Σέρμπος | Ο Πούτιν είναι ένας πραγματιστής με ιδεολογικό περιτύλιγμα – Συνέντευξη στην Valuenews

Share on:

Σύμφωνα με τον Καθηγητή, ο Ρώσος Πρόεδρος είχε προετοιμάσει το έδαφος για την ανεξαρτητοποίηση του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ. Στην τελευταία συνάντηση του Ρώσου Προέδρου με τον Γερμανό καγκελάριο, είχε κάνει μια αναφορά ο κος Πούτιν ότι διαπράττεται μια γενοκτονία στο Ντόνμπας. Αυτό, σύμφωνα με το κο Σέρμπο σημαίνει ότι δημιουργήθηκε ένα αφήγημα για να δοθεί μια βάση νομιμοποίησης, προκειμένου στη συνέχει ο Πούτιν εάν ήθελε να επέμβει – όπως και έπραξε – να το κάνει με το σκεπτικό της προάσπισης των συμφερόντων και της ασφάλειας των Ρωσόφωνων πληθυσμών κλπ. Το θέμα είναι στο κατά πόσο βρισκόμαστε στην αρχή του τέλους ή στο τέλος της αρχής;, διερωτήθηκε ο Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής του Δ.Π.Θ.

Που θέλει να φτάσει ο Πούτιν

“Το Διάγγελμά του ήταν ιδιαίτερα ανησυχητικό, υπό την έννοια ότι στο τέλος της ημέρας έθεσε εν αμφιβόλω το κατά πόσο θα έπρεπε να υπάρχει αυτό το Κράτος, η κρατική υπόσταση της Ουκρανίας, παίζοντας ένα παιχνίδι πίσω στην Ιστορία, της Αυτοκρατορικής Ρωσίας και πως έγινε αυτό το λάθος που χάθηκε η Ουκρανία. Εδώ, όμως έχει ενδιαφέρον εάν επιθυμεί να διορθώσει αυτό το λάθος. Άρα το ερώτημά μας είναι μέχρι που είναι διατεθειμένος να φτάσει; Αυτό δεν το γνωρίζουμε ακόμη. Το βέβαιο είναι όταν έχει συγκεντρώσει, αθροιστικά και με την Λευκορωσία αυτή τη στιγμή 190.000 στρατό, που είναι το 75% των συμβατικών Ρωσικών δυνάμεων για να τελειώσει όλο αυτό στη κίνηση που έκανε. Καθώς ήξερε ότι θα δεχθεί και ένα πρώτο πακέτο κυρώσεων από τη Δύση και δεύτερον η Ουκρανία δεν μπορούσε να ασκήσει την κυριαρχία, είναι δεδομένο ότι αυτές τις περιοχές της έλεγχε ο Πούτιν. Και το ερώτημα είναι αυτό ήταν όλο; Νομίζω ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος το επιβεβαίωσε. Και εδώ είναι τα σενάρια τα ανησυχητικά όταν ξέρουμε ότι όλη αυτή η προσπάθεια που κάνει η Δύση δεν αφορά το πόσο αξιόπιστη είναι μια αποτροπή για την Ουκρανία, διότι η Ουκρανοί εάν χρειαστεί θα πολεμήσουν μόνοι τους”.

Ο Πούτιν θεωρεί την Ουκρανία μια ξεχωριστή μελέτη περίπτωσης για την Ρωσία. Είναι ξεκάθαρο ότι η Ρωσία επιθυμεί να επανέλθουμε σε μια εποχή που θα έχει την σφαίρα επιρροής της ως σφαίρα επί κυριαρχίας σε σειρά χωρών σε μια ειδικά Γεωγραφική ζώνη, που με βάση τη θεωρία του στρατηγικού βάθους και όλες αυτές τις ενδιάμεσες ζώνες ασφαλείας, η Ουκρανία είναι μια κρίσιμη παράμετρος που υπάρχουν ανάμεσα σε αυτήν Γεωγραφικά και την Δύση. Όμως η Ουκρανία πέρα και πάνω από όλα, στο πάλαι ποτέ της Ρωσικής Αυτοκρατορίας ήταν το πιο λαμπρό πετράδι, γιαυτό και δεν θέλουν οι Ρώσοι να το στερηθούν”.

Κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας

“Η Δύση κρατάει πολύ μεγαλύτερα όπλα στο οπλοστάσιό της, εννοώ εργαλεία τις κυρώσεις, γιατί δεν θα έρθει να τις εξαντλήσει από τώρα. Νομίζω ότι ο Ρώσος Πρόεδρος έχει προϋπολογίσει όλα τα χαρτιά επίθεσης της Ευρώπης. Σε αυτή τη φάση δεν είναι αυτό που θα κρίνει εάν τελικά θα πάρει την απόφαση να προχωρήσει και το κρίσιμο είναι μέχρι που θα προχωρήσει ;

Ο Πούτιν είναι ένας πραγματιστής με πολύ έντονο περιτύλιγμα. Είναι πολύ πιθανόν να προχωρήσει, απλώς δεν μπορούμε να ξέρουμε μέχρι που. Αν το δείτε στρατηγικά και γεωπολιτικά, ενδεχομένως να υπάρξει και ένα πολύ κακό σενάριο για την Ουκρανία. Το βέβαιο είναι ότι ο Πούτιν ακόμη εξετάζει τις επόμενες κινήσεις του”.

Γιατί ο Ερντογάν δεν επιθυμεί τις κυρώσεις του ΝΑΤΟ στη Ρωσία

“Επειδή υπάρχει αυτό το εκκρεμές της Ρωσο-τουρκικής σχέσης και ένα πλέγμα οικονομικής εξάρτησης, κυρίως το ενεργειακό κομμάτι. Η Τουρκία λόγω και της δύσκολης οικονομικής της κατάστασης, δεν θα ήθελε σε καμία περίπτωση να διαταράξει τη σχέση της με την Ρωσία. Όμως να μην υποτιμούμε το γεγονός του τι γίνεται και κάτω από το τραπέζι. Η Τουρκία με αυτή της την στάση ανεβάζει και τις μετοχές της έναντι των Αμερικανών. Την επόμενη ημέρα, όποια και να είναι αυτή, θα την χρειάζονται περισσότερο σε αυτό τον χώρο που ακόμη στρατηγικά που ακόμη περισσότερο αναβαθμίζεται και είναι η μαύρη θάλασσα. Ούτε η Τουρκία θα ήθελε μια μεγάλη κλιμάκωση της κρίσης, διότι το πρώτο πράγμα που θα κάνουν οι Δυτικοί είναι να απαντήσουν με όσο το δυνατόν πιο επώδυνες κυρώσεις”.

Ακούστε όλη τη συνέντευξη εδώ:


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE