Γερμανία | Σημαντική βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος

Share on:

Το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία βελτιώθηκε, για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, ενισχύοντας τις ενδείξεις ότι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία ανακάμπτει, σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα του ινστιτούτου Ifo.

Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος του ινστιτούτου διαμορφώθηκε στις 91,1 μονάδες από 90,1 τον Ιανουάριο έναντι 91,2 μονάδων που προέβλεπαν αναλυτές σε έρευνα του Reuters.

«Η γερμανική οικονομία σταδιακά ξεφεύγει από την περίοδο αδυναμίας της», δήλωσε ο πρόεδρος του Ifo, Κλέμενς Φούεστ.

Το επιχειρηματικό κλίμα προβλέπεται ότι θα συνεχίσει να βελτιώνεται τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Union Investment, Γιεργκ Τσόινερ.

«Αυτό, επειδή η οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί περισσότερο προς το καλοκαίρι καθώς η μείωση του πληθωρισμού και οι χαμηλότερες τιμές ενέργειας δεν θα έχουν πλέον τον ίδιο ισχυρό αντίκτυπο στην αγοραστική δύναμη των καταναλωτών», σημείωσε ο Τσόινερ.

Βελτίωση προσδοκιών για τους επόμενους μήνες

Οι προσδοκίες για τους επόμενους έξι μήνες βελτιώθηκαν σημαντικά, αυξάνοντας στις 88,5 μονάδες από 86,4 τον Ιανουάριο. Ωστόσο, η αξιολόγηση της τρέχουσας κατάστασης εξασθένισε ελαφρά, υποχωρώντας στις 93,9 από 94,1 μονάδες, αντίστοιχα.

Η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε 0,2% στο δ’ τρίμηνο του 2022 και αν συρρικνωθεί ξανά στο α’ τρίμηνο φέτος θα εισέλθει σε τεχνική ύφεση.

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο του Ifo, Κλάους Βολράμπε, η ιδιωτική κατανάλωση θα εξασθενίσει τους επόμενους μήνες αλλά βλέπει επίσης κάποιες θετικές ενδείξεις καθώς το ποσοστό των εταιρειών που σχεδιάζουν αυξήσεις τιμών μειώθηκε περαιτέρω τον Φεβρουάριο και η στενότητα στις εφοδιαστικές αλυσίδες χαλαρώνει.

«Η γερμανική οικονομία δεν θα αποφύγει την ύφεση, αλλά θα είναι ήπια», είπε ο Βολράμπε.

imerisia


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE