Στην Ασία το Ρωσικό πετρέλαιο

Share on:

H Ρωσία έχει καταφέρει να στρέψει μεγάλο μέρος των εξαγωγών πετρελαίου της στην Ασία καθώς πλησιάζει η επιβολή του εμπάργκο από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Τα δύο τρίτα του αργού που φορτώνεται σε τάνκερ στα ρωσικά λιμάνια κατευθύνεται τώρα προς την Ασία, ενώ η Τουρκία παίζει πια διπλό ρόλο και ως μεγάλο πελάτης αλλά και ως… ενδιάμεσος, καθώς έχει καταστεί παρακαμπτήρια οδός για τις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου προς την ΕΕ, μια «ρωγμή» στις επερχόμενες κυρώσεις.

Η Τουρκία συγκαταλέγεται πλέον μαζί με την Ινδία και την Κίνα στους μεγάλους αγοραστές ρωσικού πετρελαίου ενώ «φιλοξενεί» στα διυλιστήριά της μια νέα κερκόπορτα για την είσοδο του ρωσικού αργού δια της… πλαγίου στην γηραιά ήπειρο και τις ΗΠΑ.

Η Άγκυρα αυξάνει σταθερά τις εισαγωγές ρωσικού αργού, το οποίο επεξεργάζεται στα δύο μεγάλα διυλιστήρια στα λιμάνια Νεμρούτ, απέναντι από τη Λέσβο και Κορφέζ στη Θάλασσα του Μαρμαρά, για να το εξάγει στη συνέχεια με τη μορφή πετρελαιοειδών σε χώρες όπως η Ισπανία, η Γαλλία, οι ΗΠΑ, η Ρουμανία και η Ολλανδία.

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει με το διυλιστήριο Τζαμναγκάρ της Ινδίας, από όπου οι ΗΠΑ, η Ισπανία και η Ιταλία εισάγουν επίσης πετρελαιοειδή, τα οποία έχουν προέλθει από διύλιση ρωσικού αργού.

Έτσι τα διυλιστήρια της Τουρκίας πολύ περισσότερο, αλλά και της Ινδίας, προσφέρουν στο πετρέλαιο της Ρωσίας μια διέξοδο για να συνεχιστούν με έμμεσο τρόπο οι εξαγωγές του προς τη Δύση.


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE