Τσουκαλάς | Μικρές οι αυξήσεις των μισθών για να καλύψουν τις ανάγκες της ακρίβειας

Share on:

Μικρές και αδύναμες να καλύψουν το μέγεθος της ακρίβειας που μαστίζει τη χώρα μας, χαρακτήρισε τις αυξήσεις που πρόκειται να δοθούν στους μισθούς των μισθωτών από την 1η Απριλίου, ο γνωστός εργατολόγος Κώστας Τσουκαλάς.

Σε συνέντευξή του στην Valunews.gr και την δημοσιογράφο Γιώτα Χατζηθεοδώρου, ο κος Τσουκαλάς υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι είναι επιβεβλημένη η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ώστε μαζί τις αυξήσεις να καταστήσουν το μέσο μισθό στην Ελλάδα ίσο με αυτό άλλων Ευρωπαϊκών χωρών.

Ο γνωστός εργατολόγος μίλησε ακόμη και τα αναδρομικά των συνταξιούχων, υποστηρίζοντας ότι έχει τελεσθεί μια αδικία σε βάρος του συνόλου των συνταξιούχων, καθώς μόνο 300.000 εξ’ αυτών θα καταφέρουν μέσω της δικαστικής οδού να λάβουν αυτό που τους αναλογεί.

Ο κος Τσουκαλάς μίλησε ακόμη και για τις αλλαγές στις συντάξεις χηρείας και του επιδόματος ανεργίας.

Ειδικότερα.

Πιθανή αύξηση του κατώτατου μισθού έως 6%.

«Με την τροπολογία που κατατέθηκε ξεκινάει η διαδικασία επαναπροσδιορισμού του κατώτατου μισθού για το 2024. Η αύξηση από ότι φαίνεται θα έρθει την 1η Απριλίου του 2024 και θα ισχύσει από εκείνη την στιγμή.

Το ποιο πιθανό σενάριο είναι να μιλάμε για μια αύξηση από 5,5  έως 6% και συμπαρασύρει και τις τριετίες.

Οι ονομαστικές αυξήσεις δεν είναι αμελητέες, όμως η πραγματικότητα που έχει προδιαγραφεί και βιώνουμε όλοι με την ακρίβεια και κυρίως οι μισθωτοί είναι τέτοια που αυτές οι αυξήσεις είναι πολύ μικρές για να καλύψουν τις ανάγκες που υπάρχουν. Έχουμε αυξήσεις, οι οποίες λαμβάνουν υπόψην τον πληθωρισμό, ενώ έχουμε μια κατάσταση που φαίνεται εξαιρετική και ο πληθωρισμός ελεγχόμενος, η ακρίβεια έχει ξεφύγει. Και έχουμε μια ακρίβεια σε βασικά αγαθά άνω του 20% την τελευταία διετία, η οποία χτυπάει κυρίως τους μισθωτούς.

Η-εγκύκλιος-του-Υπ.-Εργασίας-για-τις-τριετίες:-Ποιοι-μισθοί-αυξάνονται-από-01/01/2024

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, οι μισθωτοί στην Ελλάδα είναι οι μόνοι που έχουν χαμηλό μισθό από ότι είχαν πριν 13 χρόνια. Είμαστε η δεύτερη χώρα σε χαμηλότερο ρυθμό αύξησης των πραγματικών μισθών στην Ευρώπη.  Και είμαστε η χώρα , η πρώτη από το τέλος της σειράς κατάταξης, σε φορολογικά κίνητρα για απόκτηση παιδιών.

Άρα όλη αυτή η εικόνα. Ακρίβεια, αδυναμία στέγασης εξαιτίας των υψηλών τιμών στα ενοίκια, αδυναμία αγοράς ακινήτου λόγω της δυσκολίας δανειοδότησης, χαμηλοί μισθοί, μεγάλη ακρίβεια, φορολογική επιβάρυνση μισθωτών πολύ μεγάλη. Όλα αυτά διαμορφώνουν ένα εκρηκτικό μείγμα, επικίνδυνο για την χώρα και την προοπτική ανάπτυξης.

Είναι κρίσιμο να έχουμε πέραν της αύξησης των μισθών, επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Η υπόλοιπη Ευρώπη έχει συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Σε εμάς μετά τα μνημόνια, ουδέποτε επανήλθαν».

Αναδρομικά συνταξιούχων

Μόνο 300.000 συνταξιούχοι που διεκδικούν δικαστικά και κάνανε αγωγή έως τον Ιούλιο του 2020, διεκδικούν αναδρομικά και αυτά είναι αναδρομικά μόνο 11μηνου. Δώρα και επικουρικές. Οι υπόλοιποι συνταξιούχοι με την εγκύκλιο Βρούτση, δεν δικαιούνται αν δεν έχουν διεκδικήσει. Ενιαία λύση για τους συνταξιούχους δεν υπήρξε».

Δείτε όλη τη συνέντευξη εδώ:

Valuenews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE