Ράγγος | Πρόστιμα και προθεσμίες πιέζουν τους πολίτες στην έγκαιρη υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Share on:

Την έγκαιρη υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, ώστε να αποφευχθούν πρόστιμα αλλά και έλεγχο αυτών πριν τη λήξη της προθεσμίας, συνέστησε στους πολίτες ο γνωστός οικονομολόγος – φοροτεχνικός Παναγιώτης Ράγγος, με συνέντευξή του στην Valuenews.gr και την δημοσιογράφο Γιώτα Χατζηθεοδώρου.

Ο κος Ράγγος μίλησε για τις προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις και τους κινδύνους που εγκυμονούν, καθώς και για το τεκμαρτό εισόδημα που επιβαρύνει τους επαγγελματίες της χώρας και ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ειδικότερα:

Τι αλλάζει με τις προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις – Πρόστιμα και προθεσμίες

«Για τα φυσικά πρόσωπα οι προθεσμίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων τελειώνουν 26 Ιουλίου. Για τα νομικά η προθεσμία είναι μέχρι τέλη Ιουνίου, παρ’ ότι ο Υπουργός έχει ανακοινώσει την παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις, για τα νομικά πρόσωπα δεν έχει βγει εγκύκλιος. Οι οδηγίες για τα νομικά πρόσωπα βγήκαν καθυστερημένα, επομένως το χρονικό περιθώριο για την υποβολή των δηλώσεων είναι πολύ μικρό.

Οι προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις, σύμφωνα με τις εξαγγελίες, είναι ότι μόνο για μισθωτούς και συνταξιούχους με συγκεκριμένα ποσά, δηλαδή για τις πολύ απλές δηλώσεις. Αυτές, εφόσον οι ίδιοι οι πολίτες δεν κάνουν τίποτα, η ΑΑΔΕ στις 2 Ιουλίου θα κλειδώσει η ίδια τις δηλώσεις. Δεν χρειάζεται δηλαδή να κάνουν τίποτα. Είναι οι λεγόμενες δηλώσεις με ένα κλικ.  Επειδή όμως παρουσιάστηκαν διάφορα προβλήματα, καλό είναι να μπουν να ελέγξουν οι ίδιοι οι πολίτες τη δήλωσή τους. Να μην αφεθούν στα χέρια της ΑΑΔΕ.

Φορολογικές-δηλώσεις:-Στα-349e-το-μέσο-ποσό-της-επιστροφής-φόρου-–-Έχουν-εκκαθαριστεί-165.268

Εάν δουν κάποιο λάθος, θα μπορούν να κάνουν συμπληρωματική και τροποποιητική δήλωση. Όμως μετά το πέρας της 26ης Ιουλίου, υπάρχει πρόστιμο εφόσον βέβαια ο φόρος τους είναι πάνω από 100 ευρώ. Άρα πολύ μεγάλη προσοχή. Η προθεσμία που μπορούν να ελέγξουν τη δήλωσή τους οι πολίτες για τις προσυμπληρωμένες είναι η 1η Ιουλίου. Στις 2 Ιουλίου το σύστημα κλειδώνει από την ΑΑΔΕ. Μετά μόνον με συμπληρωματική. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης δήλωσης το πρόστιμο είναι 100 ευρώ. Από εκεί και πέρα εφόσον υπάρχει χρεωστικό μπαίνει προσαύξηση επάνω στο φόρο.

Καλό είναι ο κόσμος να μην μπει σε αυτή τη διαδικασία και να κάνει έγκαιρα τις δηλώσεις τους, είτε με τη συμβουλή του λογιστή του είτε με την προσωπικό του έλεγχο».

Τεκμαρτό εισόδημα επαγγελματιών

«Είναι λανθασμένος όλος ο Νόμος και η φιλοσοφία του. Βάζει στο ίδιο σακί και φορολογεί τους πάντες, χωρίς να είναι απαραίτητα όλοι ελεύθεροι επαγγελματίες. Το κράτος αφού έχει τόσα όπλα ελέγχου γιατί να πηγαίνουμε σε τέτοιου είδους εργαλεία; Από τη μία η Κυβέρνηση λέει ότι διαθέτει όλα αυτά τα όπλα από την άλλη δηλώνει και μια αδυναμία ελέγχου».

Δείτε όλη τη συνέντευξη εδώ:

Valuenews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE