Ντόμινο πιέσεων στην Διεθνή οικονομία

Share on:

H άνοδος των τιμών ενέργειας και τροφίμων, σε συνδυασμό με τα σοβαρά προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, προκαλούν ένα σοκ στις προσδοκίες για την πορεία της οικονομίας στον ανεπτυγμένο κόσμο αλλά και πέρα από αυτόν. Αρχικά, η εκτόξευση των τιμών ενέργειας και τροφίμων μειώνει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών.

Δεύτερον, η άνοδος του πληθωρισμού σε υψηλό 40 ετών στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ και ο συνεπακόλουθος κίνδυνος ο πληθωρισμός να εδραιωθεί σε αυτά τα επίπεδα υποχρεώνουν τις κεντρικές τράπεζες να συσφίξουν απότομα τη νομισματική πολιτική τους, την ώρα που ο πραγματικός ρυθμός ανάπτυξης επιβραδύνεται. Αντίθετα με τη Fed, η ΕΚΤ πρέπει να είναι πιο επιθετική με την άνοδο των επιτοκίων, καθώς δεν χρειάζεται να καταστείλει τον εγχώριο πληθωρισμό.

Ωστόσο, η επιδείνωση των προοπτικών της αμερικανικής οικονομίας και των συνεπακόλουθων κινήσεων των αγορών θα επηρεάσει την Ευρώπη. Εως ένα βαθμό η Ευρωζώνη και το Ηνωμένο Βασίλειο μπορούν να βασιστούν σε κάποιους τρόπους αντιστάθμισης των σοκ. Πρώτον, οι καταναλωτές έχουν συγκεντρώσει μεγάλο όγκο αποταμιεύσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Δεύτερον, η Ευρωζώνη αλλά και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα να καταγράψουν ανάκαμψη της κατανάλωσης την περίοδο μετά την πανδημία σε σύγκριση με τις ΗΠΑ, όπου ο ανταγωνισμός από τα μέσα του 2000 είναι σημαντικά πιο έντονος σε σχέση με την Ευρώπη. Επίσης, όσον αφορά την Ευρωζώνη, η επιστροφή σε μια ομαλή τουριστική θερινή σεζόν μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στο ΑΕΠ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Τέλος, η ζήτηση για εργατικό δυναμικό είναι τόσο έντονη που με λίγη βοήθεια από τα προγράμματα στήριξης των εργαζομένων οι επιχειρήσεις είναι πιθανόν να καταβάλουν τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια για να διατηρήσουν το εργατικό δυναμικό τους, ακόμη και εάν υπάρξει κάποια πτώση. Η σταθερή συσσωρευμένη ζήτηση συγκριτικά με τους περιορισμούς στην εφοδιαστική αλυσίδα αποτελεί την καλύτερη λύση για την απορρόφηση των σοκ. Στην Ευρωζώνη, η τριμηνιαία εισροή παραγγελιών στον κλάδο των υπηρεσιών ενισχύθηκε τον μήνα Μάιο σε επίπεδα που δεν ξεπέρασαν εκείνα του Απριλίου του 2007, σύμφωνα με μηνιαία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επίσης, στον κλάδο της βιομηχανίας, οι παραγγελίες έφθασαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα τον Φεβρουάριο.

Εάν η ζήτηση στην Αμερική και παγκοσμίως κινηθεί κάτω από τη γενικότερη τάση, κάτι τέτοιο δεν θα χρειαστεί να επιφέρει ένα πλήγμα στην Ευρώπη. Η Ευρώπη μπορεί να βρεθεί κοντά στον στασιμοπληθωρισμό, που θα πλήξει το πραγματικό εισόδημα.


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE