Ενεργειακή κρίση | 800 δις ευρώ κόστισε στην Ευρώπη

Share on:

Το ποσό των 800 δισ. ευρώ πλησιάζει πλέον το άθροισμα στο οποίο ανέρχονται οι συνολικές δαπάνες των ευρωπαϊκών χωρών για τη θωράκιση των οικονομιών τους έναντι της ενεργειακής κρίσης.

Οι σχετικοί υπολογισμοί ανήκουν στο οικονομικό και ερευνητικό ινστιτούτο Bruegel, που διαπίστωσε πως από τον Σεπτέμβριο του 2021 και μετά οι χώρες της Ε.Ε. δαπάνησαν συνολικά 681 δισ. ευρώ για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων και για τον ίδιο λόγο οι εκτός Ε.Ε., αφενός Βρετανία και αφετέρου Νορβηγία, διέθεσαν 103 δισ. ευρώ και 8,1 δισ. ευρώ, αντιστοίχως.

Η Ελλάδα δαπάνησε 9,5 δισ. ευρώ για τη θωράκιση της οικονομίας της από την ενεργειακή κρίση και το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 5,2% του ελληνικού ΑΕΠ.

Σημειωτέον ότι μόλις τον Νοέμβριο το Bruegel υπολόγιζε το ίδιο συνολικό ποσό στα 706 δισ. ευρώ, αλλά προφανώς έχει αυξηθεί σημαντικά καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες εξακολουθούν να διαθέτουν σημαντικά κεφάλαια για να αναπληρώσουν το ρωσικό αέριο και να προστατευτούν γενικότερα από τις επιπτώσεις που προκάλεσε η διακοπή της προσφοράς του.

Οι διαφορές στο ύψος των ποσών ανά χώρα προδίδουν μεγάλες ανισότητες στις δυνατότητες των χωρών να στηρίξουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Με μεγάλη διαφορά από όλες τις άλλες χώρες προηγείται, βεβαίως, η Γερμανία, που διέθεσε το συντριπτικά υψηλότερο ποσό των σχεδόν 270 δισ. ευρώ για τη στήριξη της γερμανικής οικονομίας. Ακολουθούν Βρετανία, Ιταλία και Γαλλία, που δαπάνησαν κάθε μία λιγότερα από 150 δισ. ευρώ, και οι υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε., με μόλις ένα μικρό τμήμα αυτού του ποσού.Ως προς το ύψος των κατά κεφαλήν δαπανών, τα μεγαλύτερα ποσά διέθεσαν και πάλι η Γερμανία, η Δανία και το Λουξεμβούργο. Το άθροισμα των δαπανών έναντι της ενεργειακής κρίσης έφτασε και υπερέβη, πλέον, τα κεφάλαια ύψους 750 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης κατά της ύφεσης της πανδημίας που συμφωνήθηκε το 2020 και σηματοδότησε μια τομή καθώς ήταν η πρώτη έκδοση κοινού χρέους της Ε.Ε.

Οι Ευρωπαίοι έχουν επιβαρυνθεί από το υπερβολικό κόστος του αερίου, καθώς είχαν εκτοξευτεί σε ιλιγγιώδη ύψη οι τιμές το περασμένο καλοκαίρι, μια περίοδο του έτους που δεν χρειάζεται αέριο για θέρμανση και οι τιμές είναι συνήθως σαφώς χαμηλότερες από τον χειμώνα.

kathimerini.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE