Σταθακόπουλος | Έτσι στοχεύει να διεκδικήσει τη Θράκη ο Ερντογάν

Share on:

Η εμμονή του Προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν να αποκαλεί Τουρκική την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης αποσκοπεί καθαρά στην επέκταση των Τουρκικών βλέψεων στην Ελλάδα. Αυτό υποστήριξε με συνέντευξή του στην Valuenews.gr και την δημοσιογράφο Γιώτα Χατζηθεοδώρου, ο γνωστός Νομικός – Οθωμανολόγος Δημήτρης Σταθακόπουλος.

Σχολιάζοντας τις πολιτικές εξελίξεις στην Ροδόπη και τις καταγγελίες για παρέμβαση του Τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής, ο κος Σταθακόπουλος τόνισε ότι την πρώτη ευθύνη για τα τεκταινόμενα στη Θράκη την έχουν τα κόμματα με τις επιλογές τους.

Ειδικότερα:

Γιατί κέρδισε ο Ερντογάν τις εκλογές

«Οτιδήποτε εμάς μας φαίνεται παράλογο, στην Τουρκία είναι λογικό.

Ο Ερντογάν και γενικώς τα δεσποτικά ολοκληρωτικά καθεστώτα που είναι κατ’ ευφημισμό δημοκρατία αλλά ελέγχουν το κράτος δεν κάνουν εκλογές για να τις χάσουν, κάνουν εκλογές για να επικυρώσουν τη θητεία τους και να ανανεώσουν τη θητεία τους. Άρα ελέγχουν το βαθύ κράτος.

Δεν θα άφηνε ποτέ ο Ερντογάν να χάσει. Ειδικά όταν θέλει να κάνει την αποφώνηση της πολιτικής του καριέρας, εν ενεργεία Πρόεδρος, στα 100 χρόνια της Τουρκικής Δημοκρατίας που θα εορταστούν 29 Οκτωβρίου του 2023. Όταν έχει μπροστά του, τον Ιούλιο 100 χρόνια Λωζάννης, την οποία θεωρεί νεκρή και θέλει να αναθεωρηθεί. Άρα δεν θα άφηνε όλο αυτό το πράγμα συν ότι αυτή τη στιγμή έχει φτιάξει ένα υπουργικό συμβούλιο εντελώς εξ απορρήτων ανθρώπων. Περιέργως πως ; Είναι όλοι Κούρδοι. Η Τουρκία ήταν, είναι και θα είναι αναθεωρητική. Μεταξύ Ερντογάν και Κιλιντσντάρογλου, η Ελλάδα είχε να επιλέξει μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης. Ο Ερντογάν είναι αναθεωρητικός και το δείχνει. Δεν υπάρχει δικαιολογία δικής μας ή της Δύσης που να λέει «βρείτε τα». Δείχνει το πρόσωπό του. Θέλει να φτάσει στην αποθέωση. Να γίνει ένας δεύτερος Κεμάλ».

Τα κόμματα είναι υποχρεωμένα να ρωτούν την τοπική κοινωνία για τους υποψηφίους που θα διαλέξουν

«Στην Κομοτηνή είναι 100 χρόνια το Προξενείο. Υπάρχει η εξής η αμοιβαιότητα στις διπλωματικές σχέσεις με την Τουρκία. Πρεσβεία μας στην Άγκυρα, Πρεσβεία τους στην Αθήνα. Και μετά Προξενείο τους στην Θεσσαλονίκη, Προξενείο μας στην Κωνσταντινούπολη. Προξενείο τους στην Κομοτηνή, Προξενείο μας στη Σμύρνη. Προξενείο μας στην Ανδριανούπολη, Προξενείο τους στη Ρόδο. Στην Ανδριανούπολη εκ του αποτελέσματος φάνηκε ότι δεν το χρειαζόμασταν διότι δεν υπάρχει ενεργό Ελληνικό στοιχείο. Θα έπρεπε να είχαμε κάνει το Προξενείο στην Ίμβρο για να διασωθεί ο Ελληνισμός εκεί, τον οποίο όπως ξέρετε εξαφάνισαν.

Στην Κομοτηνή αυτό το Προξενείο είναι ανθελληνικό. Και πούμε ότι έχουμε λόγους να το κλείσουμε, αυτομάτως θα μας κλείσουν το Προξενείο στη Σμύρνη. Το θέμα είναι ο πολιτικός κόσμος, ο Ελληνικός, και εμείς ως ψηφοφόροι, ως λαός θα είμαστε μια γροθιά σε αυτά που μπορεί να συμβούν ως αντίμετρα από τους Τούρκους ή θα πλακωθούμε μεταξύ μας;

Στα δύσκολα φοβάμαι κυρίως τον δικό μας κακό εαυτό και όχι τι κάνουν οι Τούρκοι ή οι τρίτοι. Τα κόμματα είναι υποχρεωμένα πρώτον να ρωτούν την τοπική κοινωνία, που δεν νιώθουν όλοι οι μουσουλμάνοι Τούρκοι και να τους λένε: Κύριοι ποιος είναι εδώ κοινής αποδοχής και θα τον ψηφίζατε; Ποιος νιώθει Έλληνας και Ευρωπαίος πολίτης και δεν θέλει να είναι Τούρκος; Εκτός Ευρώπης δηλαδή. Όχι να πηγαίνουν να επιλέγουν με κλειστά μάτια όποιον προωθεί το Τουρκικό Προξενείο και μετά να τον κάνουν Βουλευτή.

Η Πολιτική πρωτίστως είναι συμφέρον, του κόμματος αλλά και του δημοσίου συμφέροντος. Δεν είναι αγαθοεργία η πολιτική. Είναι υποχρεωμένοι να ρωτούν και τις δικές μας μυστικές υπηρεσίες για το ποιος είναι ποιος και ρωτούν και την κοινότητα την μουσουλμανική αν αυτός είναι αρεστός από όλους τους μουσουλμάνους ή απλά από τους Τούρκους, δηλαδή το Τουρκικό Προξενείο. Δεν το κάνανε».

Έτσι στοχεύει ο Ερντογάν να διεκδικήσει τη Θράκη

«Στη Θράκη έχουμε τρεις βασικές ομάδες. Είναι οι Πομάκοι που δεν νιώθουν Τούρκοι ποτέ, είναι οι Ρομά που δεν ένιωθαν Τούρκοι και είναι και αυτοί που δηλώνουν (αυτό είναι αμφιβολία αλλά εγώ δεν είμαι γενετιστής) ότι είναι απόγονοι Τούρκων. Είναι περίπου ένα 30% αυτοί που δηλώνουν Τούρκοι και ένα 70% οι άλλοι που δηλώνουν ότι δεν είναι Τούρκοι αλλά μουσουλμάνοι.

Ο Ερντογάν θέλει να τους αποκαλεί όλους συλλήβδην Τούρκους ούτως ώστε κάποια στιγμή να πούνε καταπιεζόμαστε, από την Ελλάδα που είναι Ευρωπαϊκή Ένωση. Και αφού λοιπόν πούνε ότι καταπιέζονται να τρέξει η Εθνικά Μητέρα, δηλαδή η Τουρκία για να τους στηρίξει – σώσει, γιατί είναι εθνικά τούρκοι. Ενώ αν είναι απλά μουσουλμάνοι δεν έχει λόγο να παρέμβει η Τουρκία, θα μπορεί να παρέμβει π.χ. η Σαουδική Αραβία ή η Αίγυπτος, οι οποίοι έχουν μεγάλους μουσουλμανικούς πληθυσμούς ή έχουν χαλίφη.

Δεν λογίζεται δηλαδή η λογική του Ερντογάν να παρέμβει εάν είναι απλά μουσουλμάνοι. Αν όμως θεωρηθούν Εθνικά Τούρκοι ναι κατά πάσα πιθανότητα θα κάνει αυτό. Θα πει παρεμβαίνω να τους σώσω. Θα κάνουν και αυτοί ένα δικό τους δημοψήφισμα ότι τάχα μου θέλουν να ενσωματωθούν στην μητέρα Τουρκία και ο Ερντογάν θα πει θα έρθω να σώσω. Το έχει ξανακάνει το 1939 στην Αλεξανδρέττα. Αυτό θέλουν να κάνουν και στην Βόρεια Κύπρο».

Ακούστε όλη τη συνέντευξη εδώ:

Valuenews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE