Αυτές είναι οι επιβαρύνσεις των δανειοληπτών με την αύξηση των επιτοκίων

Share on:

Η Κριστίν Λαγκάρντ και ο Λουίς Ντε Γκίντος διαβεβαίωσαν ότι όλα τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν εκτάκτως στην πανδημία για παροχή ρευστότητας στις ευρωπαϊκές οικονομίες παραμένουν ενεργά και έτοιμα να αξιοποιηθούν εφόσον καταστεί αυτό αναγκαίο.

Ταυτόχρονα, όμως, τράβηξαν “κόκκινη γραμμή” για τα επιτόκια δηλώνοντας ότι η νομισματική πολιτική στοχεύει αποκλειστικά στην τιθάσευση του πληθωρισμού στα επίπεδα-στόχο του 2% όπου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων της Φρανκφούρτης, θα επανέλθει το 2025.

Πόσο αυξάνεται η επιβάρυνση των δανειοληπτών

Πίνακας: Παράδειγμα στεγαστικού δανείου 100.000 ευρώ

Διάρκεια δανείουEuriborΤελικό επιτόκιοΜηνιαία δόση (ευρώ)Αύξηση δόσης (ευρώ)*
15 έτη3%5,50%823151
3,5%6%850178
20 έτη3%5,50%695159
3,5%6%723188
30 έτη3%5,50%575325
3,5%6%607357

Οι εκτιμήσεις αυτές αφορούν κατά προσέγγιση μεταβολές, καθώς η ακριβής μηνιαία αύξηση εξαρτάται από το στάδιο ωρίμανσης στο οποίο βρίσκεται το στεγαστικό δάνειο. Όσο πιο πρώιμη είναι η φάση αυτή, τόσο περισσότερο ο δανειολήπτης επιβαρύνεται τόκους έναντι κεφαλαίου – τάση που αντιστρέφεται όσο πλησιάζει στη λήξη του δανείου.

Επιπλέον, καθώς τα επιτόκια κλιμακώνονται τους τελευταίους μήνες, οι τράπεζες έχουν αναγκαστεί να απορροφήσουν σημαντικό μέρος της αύξησης συρρικνώνοντας το περιθώριο κέρδους τους (spread). Ενδεικτικά, από 3-3,5% που ήταν το περιθώριο κέρδους των πιστωτικών ιδρυμάτων πριν την πρώτη αύξηση του Euribor, σήμερα έχει συμπιεστεί στο 2-2,5% σε μια προσπάθεια διατήρησης της ζήτησης για νέα δάνεια εν μέσω νομισματικής σύσφιξης.

Σημειώνεται, πάντως, ότι η συντριπτική πλειονότητα των στεγαστικών δανείων είναι κυμαινόμενου επιτοκίου, γεγονός που σημαίνει ότι το μεγαλύτερο μέρος των δανειοληπτών θα επιβαρυνθεί περαιτέρω μετά τις τελευταίες νομισματικές εξελίξεις.

Σύμφωνα με προηγούμενες δηλώσεις της επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η χθεσινή αύξηση δε θα είναι τελευταία. Είναι πιθανό να ακολουθήσουν νέες αυξήσεις τους επόμενους μήνες εάν ο πληθωρισμός δεν αποκλιμακωθεί με τον επιθυμητό ρυθμό, ωστόσο ενδέχεται να είναι της τάξεως των 25 μονάδων βάσης.

Το νέο στοιχείο που προέκυψε από τις χθεσινές δηλώσεις των αξιωματούχων της Φρανκφούρτης, πάντως, είναι η διευκρίνιση ότι οι νομισματικές αποφάσεις θα λαμβάνονται εφεξής “υπό το πρίσμα των εισερχόμενων οικονομικών και χρηματοοικονομικών δεδομένων”, γεγονός που σημαίνει ότι δεν υπάρχει προδιαγεγραμμένη πορεία όσο οι αγορές βρίσκονται σε καθεστώς “τρικυμίας”.

capital


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE