Σε υψηλό επίπεδο η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη

Share on:

Ανέβασε ταχύτητα η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Φεβρουάριο, καθώς αυξήθηκε σαφώς περισσότερο από όσο αναμενόταν. Η εικόνα προκύπτει από τα στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα και αφορούν την επιχειρηματική δραστηριότητα στους κρίσιμους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών. Ετσι, η Ευρωζώνη θα μπορέσει μάλλον να αποφύγει την ύφεση που φαινόταν αναπόφευκτη μέχρι πριν από μερικούς μήνες.

Ο δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (PMI) της S&P Global, που αντανακλά τη συνολική υγεία της οικονομίας, ανήλθε στις 52,3 μονάδες τον Φεβρουάριο από τις 50,3 του Ιανουαρίου. Υπερέβη, άλλωστε, τις προβλέψεις των οικονομολόγων πως θα βελτιωνόταν στις 50,6 μονάδες. Οπως τόνισε ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Global, κατά την παρουσίαση των σχετικών στοιχείων, «η επιχειρηματική δραστηριότητα σε ολόκληρη την Ευρωζώνη αναπτύχθηκε πιο πολύ από το αναμενόμενο τον Φεβρουάριο και η ανάπτυξη έφτασε σε υψηλό εννέα μηνών χάρη στην αναζωπύρωση της δραστηριότητας του τομέα των υπηρεσιών». Προσέθεσε μάλιστα πως «ο δείκτης PMI του Φεβρουαρίου συνάδει σε γενικές γραμμές με το ΑΕΠ που αυξάνεται με τριμηνιαίο ρυθμό λίγο κάτω από 0,3%. Εξάλλου, η ζήτηση αυξήθηκε για πρώτη φορά από τα μέσα του 2022 και οι εταιρείες αύξησαν ξανά τον αριθμό των εργαζομένων καλλιεργώντας προσδοκίες για περαιτέρω άνοδο τους επόμενους μήνες. Ο δείκτης νέων επιχειρήσεων ανήλθε στις 50,6 μονάδες από τις 48,9 μονάδες. Καθώς υποχωρεί ο κίνδυνος της ύφεσης αλλά και η σχετική ανησυχία, η αισιοδοξία για το επόμενο έτος βελτιώθηκε τον Φεβρουάριο. Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών αυξήθηκε σε υψηλό εννέα μηνών, στο 61,5, από 61,2 τον Ιανουάριο. Μειώθηκε, ωστόσο, η δραστηριότητα των εργοστασίων κάπως περισσότερο μέσα στον Φεβρουάριο. Ο PMI του μεταποιητικού τομέα υποχώρησε στις 48,5 μονάδες από τις 48,8, σε αντίθεση με τις προσδοκίες των οικονομολόγων για άνοδό του στις 49,3 μονάδες και χαμηλότερα από όλες τις προβλέψεις.

Εξίσου σημαντική όμως είναι η βελτίωση των σχετικών στοιχείων για τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, της Γερμανίας και της Γαλλίας. Στη Γερμανία ο ΡΜΙ σημείωσε άνοδο στις 51,1 μονάδες υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις για βελτίωση στις 50,3 μονάδες και η ανάκαμψη της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας εμφανίζεται να έχει ευρύτατη βάση. Μόνη εξαίρεση στη γερμανική οικονομία είναι «οι νέες παραγγελίες του μεταποιητικού τομέα που εξακολουθούν να μειώνονται αλλά οι παραγωγοί παραμένουν συγκρατημένα αισιόδοξοι για το υπόλοιπο του έτους».

Στη Γαλλία, άλλωστε, ο ΡΜΙ αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά μηνών, στις 51,6 μονάδες, διαψεύδοντας τις προβλέψεις των οικονομολόγων για τέταρτο συναπτό μήνα συρρίκνωσης της οικονομίας της. Οπως τονίζει ο Τζο Χέιες, οικονομολόγος της S&P, «είναι δύσκολο να αποφανθεί κανείς αν πρόκειται για ένα σημείο καμπής και κατά πόσον η γαλλική οικονομία οδεύει προς την ανάκαμψη».

Ο ίδιος τόνισε πως «έχει επιταχυνθεί κάπως η αποδυνάμωση του μεταποιητικού τομέα μέσα στον Φεβρουάριο και παραμένουν εύθραυστες οι συνθήκες που καθορίζουν τη ζήτηση σε αυτόν τον τομέα». Σημειωτέον ότι ανάλογη εικόνα περιορισμένης βελτίωσης παρουσιάζουν τα αντίστοιχα στοιχεία του ΡΜΙ για άλλες χώρες όπως η Αυστραλία και η Ιαπωνία, ενώ στη Βρετανία και στις ΗΠΑ καταγράφουν κάποια βελτίωση αλλά εξακολουθούν να υποδηλώνουν ότι επίκειται συρρίκνωση.

kathimerini


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE