ΟΠΕΚ | Αύξηση της ζήτησης του μαύρου χρυσού

Share on:

Μόλις δύο ημέρες μετά την πρόβλεψη της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ) για αύξηση της ζήτησης για πετρέλαιο κατά 8 εκατ. βαρέλια την ημέρα έως το 2030, ο ΟΠΕΚ αναθεωρεί προς τα πάνω τις δικές του προβλέψεις και εκτιμά πως η ζήτηση για «μαύρο χρυσό» πρόκειται να αυξηθεί τόσο άμεσα όσο και σε βάθος χρόνου. Το διεθνές καρτέλ πετρελαίου απηχεί τις εκτιμήσεις της ΙΕΑ καθώς εκφράζει την εκτίμηση πως θα χρειαστούν επενδύσεις ύψους 12,1 τρισ. δολ. μέχρι το 2045 για να καλυφθεί η ζήτηση για πετρέλαιο. Προειδοποιεί μάλιστα πως θα ήταν επικίνδυνο να εγκαταλείψει ο κόσμος τα ορυκτά καύσιμα.

Στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Αρκετοί εκτιμούν πως η ζήτηση για πετρέλαιο θα κορυφωθεί στο τέλος της δεκαετίας και στη συνέχεια θα αρχίσει να φθίνει, αφού η ανθρωπότητα θα στρέφεται στις ανανεώσιμες πηγές.

Ο ΟΠΕΚ, πάντως, εκτιμά πως η κατανάλωση «μαύρου χρυσού» θα σημειώσει αύξηση 13% φθάνοντας στα 109,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα μέχρι το 2035 και θα παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα περίπου για μία δεκαετία. Επίσης εκτιμά πως θα απαιτηθούν μεγάλες δαπάνες για επενδύσεις σε υποδομές και χαρακτηρίζει «σοβαρό λόγο ανησυχίας» την ανεπάρκεια επενδύσεων στην παγκόσμια πετρελαϊκή βιομηχανία που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια αφενός λόγω της πανδημίας και αφετέρου λόγω της αλλαγής πολιτικής στο θέμα της χρηματοδότησης σχεδίων ορυκτών καυσίμων.

Σε ανάλογες προειδοποιήσεις προέβη δύο ημέρες νωρίτερα η ΙΕΑ, όταν τόνισε πως χωρίς νέες και μακροχρόνιες επενδύσεις σε έργα έρευνας και παραγωγής πετρελαίου, η παγκόσμια οικονομία θα αντιμετωπίσει σοβαρότατες ελλείψεις από τα μέσα αυτής της δεκαετίας. Στην ετήσια έκθεσή της, η ΙΕΑ επισημαίνει πως τα τελευταία χρόνια μειώθηκαν σημαντικά οι επενδύσεις στον πετρελαϊκό κλάδο και εκτιμά πως στα υφιστάμενα κοιτάσματα πετρελαίου θα μειωθεί η παραγωγή κατά 18 εκατ. βαρέλια την ημέρα έως το 2030. Η απώλεια αυτή προβλέπει πως θα αντισταθμιστεί μόνον αν αυξηθεί η παραγωγή κατά 6 εκατ. βαρέλια την ημέρα στις ΗΠΑ, στη Σαουδική Αραβία και στη Βραζιλία. Σε ό,τι αφορά την εκτίμηση της ΙΕΑ για αύξηση της ζήτησης κατά 8 εκατ. βαρέλια την ημέρα έως το 2030, συνεπάγεται μεγάλες ελλείψεις πετρελαίου από τα μέσα της τρέχουσας δεκαετίας.


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE