Γερμανία | Αύξηση σε μισθούς 8,5% για 4 εκατ. εργαζομένους

Share on:

Σε μια σημαντική απόφαση φαίνεται να οδήγσαν οι διαπραγματεύσεις του μεγαλύτερου συνδικάτου της Γερμανίας, καθότι υπάρχει απόφαση για αύξηση των μισθών.

Το μεγαλύτερο συνδικάτο της Γερμανίας ανακοίνωσε μια σημαντική απόφαση από τις συζητήσεις για τις αμοιβές 3,9 εκατομμυρίων εργαζομένων στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, του μετάλλου και του ηλεκτρισμού. Με αυτόν τον τρόπο θα απομακρυνθεί το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθούν περισσότερες απεργίες, ενώ οι εργαζόμενοι θα ικανοποιηθούν εν μέρει από την μερική ανάσχεση των συνεπειών του πληθωρισμού.

Η IG Metall ανέφερε ότι η συλλογική σύμβαση εργασίας για τους εργαζομένους στην περιοχή της Βάδης-Βυρτεμβέργης συνεπάγεται αύξηση μισθών 5,2% το επόμενο έτος ακολουθούμενη από αύξηση μισθού 3,3% τον Μάιο του 2024. Παράλληλα, θα λάβουν εφάπαξ ποσό των 1.500 ευρώ σε καθένα από τα επόμενα δύο χρόνια, ήτοι 3.000 ευρώ συνολικά

«Οι εργαζόμενοι θα έχουν σύντομα πολύ περισσότερα χρήματα στις τσέπες τους», δήλωσε ο Joerg Hofmann, επικεφαλής της IG Metall, σε δήλωσή του, για να συμπληρώσει πως η συμφωνία αντιπροσωπεύει αύξηση μισθών κατά 8,5%. «Η συμφωνία είναι μια πρόοδος στην ανάπτυξη που ελπίζουμε να δούμε ξανά από το 2024», δήλωσε ο πρόεδρος της Gesamtmetall, Stefan Wolf.

Οι συνομιλίες μεταξύ της IG Metall και της ένωσης εργοδοτών Gesamtmetall ήταν μια από τις πιο σημαντικές εγχώριες αναμετρήσεις της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη μέχρι στιγμής. Οι εταιρείες ήταν απρόθυμες να αυξήσουν τους μισθούς λόγω της αύξησης του κόστους σε πρώτες ύλες, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια.

Ταυτόχρονα, υπάρχει ανησυχία ότι οι σημαντικά υψηλότερες αμοιβές ενδέχεται να κινδυνεύσουν να παγιώσουν τον ήδη υψηλό πληθωρισμό. Η αύξηση των τιμών καταναλωτή στη Γερμανία επιταχύνθηκε απροσδόκητα τον Οκτώβριο, ακολουθώντας μια τάση που έχει ήδη παρατηρηθεί στη Γαλλία και την Ιταλία.

Περίπου 900.000 εργαζόμενοι συμμετείχαν σε απεργίες πριν από τη συμφωνία. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα παραπάνω αποτελούν βαρόμετρο για ολόκληρη την ευρωπαϊκή οικονομία.


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE