Βασιλακόπουλος | Τα επικαιροποιημένα εμβόλια του Σεπτεμβρίου θα μας προστατέψουν από τις μεταλλάξεις

Share on:

Τα επικαιροποιημένα εμβόλια του Σεπτεμβρίου θα προστατέψουν τους πολίτες από τις πιθανές μεταλλάξεις του Κορωνοϊου, οι οποίες μπορεί ναι μεν να είναι πιο μεταδοτικές, θα είναι πιο αδύναμες δε.

Αυτό εκτίμησε σε συνέντευξή του στην δημοσιογράφο Γιώτα Χατζηθεοδώρου, την Valuenews.gr και τον Ελλάδα FM, o Καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Ο κος Βασιλακόπουλος προέβλεψε μάλιστα ένα καλό καλοκαίρι για την χώρα, σε συνάρτηση με την άρση των περιοριστικών μέτρων.

Σε ότι αφορά την δραματική κατάσταση στην Σαγκάη, υποστήριξε ότι αυτό οφείλεται τόσο στην κακή ποιότητα των Κινεζικών εμβολίων, όσο και στην πολιτική του ολικού lockdown και τον ανεμβολίαστο πληθυσμό άνω των 60.

Ειδικότερα ο Καθηγητής ανέφερε:

«Η πανδημία βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε ύφεση. Είμαστε σε φάση αποκλιμάκωσης, όχι μόνον στην Ελλάδα αλλά και αλλού. Προφανώς σταματώντας όλα τα μέτρα θα επιβραδυνθεί η αποκλιμάκωση. Δεν νομίζω όμως ότι αυτή η επιβράδυνση θα είναι τέτοια που θα μπορέσει να προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα. Σε αυτό συνηγορούν πολλοί παράγοντες, πρώτον ο καιρός, δεύτερον το μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που έχει εμβολιαστεί ή νοσήσει είναι δύσκολο να κολλήσει πια. Νομίζω ότι θα έχουμε ένα καλό καλοκαίρι.

Μόνον με τεστ μπορούμε να διακρίνουμε την εποχική γρίπη από τον κορωνοϊο, αν και φέτος δεν είχαμε πολλά κρούσματα εποχικής γρίπης. Υπάρχουν ιώσεις, αλλά και αυτές είναι πολύ λιγότερες από άλλες χρονιές».  

ΤΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΤΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΟΥΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ

«Ο ιός μεταλλάσσεται εκεί που έχει χώρο να αναπτυχθεί πολύ. Αυτή την στιγμή το 65% του πληθυσμού της γης είναι εμβολιασμένο με δύο δόσεις και άλλο μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι έχουν νοσήσει, όλοι αυτοί έχουν ανοσία. Μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα έχουμε άλλο 5 – 6% του πληθυσμού που θα έχει εμβολιαστεί. Ταυτόχρονα μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχουμε και τα επικαιροποιημένα εμβόλια, τα εμβόλια δηλαδή που θα έχουν προσαρμοστεί στις αλλαγές που έχει υποστεί ο Κορωνοϊος αυτά τα δυόμιση χρόνια και άρα θα είναι πιο αποτελεσματικά. Νομίζω λοιπόν ότι θα είμαστε πολύ καλύτερα, ακόμη και εάν συμβεί ένα νέο μεταλλαγμένο στέλεχος. Αυτό μπορεί να είναι πιο μεταδοτικό, αλλά μάλλον θα είναι ηπιότερο σε νόσηση . Τα επόμενα χρόνια θα έχουμε μια μεγάλη εξέλιξη στον τομέα των εμβολιασμών».

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΣΑΓΚΑΗ

«Η Κίνα ακολούθησε μια διαφορετική πολιτική από όλους. Ακολούθησε την πολιτική των μηδενικών κρουσμάτων, έκανε Lockdowns κάθε φορά που είχε μια μικρή έξαρση. Αυτό οδήγησε στο να έχει νοσήσει από κορωνοϊο ένα μικρό ποσοστό και άρα να έχει ανοσία, εμβολιάστηκε ένα 87% του πληθυσμού, αλλά το δικό τους εμβόλιο είναι λιγότερο αποτελεσματικό. Άρα το μεγάλο τους πρόβλημα είναι ότι το 20% των ανθρώπων πάνω από 60 χρονών και το 50% των ανθρώπων πάνω από τα 80 έτη δεν έχουν εμβολιαστεί. Άρα αυτοί προσπαθούν, ακολουθώντας την παλιά συνταγή των Lockdowns να περιορίσουν τη μετάδοση, μόνον που όσο ο ιός γίνεται πιο μεταδοτικός, τόσο η αποτελεσματικότητα του Lockdown διαλυόταν. Άρα φτάσαμε σε ένα σημείο πλέον που λέμε ότι δεν μπορούμε πραγματικά να περιορίσουμε τον κορωνοϊο με lockdowns και γιαυτό οι Κινέζοι καταφεύγουν σε αδιανόητα για τον Δυτικό Πολιτισμό, μέτρα και συμπεριφορές».

Ακούστε όλη τη συνέντευξη εδώ:

Πηγή:Valuenews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE