Οι Κυπριακές offshore ο μεγαλύτερος επενδυτής του Χρηματιστηρίου Αθηνών

Share on:

Στα 5,4 δισ. Ευρώ ανέρχεται η αξία των χαρτοφυλακίων που κρατούν οι επενδυτές, στην πλειονότητά τους off shore εταιρείες, από την Κύπρο. Η Κύπρος, με άλλα λόγια αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο επενδυτή στο Χ.Α. με συμμετοχή στην κεφαλαιοποίηση της αγοράς 15,63%.

Τη μεγαλύτερη θέση στο Χ.Α. έχουν οι ΗΠΑ με 18,73% (ή 6,48 δις. Ευρώ) επί της συνολικής κεφαλαιοποίησης, θέση η οποία εμφανίζεται αυξημένη σχεδόν κατά 0,5% από τον Σεπτέμβριο. Μετά την Κύπρο, ακολουθεί η Ολλανδία με 14,25%, η Γερμανία με 10,65% και το Λουξεμβούργο με 10,4%. Στην έκτη θέση των μεγαλύτερων ξένων επενδυτών στο Χ.Α. έρχεται το Ηνωμένο Βασίλειο με 5,06%, ως αποτέλεσμα του Brexit χάνοντας την πρωτοκαθεδρία που είχε στο Χ.Α. το παρελθόν, αφού πολλοί ξένοι οίκοι άλλαξαν έδρα με κατεύθυνση την Γερμανία, όπως σχολίαζαν χθες χρηματιστηριακές πηγές. Για τον Οκτώβριο πάντως, οι Αλλοδαποί Δικαιούχοι Μερίδων πραγματοποίησαν εισροές ύψους €12,72 εκατ., σε αντίθεση με τους Ημεδαπούς Δικαιούχους Μερίδων οι οποίοι πραγματοποίησαν εκροές ύψους €12,72 εκατ. τον ίδιο μήνα.

Kατά τα άλλα, πτώση των ενεργών μερίδων που έχουν κάνει έστω και μία πράξη στο χρηματιστήριο στο μισό τον Οκτώβριο σε σχέση με τον Φεβρουάριο, αν και οι ξένοι επενδυτές εμφανίζονται ως καθαροί αγοραστές! Ακόμα κι αν οι Έλληνες επενδυτές εμφανίζονται να μη συμμετέχουν ενεργά στην αγορά, οι ξένοι είναι αυτοί που βγάζουν τα… κάστανα από τη φωτιά και συντηρούν στο Χ.Α. το μομέντουμ και την προοπτική. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία του Αποθετηρίου από την αρχή του χρόνου μέχρι και σήμερα οι ξένοι επενδυτές εμφανίζονται ως καθαροί αγοραστές με περισσότερα από 24,4 εκατ. ευρώ. Αυτό, όταν στα ξένα χρηματιστήρια το 2022 έχουν έρθει τα πάνω – κάτω με συνεχείς ρευστοποιήσεις, μείωση θέσεων και εκροές κεφαλαίων.

Μόνο οι ιδιώτες επενδυτές της αλλοδαπής εμφανίζονται με καθαρές εισροές 74,2 εκατ. ευρώ και τα ξένα ασφαλιστικά ταμεία με 38,8 εκατ. ευρώ. Η μεγάλη ζημιά έγινε από τα funds, όπως άλλωστε και στις άλλες μεγάλες διεθνείς αγορές. Τα ξένα funds λοιπόν, ξεπούλησαν ελληνικές θέσεις τους σε μετοχές αξίας 104,4 εκατ. ευρώ και οι εταιρείες ειδικού σκοπού από το εξωτερικό 154,1 εκατ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση όμως, στην τελική γραμμή μέχρι και τον Οκτώβριο, οι αγοραστές ήταν αυτή που επικράτησαν.


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE