Η οικονομία της Κίνας αυξάνει τις τιμές των εμπορευμάτων

Share on:

Καθώς η Κίνα επιχειρεί την πλήρη επανεκκίνηση της οικονομίας της έχοντας σχεδόν άρει αιφνιδιαστικά όλους τους περιορισμούς κατά της πανδημίας, η προσδοκία για αύξηση της ζήτησης από τη δεύτερη οικονομία στον κόσμο οδηγεί σε άνοδο όλα τα εμπορεύματα. Από το πετρέλαιο μέχρι τον χαλκό σημειώθηκε χθες θεαματική άνοδος, και οι αναλυτές της Goldman Sachs προεξοφλούν μεγάλη άνοδο των εμπορευμάτων μέσα στο νέο έτος χάρη στην επανεκκίνηση της Κίνας, την αποκλιμάκωση της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη και την υποχώρηση του πληθωρισμού σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τις πρώτες ημέρες του νέου έτους το πετρέλαιο υποχωρούσε και την περασμένη εβδομάδα σημείωσε πτώση 8,1% εξαιτίας της νέας έξαρσης κρουσμάτων κορωνοϊού στη δεύτερη σε μέγεθος και πλέον ενεργοβόρα οικονομία του κόσμου. Πολλοί αναλυτές εκτιμούν, άλλωστε, πως στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου η ζήτηση της Κίνας για εμπορεύματα θα περιοριστεί σε χαμηλά επίπεδα, καθώς η νέα έξαρση των κρουσμάτων και οι αργίες για τους εορτασμούς του κινεζικού νέου έτους θα περιορίσουν σημαντικά την οικονομική δραστηριότητα. Χθες όμως το Πεκίνο ανακοίνωσε σημαντικές εισαγωγές σε αργό και η Τράπεζα της Κίνας προέβλεψε πως η οικονομία θα επανέλθει σύντομα σε υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, καθώς η κυβέρνηση παρέχει στήριξη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ετσι το πετρέλαιο σημείωσε άνοδο, με το αργό Δυτικού Τέξας να επανέρχεται στα 76 δολ. το βαρέλι. «Η επανέναρξη της Κίνας παραμένει ο κυριότερος παράγοντας που ανεβάζει την αγορά», σχολιάζει ο Κεσάβ Λοχίγια, ιδρυτής της συμβουλευτικής Oilytics, ο οποίος ωστόσο προειδοποιεί πως «η άνοδος της τιμής δεν θα είναι μια ευθεία γραμμή όπως ήταν την περίοδο 2004-2008».

Παράλληλα, τα προθεσμιακά συμβόλαια φυσικού αερίου, που υποχωρούσαν τις προηγούμενες ημέρες, σημείωσαν χθες άνοδο 7,9%. Η παρατεταμένη περίοδος ήπιων θερμοκρασιών έχει περιορίσει τη ζήτηση για θέρμανση και τα αποθέματα παραμένουν σε υψηλότερα επίπεδα από το σύνηθες. Δεδομένης, όμως, της μεγάλης υποχώρησης που σημείωσαν οι τιμές του αερίου στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, παράγοντες της αγοράς άρχισαν να εκφράζουν φόβους πως η πτώση της τιμής μπορεί να στρέψει και πάλι τα φορτία του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στις αγορές της Ασίας. Οπως τονίζει ο Σιμόν Τούρι, στέλεχος της ελβετικής εταιρείας εμπορίας ενέργειας ΜΕΤ, «αν τα φορτία LNG στραφούν αλλού, θα αρχίσει να λείπει σημαντικός όγκος προμηθειών θέτοντας κατώτερο όριο στις τιμές». Και όπως επισημαίνουν αναλυτές του Bloomberg, η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης δεν έχει λήξει. Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη βρίσκονται μεν στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2021, αλλά είναι και πάλι τριπλάσιες σε σύγκριση με τον μέσο όρο των τελευταίων δέκα ετών μέχρι το 2020.

Στο μεταξύ, άνοδο σημείωναν χθες τα βιομηχανικά μέταλλα, με την τιμή του χαλκού να αυξάνεται κατά 2,69%, ενώ άνοδο 0,85% σημείωσε χθες ο χρυσός φτάνοντας στα 1.880 δολ. η ουγκιά εν μέσω προσδοκιών πως η Federal Reserve θα προχωρήσει σε ηπιότερες πλέον αυξήσεις επιτοκίων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών της αγοράς, αν υπάρξουν νέα στοιχεία που εντείνουν την προσδοκία για λιγότερο επιθετική πολιτική από τη Fed, η τιμή του χρυσού θα πάρει νέα ώθηση και ενδέχεται να υπερβεί τα 1.900 δολ. η ουγγιά για πρώτη φορά μετά τον Μάιο του περασμένου έτους.

Ανοδικά κινήθηκαν, τέλος, και οι τιμές των σιτηρών και αγροτικών προϊόντων, καθώς η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί, η προσφορά παραμένει μειωμένη εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ χθες επηρέασε προσωρινά την αγορά το γεγονός ότι προσάραξε στη Διώρυγα του Σουέζ πλοίο που μετέφερε καλαμπόκι από την Ουκρανία στην Κίνα. Η αγορά αναμένει, άλλωστε, την έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας που εκτιμάται πως θα αναφέρει ότι τον Δεκέμβριο σημειώθηκε η μεγαλύτερη μείωση σοδειάς που έχει καταγραφεί από την αρχή του έτους. Η έκθεση θα δοθεί στη δημοσιότητα την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου και θα δώσει στοιχεία για την παραγωγή σιτηρών και σόγιας. Αναμένεται να παρουσιάσει μείωση της προσφοράς σιτηρών εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και της ξηρασίας που έπληξε μεγάλες περιοχές καλλιέργειας. Την ίδια ημέρα αναμένεται, άλλωστε, να δώσει στη δημοσιότητα η Βραζιλία στοιχεία για τη δική της παραγωγή σιτηρών και σπόρων. Πρόκειται για την πρώτη χώρα στον κόσμο σε παραγωγή σόγιας. Εκτιμάται πως η παραγωγή της θα είναι σε ιστορικά υψηλά επίπεδα παρά την ξηρασία και τον καύσωνα που έπληξαν τις καλλιέργειες στον Νότο της χώρας. Η ξηρασία στις χώρες της Νότιας Αμερικής παραμένει πάντως κύριος παράγοντας που οδηγεί σε άνοδο τα προθεσμιακά συμβόλαια σόγιας.

kathimerini


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE