Παπαφλωράτος | Η Λύση στον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς είναι πολιτική

Share on:

Τη συνέχιση των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας έως ότου επιτευχθούν οι σκοποί του στην περιοχή, εκτίμησε με συνέντευξή του στην Valuenews.gr και την δημοσιογράφο Γιώτα Χατζηθεοδώρου, ο Διεθνολόγος, Νομικός και συγγραφέας Ιωάννης Παπαφλωράτος.

Ο κος Παπαφλωράτος υποστήριξε ότι λύση δεν είναι ο πόλεμος. Επεσήμανε την απουσία πραγματικών ηγετών και των δύο πλευρών και έκανε λόγο για εργαλειοποίηση των αμάχων από την Χαμάς με αποτέλεσμα τον τραγικό απολογισμό χιλιάδων νεκρών.

Τέλος, ο γνωστός Διεθνολόγος ανέφερε ότι είναι δύσκολη η ανοιχτή εμπλοκή του Ιράν στην συμπλοκή Ισράηλ –Χαμάς, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος της ήττας και της ανατροπής του καθεστώτος.

Ειδικότερα:

Η Χαμάς εργαλειοποιεί τους αμάχους

«Όλοι οι οιωνοί είναι αρνητικοί. Δεν έχουμε αυτή τη στιγμή καμία αχτίδα φωτός, καμία προοπτική να τερματιστεί αυτή η σύγκρουση, η οποία στοιχίζει τη ζωή σε πάρα πολλούς αμάχους και από τις δύο πλευρές γιατί δεν γνωρίζουμε ποιο θα είναι το μέλλον των ομήρων που έχει πιάσει η Χαμάς. Βλέπουμε αυτές τις ανατριχιαστικές στιγμές μεταξύ των αμάχων, οι οποίοι εργαλειοποιούνται από την Χαμάς και χάνουν την ζωή τους συγκλονίζοντας την παγκόσμια κοινή γνώμη».

Θα συνεχιστεί η στρατιωτική επιχείρηση μέχρι να δημοσιοποιηθούν οι αντικειμενικοί σκοποί του Ισραήλ

«Το Ισραήλ έχει αποφασίσει να απαντήσει στην επίθεση της Χαμάς στο δεκαπλάσιο, να μην αφήσει καμία αμφιβολία για την ισχύ του. Άλλωστε ξέρουμε πολύ καλά ότι δεν έχει γεωστρατηγικό βάθος, άρα δεν διαθέτει την πολυτέλεια να χάσει έναν πόλεμο. Για το Ισραήλ η κάθε πολεμική επιχείρηση είναι 100 – 0 και θέλει να δείξει κυρίως στους τρομοκράτες της Χαμάς ότι είναι ικανό να αντεπιτεθεί και να τους συντρίψει προκειμένου να μην συμβεί ποτέ ξανά ένα παρόμοιο περιστατικό όπως αυτό της 7ης Οκτωβρίου. Άρα πιστεύω ότι πολύ δύσκολα θα εισακουστεί η έκκληση της Παγκόσμιας κοινής γνώμης. Επίσης και μέσα στο Ισραήλ ο κος Νετανιάχου δέχεται σφοδρά πυρά τόσο για την αδράνεια που επέδειξε η Κυβέρνησή του τις παραμονές της επιχειρήσεως της στρατιωτικής, της δολοφονικής αυτής ενέδρας που έλαβε χώρα την 7η Οκτωβρίου. Εκτιμώ λοιπόν ότι θα συνεχιστεί η στρατιωτική επιχείρηση μέχρι να επιτευχθούν οι αντικειμενικοί σκοποί οι οποίοι μέχρι και αυτή τη στιγμή δεν έχουν δημοσιοποιηθεί. Σίγουρα θα συνεχιστούν οι επιχειρήσεις μέχρι να εξαρθρωθεί το δίκτυο της Χαμάς, δηλαδή να εντοπιστούν και να εκτελεστούν οι διοικητές, οι εμπνευστές και να καθαριστεί ένα τμήμα ή αν είναι δυνατόν όλο το τεράστιο δίκτυο των τούνελ. Αυτοί οι στόχοι είναι δύσκολο να επιτευχθούν κυρίως γιατί υπάρχουν 240 άμαχοι, οι οποίοι έχουν οδηγηθεί όμηροι μέσα στη Λωρίδα της Γάζας, σε απροσδιόριστες τοποθεσίες και επ’ ουδενί λόγο το Ισραήλ θα ήθελε να προσθέσει και άλλα φέρετρα σε αυτά τα οποία ήδη έχει, μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου».

Δύσκολη η ανοιχτή εμπλοκή του Ιράν στον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς

«Θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο να συμβεί γιατί στη Μέση Ανατολή πολλά λέγονται και λίγα γίνονται, αλλά πολλές φορές υπάρχουν απροσδιόριστοι παράγοντες που οδηγούν στη λήψη των αποφάσεων.

Το Ιράν γνωρίζει πολύ καλά ότι στους συντελεστές ισχύος υπολείπεται του Ισραήλ. Επομένως μια ευθεία αντιπαράθεση δεν θα το ωφελήσει και ελλοχεύει ο κίνδυνος της στρατιωτικής ήττας και της ανατροπής του καθεστώτος. Αυτό όμως που μπορεί να κάνει και φαίνεται ότι ήδη το πράττει είναι να εργαλειοποιεί ομάδες που ελέγχει σε τρίτα κράτη προκειμένου να προκαλούν φθορά και εάν είναι δυνατόν και αντιπερισπασμό στους Ισραηλινούς. Μία τέτοια ομάδα είναι η Χεζμπολάχ στο Λίβανο. Υπάρχουν σιιτικές ομάδες στο Ιράκ , υπάρχουν οι χούτοι στην Υεμένη και βεβαίως ξέρουμε ότι και μέσα στη Γάζα υπάρχουν ομάδες, όπως η Ισλαμική Τζιχάντ, οι οποίες ελέγχονται άμεσα από το καθεστώς της Τεχεράνης».

Δεν υπάρχουν πραγματικοί ηγέτες και στις δύο πλευρές

«Ο Πόλεμος δεν δίνει λύση και δεν θα δώσει λύση σε μία κρίση που συμβαίνει τα τελευταία 70 χρόνια. Η λύση θα είναι μόνον πολιτική με την δημιουργία δύο κρατών. Όμως επειδή και οι δύο λαοί διεκδικούν την ίδια περιοχή θα πρέπει να υπάρχει σεβασμός και ασφάλεια και για τους δύο λαούς.

Αυτή τη στιγμή η Χαμάς , η οποία έχει το πάνω χέρι στη Λωρίδα της Γάζας δεν αποδέχεται την ύπαρξη του Ισραήλ όπως και το καθεστώς της Τεχεράνης αλλά και ορισμένα σκληροπυρηνικά μουσουλμανικά κράτη. Όσο δεν αλλάζει η πολιτική από μια μερίδα των Παλαιστινίων τόσο πιο δύσκολο είναι να επιτευχθεί λύση. Είχανε φτάσει πάρα πολύ κοντά στην επίτευξη λύσης. Θυμηθείτε την δολοφονία του Ράμπιν γιατί αυτή τη στιγμή λείπουν οι ηγέτες και από τις δύο πλευρές που θα βγουν μπροστά και θα αναλάβουν το πολιτικό κόστος. Αυτό είναι τεράστιο πρόβλημα. Ηγέτες δεν υπάρχουν. Λύσεις υπάρχουν.  Παρ’ όλες τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί και από την Διεθνή διπλωματία αλλά και πέντε με έξι διπλωματικές πρωτοβουλίες από το ίδιο το Ισράηλ, οι Παλαιστίνιοι αρνούνται σθεναρά το δικαίωμα στο Ισραήλ να υπάρχει. Επομένως όσο υπάρχει αυτή η πολιτική από την πλευρά των Παλαιστινίων είναι πάρα πολύ δύσκολο να μιλάμε για οριστική, μόνιμη και δίκαιη επίλυση του ζητήματος στη Μέση Ανατολή».

Δείτε όλη τη συνέντευξη εδώ:

Valuenews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα


Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE