Κλιματική αλλαγή και ξηρασία απειλούν τη Διεθνή Οικονομία

Share on:

Τα ποτάμια σε όλο τον κόσμο εξαφανίζονται. Από τις ΗΠΑ μέχρι την Ιταλία και την Κίνα, τα νερά έχουν υποχωρήσει, αφήνοντας μόνο άγονες όχθες από λάσπη και λασπωμένη άμμο. Τα κανάλια είναι άδεια. Οι δεξαμενές έχουν μετατραπεί σε κενά δοχεία.Ο κόσμος βρίσκεται πλήρως υπό την επιτάχυνση της κλιματικής αλλαγής, η οποία έχει βαθύτατες οικονομικές επιπτώσεις. Η απώλεια υδάτινων οδών σημαίνει σοβαρό κίνδυνο για τις ναυτιλιακές διαδρομές, τη γεωργία, τον ενεργειακό εφοδιασμό – ακόμη και για το πόσιμο νερό.

Ποταμοί που ήταν κρίσιμοι για το εμπόριο επί αιώνες, έχουν πλέον συρρικνωθεί, απειλώντας την παγκόσμια διακίνηση χημικών ουσιών, καυσίμων, τροφίμων και άλλων αγαθών.Ο Ρήνος – πυλώνας των οικονομιών της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Ελβετίας – ήταν κατά περιόδους σχεδόν αδιάβατος τις τελευταίες εβδομάδες. Ο Δούναβης, ο οποίος ελίσσεται περίπου 2.900 χιλιόμετρα μέσω της κεντρικής Ευρώπης προς τη Μαύρη Θάλασσα, έχει επίσης υποχωρήσει. Το εμπόριο στα ποτάμια και τα κανάλια της Ευρώπης συνεισφέρει περίπου 80 δισεκατομμύρια δολάρια στην οικονομία της περιοχής μόνο από τη μεταφορά αγαθών.

Στην Κίνα, ένα ακραίο καλοκαίρι επιβάρυνε το μεγαλύτερο ποτάμι της Ασίας, τον Γιανγκτσέ. Η μείωση της στάθμης του νερού περιόρισε την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε πολλά βασικά υδροηλεκτρικά εργοστάσια. Μεγαλουπόλεις, όπως η Σαγκάη, σβήνουν τα φώτα για να περιορίσουν τη χρήση ενέργειας και η Tesla έχει προειδοποιήσει για διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού του τοπικού εργοστασίου της. Η Toyota Motor και η Contemporary Amperex Technology, ο κορυφαίος κατασκευαστής μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα στον κόσμο, έχουν αναγκαστεί να κλείσουν εργοστάσια.

Η ξηρασία που πλήττει τον ποταμό Κολοράντο – πηγή νερού για 40 εκατομμύρια ανθρώπους μεταξύ Ντένβερ και Λος Άντζελες – έχει γίνει τόσο ακραία που ένας δεύτερος γύρος δραστικών περικοπών νερού πλήττει την Αριζόνα, τη Νεβάδα και το Μεξικό. Ο ποταμός και οι παραπόταμοί του αρδεύουν περίπου 4,5 εκατομμύρια στρέμματα γης, δημιουργώντας περίπου 1,4 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως σε γεωργικά και οικονομικά οφέλη. Τα νερά που υποχωρούν στα νοτιοδυτικά των ΗΠΑ αποκαλύπτουν πτώματα και αποτυπώματα δεινοσαύρων που ήταν βυθισμένα ίσως για εκατομμύρια χρόνια.

Το φαινόμενο La Nina, ανατρέπει τα παγκόσμια καιρικά πρότυπα, φέρνοντας ισχυρές βροχές σε ορισμένες περιοχές και ξηρασία σε άλλες. Ο κόσμος βρίσκεται στη δεύτερη συνεχόμενη επέλαση του φαινομένου και οι πιθανότητες αυξάνονται ότι το 2023 θα έχουμε άλλη μία.«Η συνεχιζόμενη και ισχυρή επέλαση του La Nina συνδέει τις ξηρασίες και τις χαμηλές ροές ποταμών στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και το νότιο ημισφαίριο», δήλωσε ο Richard Seager, ερευνητής καθηγητής στο Lamont Doherty Earth Observatory του Πανεπιστημίου Κολούμπια.


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE