Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα | Έρχεται το ψηφιακό νόμισμα

Share on:

Την εισαγωγή ψηφιακού νομίσματος μελετά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς η Ευρώπη προσπαθεί να προστατευτεί από τις εντεινόμενες αντιπαραθέσεις με την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η κεντρική τράπεζα της ΕΕ ξεκίνησε τη μελέτη σκοπιμότητας ενός ψηφιακού ευρώ τον Οκτώβριο του 2021. Το ερχόμενο φθινόπωρο, οι αρχηγοί κρατών της ΕΕ θα πρέπει να αποφασίσουν εάν η ΕΚΤ θα πρέπει να προχωρήσει στα επόμενα βήματα, τα οποία περιλαμβάνουν τη δοκιμή των απαραίτητων τεχνικών ρυθμίσεων, ώστε οι Ευρωπαίοι να μπορούν να προβαίνουν σε αγορές με ψηφιακά ευρώ.

«Η ΕΚΤ ανησυχεί ότι η ευρωζώνη θα καταλήξει σε μια γεωπολιτική και οικονομική θέση “σάντουιτς” μεταξύ των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών των ΗΠΑ και των συστημάτων πληρωμών της Κίνας, χωρίς ψηφιακό ευρώ. Αυτή τη στιγμή, η Ευρώπη στερείται ψηφιακών πλατφορμών», δήλωσε στο CNBC την Τετάρτη ο Guido Zimmermann, ανώτερος οικονομολόγος στη γερμανική τράπεζα LBBW.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ αναγνώρισε αυτό το σημείο κατά τη διάρκεια ομιλίας της τον περασμένο Νοέμβριο. «Η είσοδος των big techs στις πληρωμές θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο κυριαρχίας στην αγορά και εξάρτησης από ξένες τεχνολογίες πληρωμών, με συνέπειες για τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης», είχε δηλώσει τότε χαρακτηριστικά η επικεφαλής της ΕΚΤ.

«Ήδη τώρα περισσότερα από τα δύο τρίτα των ευρωπαϊκών συναλλαγών πληρωμών με κάρτα τις ‘’τρέχουν’’ εταιρείες με έδρα εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είχε προσθέσει η Λαγκάρντ.

Η Mastercard, η Visa, η PayPal, η Alipay και η UnionPay αποτελούν τις κορυφαίες εταιρείες παγκοσμίως για πληρωμές. Καμιά από αυτές τις εταιρείες δεν είναι ευρωπαϊκή. Οι τρεις πρώτες είναι αμερικανικές και οι δύο τελευταίες κινεζικές.

Οι πολιτικοί στην Ευρώπη δεν θέλουν οι καταναλωτές ή οι εταιρείες στην περιοχή να εξαρτώνται από τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας των ΗΠΑ όταν πρόκειται για πληρωμές, σχολίασε ο Zimmermann. Πρόσθεσε δε ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προσπαθούν επίσης να αποφύγουν μια κατάσταση στην οποία η Κίνα θα καταστεί ο μοναδικός καθοριστικός παράγοντας πληρωμών στον «Ψηφιακό Δρόμο του Μεταξιού» — ένα κινεζικό έργο ορόσημο για επενδύσεις στην ψηφιοποίηση σε όλο τον κόσμο.

«Ο στόχος, νομίζω ότι είναι η διασφάλιση της κυριαρχίας ή της ισχύος της ΕΕ, είναι ο κύριος μοχλός για το ψηφιακό ευρώ στις Βρυξέλλες και στη Φρανκφούρτη», δήλωσε στο CNBC από τη μεριά του ο Daniel Gros, διακεκριμένος συνεργάτης στο think tank CEPS .

ot.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE