό του. «Δίνουμε μόνο στοιχεία που είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι μπορούμε να προσφέρουμε. Είμαι σίγουρος ότι θα δώσουμε περισσότερα».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπέγραψε με το Αζερμπαιτζάν μνημόνιο κατανόησης τον Ιούλιο, για να αυξήσει τις εισαγωγές φυσικού αερίου από το κράτος της Κασπίας Θάλασσας, καθώς η ΕΕ επιδιώκει να μειώσει την εξάρτησή της από τις ρωσικές ροές.Αν και οι ροές από το Μπακού είναι μόνο ένα κλάσμα του φυσικού αερίου που προμήθευε η Ρωσία στην Ευρώπη, θα μπορούσε να είναι σημαντικές, καθώς υπάρχουν αμφιβολίες ότι η Μόσχα θα αποκαταστήσει τις εξαγωγές, ακόμη και μετά το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία, μεταδίδει το Bloomberg.

Ο διπλασιασμός των εξαγωγών από το Αζερμπαϊτζάν θα ισοδυναμούσε με το 30% του αερίου που μετέφερε ο βασικός αγωγός Nord Stream της Ρωσίας πέρυσι, πριν σταματήσουν οι προμήθειες από το Κρεμλίνο.

Η συμφωνία του Μπακού με την ΕΕ απαιτεί επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αύξηση της παραγωγής και την ενίσχυση της χωρητικότητας του λεγόμενου South Stream – του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, ενός δικτύου αγωγών που συνδέει το Αζερμπαϊτζάν με την Ευρώπη μέσω Γεωργίας και Τουρκίας.«Αυτό, φυσικά, απαιτεί μεγάλες επενδύσεις», είπε ο Αλίεφ. «Είμαστε έτοιμοι για αυτό και ήδη το κάνουμε», πρόσθεσε.Οι εξαγωγές φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν αναμένεται να αυξηθούν κατά 30% έως 40% φέτος, μετά από αύξηση 40% το 2021, είπε ο πρόεδρος, χωρίς να δώσει στοιχεία.

naftemporiki.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE