Τάσιος | Τουρίστες από τις ΗΠΑ και τον Καναδά θα καλύψουν το «κενό» των Γερμανών επισκεπτών στην Ελλάδα

Share on:

Αισθητά βελτιωμένη αναμένεται να είναι για την χώρα μας η φετινή τουριστική σεζόν, καθώς ήδη καταγράφεται υψηλή πληρότητα των καταλυμάτων που ξεπερνά το 65%.

Σε συνέντευξή του στην Valuenews.gr και την δημοσιογράφο Γιώτα Χατζηθεοδώρου, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος, ανέφερε ότι οι τουρίστες από τις ΗΠΑ και τον Καναδά θα είναι οι κατά κύριο λόγο επισκέπτες στην Ελλάδα για την φετινή χρονιά.

Την ίδια ώρα καταγράφεται σημαντική μείωση του αριθμού των πτήσεων από την Γερμανία, εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης που πλήττει την Ευρώπη.

Ειδικότερα:

Τουρίστες από τις Η.Π.Α. και τον Καναδά κατακλύζουν την Ελλάδα

«Είναι μια κανονική χρονιά, χωρίς δηλαδή πρωτόκολλα ή κάτι να προβληματίζει την αγορά σε σχέση με την πανδημία. Παραμένουμε βέβαια σε μια πολεμική τροχιά στην Ευρώπη, κάτι που σίγουρα δεν βοηθά εθνικότητες της Ουκρανίας ή της Ρωσίας που έχουμε χάσει.

Από την άλλη όμως έχουμε μια πολύ δυναμική κατάσταση στον Αερολιμένα του Ελ. Βενιζέλου με πολλές πτήσεις από τις ΗΠΑ αλλά και από τον Καναδά. Βλέπουμε να υπάρχει μια χρονιά που ουσιαστικά κατηγοριοποιείται σε δυο σημεία. Το ένα είναι το μαζικό μοντέλο τουρισμού, όπου βλέπουμε πως το Νότιο Αιγαίο πήγε καλά και το Μάιο. Βλέπουμε αντίθετα όμως πως στη Βόρεια Ελλάδα παρόλο που κινήθηκε ικανοποιητικά το Μάιο σε σχέση με την Αγγλία και την Γερμανία όχι όμως από την Βαλκανική αγορά και τον οδικό τουρισμό. Εκεί έπαιξαν ρόλο και οι καιρικές συνθήκες.

Συνολικά η κανονική χρονιά εξελίσσετε με μια μέση πληρότητα, περίπου αυτή τη στιγμή στο 65-70% (μέση πληρότητα εξαμήνου) για τα ξενοδοχεία».

Λιγότεροι οι Γερμανοί Τουρίστες

«Πολύ σημαντικό να σημειωθεί πως έχουμε μια απώλεια 140.000 θέσεις αεροπορικές από τη Γερμανική αγορά, ένα στοιχείο πως θα είναι λιγότεροι οι Γερμανοί. Αυτό συμβαίνει διότι πολλές χώρες της Ευρώπης, μαζί και η Γερμανία, αρχίζει να βλέπει την ύφεση ουσιαστικά στην οικονομία στα νοικοκυριά. Ακριβώς όπως το ζούμε και εμείς στη χώρα μας τόσο τον τιμάριθμο όσο και ανακατατάξεις της οικονομίας των διάφορων χωρών. Βλέπουμε λοιπόν πως ναι μεν γίνονται διακοπές, όμως περιορίζονται οι ημέρες και καθώς έχουμε αυξημένα κόστη ιδιαίτερα στις μετακινήσεις, όλα αυτά παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην επιλογή των διακοπών.

Το μεγάλο στοίχημα μας είναι να δούμε ξανά τους αριθμούς τον Οκτώβριο. Ο πληθωρισμός βλέπουμε να είναι πάνω από το 10% και συγχρόνως έχουμε αυξήσεις, οι οποίες δεν είναι φυσιολογικές, τα καύσιμα εξακολουθούν και είναι υψηλά. Το στοίχημα λοιπόν θα έλεγα πως είναι στις λειτουργικές δαπάνες και όχι στις αφίξεις».

Απουσία Ρώσων Τουριστών

«Δεν έχουμε τουρίστες από τη Ρωσία ή την Ουκρανία, όπως επίσης δεν έχουμε και γενικά από τη μεριά της Ασίας. Έχουμε μια δυναμική εμφάνιση για άλλη μια χρονιά της Μέσης Ανατολής, αλλά και από κάποιες χώρες τις Σαουδικής Αραβίας. Οι συγκεκριμένοι επιλέγουν πολυτελή ξενοδοχεία και συγκεκριμένα Ελληνικά νησιά.

Στην Αθήνα βλέπουμε να πρωταγωνιστούν τουρίστες από τις ΗΠΑ και τον Καναδά. Ένα κομμάτι φαίνεται να παίρνει και η Πελοπόννησος. Στο Ιόνιο και κυρίως στην Κεφαλονιά και τη Κέρκυρα παρατηρείτε περισσότεροι αγγλική αγορά.

Βλέπουμε τον νότιο τουρισμό των Βαλκάνιων στη Βόρεια Ελλάδα να ξεκινάει ουσιαστικά από το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε. Έχουμε αυτές τις 100 ημέρες όπου ξεκινάει και ο οδικός τουρισμός.

Παρατηρούμε όμως πως χώρες όπως η Γαλλία και οι κάτω χώρες, ανέρχονται με έναν σταθερό ρυθμό και έχουμε σοβαρή ανάκαμψη από το Ισραήλ και την Πολωνία».

Κοινωνικός τουρισμός

«Η εκδήλωση ενδιαφέροντος δείχνει ξεκάθαρα πως πρέπει να παραμείνει σε μια περίοδο που φυσικά βοηθάει και τις μικρές επιχειρήσεις ανά τη χώρα, αλλά και πιο εναλλακτικούς προορισμούς. Βλέπουμε βέβαια πως όταν έχουμε μια χρονιά με μεγάλο αριθμό εκχωρούμενων τουριστών να μην μπορούν μόνο μέσα σε 1,5 μήνα να γίνουν οι κρατήσεις από τους δικαιούχους. Ακριβώς εδώ είναι και το μεγάλο στοίχημα για μια αλλαγή λειτουργίας όλης αυτής της διαδικασίας που θα πρέπει να μπει στον διάλογο. Θα πρέπει να κατηγοριοποιήσουμε τα εισιτήρια και τα “δικαιώματα” σε ημερομηνίες και σε περιόδους. Κάπως έτσι θα μπορέσουμε να κάνουμε όλοι διακοπές χωρίς πρόβλημα».

Η Κάρπαθος στα οκτώ ομορφότερα νησιά της Ευρώπης

«Σαφέστατα ότι έχει να κάνει με πρωτιές, από όπου κι αν προέρχονται αυτές, δείχνουν την αποτελεσματικότητα που είχαμε στην παροχή υπηρεσίας κυρίως στην περίοδο του covid ιδιαίτερα από το 2021 και μετά. Θα χρειαστεί όμως μεγάλη προσπάθεια τα επόμενα χρόνια να διατηρήσουμε αυτό τον πήχη ψηλά όπως επίσης προσπάθεια θα χρειαστεί στο κομμάτι των υποδομών της χώρας και στην όποια μεταβολή του τουριστικού μας ταμείου»

Ακούστε όλη τη συνέντευξη εδώ:

Valuenews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE