Αυξήσεις λόγω της ακρίβειας διεκδικούν οι Εργαζόμενοι στην Ευρώπη

Share on:

Με την ακρίβεια να συμπιέζει διαρκώς την αγοραστική τους δύναμη οι Ευρωπαίοι εργαζόμενοι διεκδικούν αυξήσεις μισθών και ασκούν πιέσεις στους εργοδότες. Στο μεταξύ η ΕΚΤ παρακολουθεί προσεκτικά την έκβαση των σχετικών συνομιλιών και γενικότερα την αντίδραση των εργοδοτών στις κινητοποιήσεις, καθώς οι εξελίξεις στους μισθούς ενδέχεται να διακυβεύσουν την πορεία του πληθωρισμού. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος είναι πρωτίστως οι συνομιλίες ανάμεσα στους εργοδότες και τα δύο σημαντικότερα εργατικά συνδικάτα της Γερμανίας, το IG Metall –των εργαζομένων στον τομέα του μετάλλου– και το Ver.di των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα, που από κοινού συγκεντρώνουν 3,9 εκατ. εργαζομένους στη Γερμανία. Ειδικότερα το IG Metall διεκδικεί αυξήσεις 8% και το Ver.di ζητάει 10,5%. Οι εργαζόμενοι επικαλούνται τον πληθωρισμό που διαβρώνει την αγοραστική δύναμή τους και ο οποίος αναμένεται να επιταχυνθεί περαιτέρω το επόμενο έτος. Οπως τονίζουν οι εργαζόμενοι στον τομέα του μετάλλου, είναι αναγκασμένοι να μεταβαίνουν σε περιοχές εκτός της πόλης τους και αναπόφευκτα επιβαρύνονται από την αύξηση του κόστους των καυσίμων. Επίσης αυξήσεις μισθών διεκδίκησαν και όπως φαίνεται πήραν οι εργαζόμενοι στον γερμανικό αερομεταφορέα Lufthansa και τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Audi.

Οπως συχνά συμβαίνει, οι εργοδότες δεν συμφωνούν και οι ενώσεις βιομηχάνων μετάλλου δηλώνουν πρόθυμες να καταβάλουν μόνον μια εφάπαξ εισφορά ύψους 3.000 ευρώ στους εργαζομένους, από τους οποίους ζητούν να δεσμευθούν ότι δεν θα ζητήσουν την επανάληψη της εισφοράς για ένα προκαθορισμένο χρονικό διάστημα. Υποστηρίζουν, άλλωστε, ότι αδυνατούν να αντεπεξέλθουν σε τέτοιου είδους αυξήσεις και η εναλλακτική είναι να αντιμετωπίσουν απεργίες, κινητοποιήσεις και ταραχές. Στο μεταξύ, οι Γερμανοί εργαζόμενοι δεν είναι οι μόνοι που πλήττονται από τον πληθωρισμό και ζητούν αυξήσεις. Το ίδιο ισχύει και για τους εργαζομένους της Βρετανίας, που διοργανώνουν κινητοποιήσεις μέσα στον Νοέμβριο. Πάνω από 70.000 υπάλληλοι σε 150 πανεπιστήμια της Βρετανίας έχουν προγραμματίσει τριήμερη απεργία εντός του Νοεμβρίου και το ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα. Ζητούν βελτίωση των συνθηκών εργασίας και των συντάξεών τους. Επίσης την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσαν απεργία οι νοσοκόμες στη Βρετανία, οι εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους, ενώ και εκατοντάδες υπάλληλοι του αεροδρομίου του Χίθροου ζητούν επίσης καλύτερες αμοιβές.

Στη Γαλλία εξήγγειλαν την περασμένη εβδομάδα απεργία οι εργαζόμενοι στην Total Energies και ειδικότερα στο διυλιστήριο πετρελαίου Φεϊζίν στη βόρεια Γαλλία. Στην Ισπανία, στις 3 Νοεμβρίου χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στην εμβληματική πλατεία της Μαδρίτης, την Πλάθα Μαγιόρ, για να ζητήσουν αυξήσεις μισθών. Επίσης οι εργαζόμενοι στην εταιρεία Azul Handling, που παρέχει υπηρεσίες εδάφους στη Ryanair σε 22 ισπανικά αεροδρόμια έχουν προαναγγείλει 24ωρες απεργίες που θα γίνουν μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου με αίτημα τις αυξήσεις μισθών. Στην Πορτογαλία οι εργαζόμενοι της Auteuropa, μονάδα παραγωγής της Volkswagen, αναμένεται να απεργήσουν την Πέμπτη και την Παρασκευή απαιτώντας αυξήσεις, που θα προσαρμόσουν τους μισθούς τους στον πληθωρισμό. Στην Αυστρία, τέλος, οι εργαζόμενοι στον τομέα του μετάλλου πέτυχαν αυτό που διεκδικούν οι Γερμανοί συνάδελφοί τους και συγκεκριμένα αύξηση μισθών 7% κατά μέσον όρο, που θα υπερβαίνει τον πληθωρισμό του 6,3%. Οι συγκεκριμένες διαπραγματεύσεις και η επιτυχής έκβασή τους για τους εργαζομένους εκτιμάται ότι θα αποτελέσει προηγούμενο και για τους εργαζομένους σε άλλους τομείς της χώρας.


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE