Τσίκας | Αιματοκύλισμα μέχρι τέλους στη Λωρίδα της Γάζας για την κυριαρχία της περιοχής

Share on:

Ανεπανάληπτες σκηνές θηριωδίας και αιματοκύλισμα μέχρι τέλους, εκτιμά ότι θα εκτυλιχθούν στην Μέση Ανατολή, στον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς, ο Διεθνολόγος και Πολιτικός Επιστήμονας Θεόδωρος Τσίκας.

Σε συνέντευξή του στην Valunews.gr και την δημοσιογράφο Γιώτα Χατζηθεοδώρου, ο κος Τσίκας υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι η αντίδραση του Ισραηλινού κράτους στις επιθέσεις της Χαμάς θα είναι για πρώτη φορά σε βάθος της Λωρίδας της Γάζας με στόχο τη λήξη των εχθροπραξιών.

Τόνισε ακόμη ότι η Χαμάς είναι μια τρομοκρατική οργάνωση που δεν συμφωνεί στη λύση δύο κρατών, καθώς μοναδικός της στόχος είναι η καταστροφή του Ισραηλινού κράτους.

Ειδικότερα:

Αιματοκύλισμα μέχρι τέλους στη Λωρίδα της Γάζας

«Στο προσεχές μέλλον θα οδηγήσει σε μια πολύ σκληρή σύγκρουση από τη στιγμή που είχαμε πρώτον την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Νότιο Ισραήλ με αυτά τα αποτρόπαια αποτελέσματα. Το Ισραήλ θα αντιδράσει πολύ σκληρά και μια εκδοχή που λέει ότι θα υπάρξει μια χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας, αυτό είναι σίγουρο ότι θα οδηγήσει σε μεγάλο αιματοκύλισμα, διότι η Γάζα είναι μια περιοχή περίπου στο μέγεθος της Άνδρου, στην οποία ζουν περίπου 2 εκατ. άνθρωποι, σε δύσκολες συνθήκες. Καταλαβαίνει κανείς ότι οποιαδήποτε τέτοια χερσαία επιχείρηση σε μια τέτοια πυκνοκατοικημένη περιοχή θα είναι πάρα πολύ δύσκολη. Θα είναι δύσκολη και για τον κόσμο στη Γάζα, τους Παλαιστίνιους αλλά και για τους Ισραηλινούς στρατιώτες, διότι προφανώς εκεί κάθε σπίτι ή παράθυρο θα έχει υπονομευθεί. Θα υπάρχουν ελεύθεροι σκοπευτές, θα υπάρχουν αντάρτες που θα ξέρουν καλύτερα την περιοχή από τους Ισραηλινούς Στρατιώτες.

Να υπενθυμίσω ότι ο Ισραηλινός Στρατός αποτελείται κατά 70% από εφέδρους, δεν αποτελείται από μόνιμο στρατιωτικό προσωπικό άρα είναι παιδιά που πηγαίνουν και υπηρετούν κάθε χρόνο, τώρα θα πάνε να πολεμήσουν εκεί. Επίσης στη Γάζα, ξέρουμε ότι υπάρχουν υπόγειες σήραγγες, υπόγεια τούνελ κάτω από τα σπίτια. Κάποιες θα έχουν υπονομευθεί με εκρηκτικά αλλού θα υπάρχουν αντάρτες της Χαμάς. Θα είναι πραγματικά κάτι πολύ δύσκολο. Δεν πιστεύω ότι είναι θέμα ημερών, πιστεύω ότι είναι θέμα τουλάχιστον εβδομάδων για να μη πω ότι μπορεί να φτάσει να γίνει και μηνών. Επομένως αυτή τη στιγμή θα έχουμε αυτό».

«Η Λωρίδα της Γάζας ανήκει στα Παλαιστινιακά εδάφη, για τα οποία γίνονταν πριν μερικά χρόνια διαπραγματεύσεις να μπουν σε ένα νέο ανεξάρτητο Παλαιστινιακό Κράτος. Αυτό συνέβαινε γιατί η Διεθνής Κοινότητα θεωρεί ότι πρέπει να υπάρχουν δύο Κράτη. Το ένα θα είναι το κράτος του Ισραήλ, το οποίο θα πρέπει να ζει μέσα σε ασφαλή σύνορα και να μην δέχεται επιθέσεις και το άλλο ένα ανεξάρτητο Παλαιστινιακό κράτος, το οποίο όμως πρέπει να είναι βιώσιμο. Στο Παλαιστινιακό αυτό κράτος θα ανήκει η δυτική όχθη του Ιορδάνη και η Λωρίδα της Γάζας που βρίσκεται στο νότο του Ισραήλ, πάνω στη Μεσόγειο Θάλασσα προς την Αίγυπτο. Αυτές οι δύο περιοχές δεν επικοινωνούν μεταξύ τους διότι παρεμβάλλεται το κράτος του Ισραήλ. Και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ θα μπορεί να είναι η πρωτεύουσα του Παλαιστινιακού Κράτους.

Όταν έγιναν αυτές οι συμφωνίες μπόρεσε και εγκαταστάθηκε η Παλαιστινιακή Αρχή στα Παλαιστινιακά εδάφη. Δεν υπήρχε τότε. Ήταν σκέτη Ισραηλινή κατοχή. Μετά τον πόλεμο του 1967.

Στην Γάζα πάντοτε είχε δύναμη η Χαμάς, η οποία είναι μια Ισλαμιστική Οργάνωση. Μια οργάνωση θρησκευτικού φονταμενταλισμού και μετά από κάποιες εκλογές που έγιναν Παλαιστινίων έγινε μια σύγκρουση και ουσιαστικά με πραξικόπημα κατέλαβε η Χαμάς τη Λωρίδα της Γάζας από την Παλαιστινιακή Αρχή και έτσι από τότε δεν ελέγχει η Παλαιστινιακή Αρχή της Γάζας. Έχει εγκαθιδρυθεί ένα καθεστώς της Χαμάς, το οποίο είναι και σκοταδιστικό. Ισλαμιστικό, παραβιάζει τα δικαιώματα των γυναικών, δολοφονεί τους διαφωνούντες.

Από τότε που κατέλαβε η Χαμάς την Γάζα κάνει πυραυλικές επιθέσεις με ρουκέτες ή μικρούς πυραύλους μέσα στο κράτος του Ισραήλ. Μέσα σε πόλεις, σε χωριά, σε δρόμους. Σε βάρος δηλαδή αμάχων. Μέχρι τώρα το Ισραήλ απαντούσε με δικές του πυραυλικές επιθέσεις από το δικό του έδαφος. Τώρα θα είναι η πρώτη φορά που θα εισχωρήσει τόσο βαθιά μέσα στη Λωρίδα της Γάζας ο ισραηλινός στρατός. Είχε γίνει αυτό στο παρελθόν όταν υπήρχαν μεγάλες επιθέσεις της Χαμάς, αλλά έμπαιναν στα πρώτα σημεία της Λωρίδας της Γάζας, δεν πηγαίνανε στο βάθος. Η Ισραηλινή Κυβέρνηση έχει αποφασίσει πια να ξεδοντιάσει εντελώς τις επιχειρησιακές δυνατότητες. Αυτό σημαίνει μεγάλη εισχώρηση μέσα στη Λωρίδα της Γάζας.

Το Ισραήλ έχει μια υπερεθνικιστική ακροδεξία Κυβέρνηση, στην οποία μετέχουν πολλά ακραία κόμματα και θρησκευτικών οργανώσεων Εβραίων , υπερορθόξων κλπ. που η συγκολλητική τους ουσία είναι ότι δεν θέλουν να δεχθούν καμία συμβιβαστική λύση για το Παλαιστινιακό. Το ότι δέχθηκαν αυτό το τρομοκρατικό χτύπημα από την Χαμάς είναι πολύ μεγάλο πλήγμα στο κύρος μιας τέτοιας Κυβέρνησης και επομένως πιστεύω ότι η αντίδραση θα είναι τρομερά δυσανάλογη. Δηλαδή πιστεύω ότι θα τρομερά πράγματα.

Ενώ η Παλαιστινιακή Αρχή, η Οργάνωση για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) και η Φατάχ δια του Προέδρου Μαχμούντ Αμπάς δέχονται τη λύση των δύο κρατών, η Χαμάς δεν δέχεται τη λύση των δύο κρατών. Η Χαμάς έχει ταχθεί από το καταστατικό της υπέρ της καταστροφής του κράτους του Ισραήλ. Είναι δηλαδή αντίπαλες στρατηγικές. Δεν είναι συμπληρωματικές. Η Χαμάς δεν είναι παράγοντας επίλυση του Παλαιστινιακού».

Δείτε όλη τη συνέντευξη εδώ:

Valuenews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE