ΔΟΕ | Η Ρωσία έχασε τον μεγαλύτερο πελάτη της, την Ευρώπη

Share on:

Η Ρωσία έχει χάσει «για πάντα» την Ευρώπη ως τον μεγαλύτερο ενεργειακό πελάτη της, δήλωσε ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) Φατίχ Μπιρόλ μιλώντας σήμερα σε ενεργειακό συνέδριο.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας αναμένει ότι η ρωσική παραγωγή αργού θα περιοριστεί κατά περίπου 2 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του επόμενου έτους, δήλωσε ο Φατίχ Μπιρόλ στο Reuters στο περιθώριο ενός ενεργειακού συνεδρίου.

Σύμφωνα με τους συντάκτες των Financial Times, η πορεία με την οποία αλλάζουν τα δεδομένα στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου πρόκειται να περάσει σε μια νέα – δυνητικά καθοριστική για τις από εδώ και πέρα εξελίξεις – φάση τις επόμενες ημέρες, όταν η Ευρώπη αρχίσει να μπλοκάρει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου με τάνκερ, υλοποιώντας έτσι ένα πλαίσιο κυρώσεων που κατά πολλούς αποτελεί μια από τις ισχυρότερες αντιδράσεις που έχουν δρομολογήσει μέχρι τώρα οι Ευρωπαίοι ενάντια στον Πούτιν με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Στο πλαίσιο αυτών των νέων – προς ενεργοποίηση – κυρώσεων, οι ευρωπαϊκές εταιρείες πρόκειται να σταματήσουν να ασφαλίζουν πλοία που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο σε τρίτες χώρες – εκτός και εάν αυτές αποδεχτούν μια τιμή για το πετρέλαιο την οποία θα προσδιορίσουν οι δυτικές δυνάμεις.

Με άλλα λόγια, οι δυτικές χώρες θα επιχειρήσουν να επιβάλουν ανώτατο όριο στην τιμή του πετρελαίου που εξάγει η Ρωσία. Προς τα παρόν κανείς δεν μπορεί να πει πόσο ανατρεπτικά θα είναι τελικώς στην πράξη αυτά τα μέτρα.

kathimerini


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE