Τζεντιλόνι | Αναπόφευκτη η ύφεση στην Ευρώπη

Share on:

Αναπόφευκτη είναι η ύφεση για την Ευρώπη αυτόν τον χειμώνα, σύμφωνα με τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν, Πάολο Τζεντιλόνι.

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, μιλώντας στους δημοσιογράφους, Ο ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε ότι «Αυτόν τον χειμώνα θα έχουμε ύφεση και η ανάπτυξη δεν θα επιστρέψει πριν την άνοιξη.

Διολισθαίνει η οικονομία

Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγουν και τα στοιχεία της S&P Global για την επιχειρηματική δραστηριότητα της ευρωζώνης, η οποία υποχώρησε για πέμπτο μήνα τον Νοέμβριο, υποδηλώνοντας ότι η οικονομία διολισθαίνει σε μια ήπια ύφεση καθώς οι καταναλωτές μείωσαν τις δαπάνες εν μέσω διογκούμενου πληθωρισμού.

Ο τελικός σύνθετος δείκτης υπευθύνων αγορών (PMI) για την ευρωζώνη, ο οποίος θεωρείται σημαντικός οδηγός για την οικονομική υγεία, έπεσε στο 47,8 τον Νοέμβριο από το χαμηλό 23 μηνών του Οκτωβρίου στο 47,3.

Για ύφεση έκανε λόγο σε δηλώσεις του στο Bloomberg TV και ο τραπεζίτης της Κεντρικής Τράπεζας της Ιρλανδίας, Γκάμπριελ Μακλούφ.

«Η ευρωζώνη πιθανότατα θα μπει σε «τεχνική ύφεση» αυτό το τρίμηνο και τους πρώτους τρεις μήνες του 2023», ανέφερε, ξεκαθαρίζοντας ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να στέλνουμε το μήνυμα στις αγορές ότι η ΕΚΤ δεν θα διστάσει να καταπολεμήσει των πληθωρισμό από το επίπεδο που βρίσκεται σήμερα», ανέφερε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η κορύφωση του πληθωρισμού για τα 19 κράτη μέλη της Ε.Ε. θα μπορούσε να έρθει αυτό το τρίμηνο, όπως υποστήριξε.

mononews


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE